HABER

Sondaj süresi 3,5 ay

ANKARA (İHA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Karadeniz'de yapılacak petrol arama çalışmalarında sondaj süresinin analiz ve değerlendirmelerle birlikte 3.5-4 ay süreceğini söyledi. Petrolün varlığı yokluğuyla ilgili kesin bir şey bilmedikleri için tahmini bir rezerv açıklamanın doğru olmayacağını belirten Güler, ilk sondajın yapılmasındaki masrafların Brıtish Petrol (BP) tarafından karşılanacağını, ondan sonra petrol bulunması halinde masraflara Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) da ortak olacağını kaydetti.

Bakan Güler, Karadeniz'de petrol arayacak gemilerin boğazlardan geçmeye başlaması ve Artvin Hopa açıklarında yapılacak sondaj çalışmalarına ilişkin olarak İHA'nın sorularını cevaplandırdı. Petrol arama çalışmasını Brıtish Petrol ile ortak yaptıklarını belirten Güler, geminin Mexico Körfezi'nden hareket ettiğini, Malta'ta bir süre bakıma alındığını bildirdi. Daha sonra İstanbul Boğazı'na gelen geminin kolay geçişinin sağlanması için boyunun 54 metre kesildiğini ifade eden Güler, "Gemi şu anda Ereğli Limanı'nda. Özel vinç sistemi de başka bir gemiyle gönderildi. Şimdi Ereğli'de kaynağı yapılacak. Daha sonra Hopa açıklarında sondaja başlanacak" diye konuştu. Sondaj çalışmalarının normal olarak değerlendirmeleriyle birlikte 3.5-4 ay süreceğini açıklayan Bakan Güler, "Sondajı daha erken bitecek, ama onun analiz ve

değerlendirmeleriyle birlikte 3.5 ay süreceğini tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu.

Güler, petrolün varlığı yokluğuyla ilgili kesin bir şey bilinmediği için tahmini bir rezerv açıklamanın doğru olmayacağını vurguladı. Güler, "Petrolcülükte şöyle bir kural vardır. 'Matkabın ucu petrole değdiği zaman konuşmak doğru olur' Petrol konusunda rezerv önemli. Yapılan çalışmada hepsini birlikte değerlendireceğiz. Şu anda petrolün varlığı ve yokluğuyla ilgili bir şey söylemek doğru olmaz. Bir tahmini rezerv söylememiz doğru değil. Varlığıyla yokluğunu bir görelim" değerlendirmesini yaptı.
Brıtish Petrol ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı arasındaki işbirliğinin ana hatları hakkında da bilgi veren Enerji Bakanı Güler, bunun bir ortaklık olarak düşünüldüğünü dile getirdi. Petrol aramadaki çalışmada ilk kuyunun, sondajın yapılmasındaki masrafları BP'nin karşılayacağını, ondan sonra petrol bulma durumu gerçekleşirse Türkiye Petrolleri'nin de masrafa katılacağını ifade eden Bakan Güler, "Şu anda ortaklar. Ancak ilk sondajdaki masrafı BP karşılayacak. Daha sonra petrol bulunursa bu masraf bölünecek. Petrol bulunmaz BP karşılamış olacak" dedi. Güler, "yap-işlet-devret" modelinin uygulanıp uygulanmayacağı yönündeki bir soru üzerine de, şunları söyledi:

"Öyle bir model söz konusu değil. Doğrudan doğruya ortaklık şeklinde düşünülüyor. Çıkan petrolü daha sonra paylaşacağız."

En Çok Aranan Haberler