YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sorgun Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Gözübüyük’ten Oruç Tutanlara Uyarı

Yozgat’ın Sorgun Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Suat Hayri Gözübüyük, oruç tutan vatandaşlara uyarıda bulunarak,...

Sorgun Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Gözübüyük’ten Oruç Tutanlara Uyarı

Yozgat’ın Sorgun Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Suat Hayri Gözübüyük, oruç tutan vatandaşlara uyarıda bulunarak, bilinenin aksine, hamur işleri, ekmek, gözleme, börek, makarna gibi besinler hem çabuk acıktıracağını hem de mide rahatsızlığına yol açabileceğini söyledi.

Oruç tutan vatandaşların, gün içerisinde kan şekerinin düşmesini engellemek için sahurda yavaş sindirilen ve besin değeri yüksek besinler tüketilmeleri gerektiğini belirten Başhekim Gözübüyük, “Açlık korkusu ile aşırı yemek tüketimi yüksek kalorili besinlerin yenilmesi kilo aldırma riskini beraberinde getiriyor. Ramazanda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta sıvı tüketimidir. Açlık süresinin 16 -17 saat olması sebebiyle besinler ile birlikte sıvı alımında da azalma olmaktadır. Bunun için iftardan sahura kadar olan sürede bol miktarda sıvı alınmalıdır. Özellikle yağlı kızartılmış yemeklerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekli. Oruç tutarken sahur, iftar ve tek ara öğün olmak üzere 3 öğün beslenmek önemlidir. Gün boyu açlığı engelleyecek olan öğün sahur olduğu için mutlaka sahura kalkılmalıdır. Sahurda doygunluk sağlaması amacı ile çorba tüketilebilir. Bilinenin aksine, hamur işleri, ekmek, gözleme, börek, makarna gibi besinler hem çabuk acıktırır hem de mide rahatsızlığına yol açabilir. Bunun için sahurda; beyaz peynir, haşlanmış yumurta, ceviz, kavrulmamış fındık, badem, domates, salatalık gibi sebzeler, esmer ekmek, yulaf ezmesi, süt, yoğurt tüketilebilir. Uzun süre tok kalmayı sağladığı için sahurda yumurta tüketimi önemlidir. Gün içerisinde kan şekerinin düşmesini engellemek için sahurda yavaş sindirilen ve besin değeri yüksek besinler tüketilmelidir ” dedi.

MAKARNA, PİLAV VE MANTIDAN UZAK DURUN

Başhekim Gözübüyük, iftarın çorba ile açılmasını, diğer yemeklere geçmek için 5-10 dakika beklenmesini önerdi. İftarda her zaman sağlıklı beslenme modeli olarak önerilen sebze yemekleri, ızgara ya da haşlanmış et ya da tavuk, salata, yoğurt veya cacık ve glisemik indeksi düşük olduğu için makarna ve prinç pilavının sağlıklı alternatifi bulgur pilavının tüketilebileceğini belirten Gözübüyük “İftarda acıkmanın etkisiyle makarna, pilav, mantı, pide tüketimlerine eğilim artabilir. Bunun için bu besinlere sofrada çok fazla yer vermemek gerekir" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler