Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından yayımlanan sonuç bildirisinde, Irak'ın içişlerine karışılmaması gerektiğinin altı çizilirken, Irak ile komşuları arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi çağrısında bulunuldu.
İstanbul'da düzenlenen ve üç gün süren Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı sona erdi. Toplantının ardından yayımlanan sonuç bildirisinde "terörle mücadele" konusuna vurgu yapıldı. Bildiride, Irak'ın Arap ve İslam kimliği, bağımsızlığı, tam egemenliği, ulusal birliği ve toprak bütünlüğünün önemine işaret edilerek, Irak'ın uluslararası tanınmış sınırlarının korunması ve Irak'ın iç işlerine karışılmaması ilkelerine olan bağlılık tekrarlandı.
Bildiride, seçilmiş Irak hükümetine tam destek verilmesinin önemine dikkat çekilerek, Irak halkının hızlı ve etkin olarak, refah içinde, özgür, bağımsız, birleşik, demokratik ve federal bir yapıda yaşamasının önemine değinildi. Bağdat'ta Irak hükümeti tarafından "ad-hoc genişletilmiş komşular destek mekanizması" oluşturulması kararına yer verilen bildiride, "Irak hükümetinin kurumlarını güçlendirmesi, siyasi diyalog ve ulusal uzlaşmanın geliştirilmesi, mülteciler ve yerlerinden edilmiş kişiler de dahil olmak üzere savunmasız gruplara yardım sağlanması, insan haklarının ve adli reformların korunması, komşu ülkelerle güçlü ve yapıcı ilişkilerin geliştirilmesi yönündeki çabaları memnuniyetle karşılanmaktadır" denildi.
Bildiride ayrıca, Irak'ın çok kültürlülüğüne ve zengin etnik yapısına değinilerek, UNESCO gibi ilgili bütün uluslararası örgütlere Irak'ın tarihi mirasının korunması çağrısında bulunuldu. Irak'la ikili ilişkilerin geliştirilmesi için diplomatik temsilciliklerin açılmasının önemine de dikkat çekilen bildiride, terörle ilgili konulara da geniş biçimde yer verildi. Irak'taki her türlü terör faaliyetinin kınandığı bildiride, terör faaliyetlerinin sona erdirilmesi için Irak hükümetinin gösterdiği çabaya destek olunması gerektiği kaydedildi.
Irak topraklarının komşulara yönelik terörizm için bir üs olarak kullanılmasının engellenmesi için her türlü çabanın gösterilmesinin gerektiğinin vurgulandığı bildiride, Irak ile komşuları arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi çağrısında bulunuldu. Bu arada, bir sonraki toplantının Kuveyt'te düzenlenecek olması da memnuniyetle karşılanırken, Irak tarafının komşu ülkeler parlamentoları dış ilişkiler komisyonlarının gelecek yıl toplanması önerisini değerlendirmeye alındığı ifade edildi.
ANKA