Dilimizde kullanılan bir tane soru eki bulunur. Bu soru eki Türkçede 'mi' olarak bilinir. Mi soru eki cümle içerisinde kendinden önce gelen kelimenin ses uyumuna göre değişiklik gösterebilir. Bu durum mi soru ekini mı, mu ya da mü olarak değiştirebilir.
Türkçede eğer bir soru sorulmak isteniyorsa cümlenin içine mi eki getirilerek soru cümlesi oluşturulabilir. Dilimizde mi olarak kullanılan soru eki, kelimelere göre değişiklik gösterebilir. Mi soru ekinin mı, mu ya da mü olarak kullanılması, cümle içinde soru ekinden önce gelen kelimenin ses uyumuna göre seçilir.
Cümle içerisinde mi soru eki fiillere de isimlere de getirilse yine çekim eki olarak sayılır. Mi soru ekinin yazımı her zaman için ayrı olarak yazılır. Genel olarak cümlenin sonunda yer alan soru ekleri bazı durumlarda cümlenin ortasında da kullanılır.
Soru eki olan mi kelimesine bazen şahıs ekleri de getirilir. Şahıs ekleri getirilen soru ekleri misin, miyim ya da miyiz şeklini alır. Soru eklerinin yazılışı cümle içinde vurgulanmak istenen ögeye göre yer değişikliği gösterir.
Soru eki olan mi kelimesinin yazılışı ve kullanılışı şu şekilde örneklerle gösterilebilir:
Soru eki olan mi’nin yazımı cümleye göre değişiklik gösterir. Her zaman ayrı olarak yazılan mi soru eki, bazen cümlenin ortasında bazen ise sonunda bulunur. Cümle ortasında kullanılan mi soru eki örnekleri;
Benimle beraber sen mi geleceksin yoksa kardeşin mi? Bu cümlede ise soru eki cümle durumuna göre hem ortada hem de sonda kullanılmış.