YURTHABER

Mersin
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sosyal amaçlı güneş ormanı Tarsus'ta kuruldu

Türkiye’de ilk elektrik üretilen kent olan Mersin'in Tarsus ilçesi, bir ilke daha imza attı. Tarsus...

Sosyal amaçlı güneş ormanı Tarsus'ta kuruldu

Türkiye’de ilk elektrik üretilen kent olan Mersin'in Tarsus ilçesi, bir ilke daha imza attı. Tarsus Belediyesi ile Temiz Dünya Ekolojik Çözümler Platformu, sosyal amaçlı ‘Güneş Ormanı’nı hayata geçirdi. Güneş ormanı, güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren bir ağacı andıran panellerden oluşuyor.
‘Tarsus Güneş Ormanı Projesi’ düzenlenen programla Tarsuslulara tanıtıldı. Türkiye’nin ilk kapsamlı temiz enerji projesi olan ‘Güneş Ağaçları Projesi’ne Tarsus’ta hayat vermekten son derece mutlu olduklarını belirten Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, ilçede yine bir ilkin hayata geçmesinden dolayı heyecanlı olduklarını söyledi. Başkan Kocamaz, “Türkiye, ilk elektrik enerjisini 1902 yılında Tarsus'ta kurulan bir hidroelektrik santralinden üretmeye ve kullanmaya başladı. 15 Eylül 1902 tarihinde, Berdan Nehri Bentbaşı mevkiinde kurulan hidroelektrik santralinden, su değirmeni miline bir dinamonun bağlanması ile Tarsus'un sokakları aydınlatıldı. Tam 109 yıl sonra, Türkiye’nin ilk kapsamlı temiz enerji projesi olan 'Güneş Ağaçları Projesi', yeşermek için Tarsus’u seçti. Tarsus Belediyesi ve Temiz Dünya Ekolojik Çözümler Platformu tarafından geliştirilen proje ile Tarsus Belediyesi Kampüsü adım adım güneş ağaçları ile donatılacak, bu özel ağaçların ürettiği elektrik ile kampüs içerisinde bulunan Kadın Sığınma Evi, Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı, Poliklinik ve Sosyal Tesislerin enerji ihtiyacı karşılanacak. İlk etapta 100 güneş ağacı entegre edilecek olan Tarsus Belediyesi Kampüs Alanı, sadece bu ilk 100 güneş ağacından 25 yıl boyunca 3.900 MWh enerji elde edecek. İlk etap her firmanın satın alacağı 100 adet güneş ağacı ile bir orman modeli oluşturulacak. Her firmanın satın alacağı ağaçlarla çok katılımlı bir proje oluşturulacak.” dedi.
Türkiye’de temiz enerji üretecek olan projeye herkesin sahip çıkmasını isteyen Başkan Kocamaz, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de yeni bir aydınlanma sağlayacak bu proje temiz enerji kullanımına önem veren, gezegen üzerinde iz bırakmamaya çalışan şirketlerin desteği ile her yönden ilk olacak bir enerji hareketinin öncüsü olacak. Tarsus Belediyesi’nin desteği ile Türkiye’nin yüksek güneşlenme potansiyeline sahip bölgelerinden biri olan Tarsus’ta sosyal tesislerin elektrik ihtiyacının güneşten karşılanması için yürütülen bir projedir. Projenin sağlayacağı karbon azaltımı sistemde yer alacak olan solar yazılım programları ile izlenecek ve her firmanın günlük ne kadarlık bir karbon emisyonu azaltımı sağladığı anlık olara izlenebilecektir.”
Proje kapsam ve kaynak modeli hakkında bilgi veren Başkan Kocamaz, şunları kaydetti: “Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve farkındalık yükseltme konusundaki Türkiye’nin en büyük sosyal sorumluluk projesi olan Güneş Ormanı Projesi finansman ihtiyacı çeşitli firmaların desteği ile sağlanacaktır. Her firma kendi adına bir ya da birden fazla güneş ağacı alımını finanse edecek ve çok sayıda firmanın alacağı ağaçlarla proje Türkiye’nin ilk güneş ormanını oluşturacaktır. Projenin sağlayacağı karbon azaltımı sistemde yer alacak olan solar yazılım programları ile izlenecek ve her firmanın günlük ne kadarlık bir karbon emisyonu azaltımı sağladığı anlık olarak izlenebilecektir. Proje sayesinde güneş ormanından elde edilecek elektrikten bedelsiz olarak kamu kurumu yararlanacak ve aynı zamanda fosil kaynaklardan elektrik eldesinde ortaya çıkan ve küresel ısınmanın en büyük nedeni olan sera gazı emisyonu azaltılacaktır. Proje Türkiye gibi güneşlenme oranları yüksek bir ülkede önemli bir misyona öncülük edecektir, katkı veren sponsor firmalar ise bu hedefi gerçekleştirmede önemli bir paya sahip olacaktır. Projenin tüm tanıtım ve sponsorluk çalışmaları proje ortağı Temiz Dünya Ekolojik Çözümler Platformu tarafından yürütülecektir. Bir yıllık proje süresi bitiminde ise tüm ekipmanları içeren kurulum elektriği sağlanan ilgili kamu kuruluşunun bağlı olduğu yönetim birimine devredilecektir.”

Proje hakkında slaytlı bilgi sunan Temiz Dünya Ekolojik Çözümler Platformu Yönetici Ortağı Senem Gençer, proje sayesinde temiz bir çevreye sahip olacaklarını belirterek, kendilerine destek veren Tarsus Belediyesi'ne teşekkür etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler