Ankara Ticaret Odasının (ATO), sosyal güvenlik sisteminin finansman açıklarının Türkiye ekonomisine yaptığı tahribata ilişkin yaptığı araştırmaya göre, yapılan "reformlara" rağmen verdiği açıklar her yıl büyüyerek süren sosyal güvenlik sistemine devlet bütçesinden 16 yıldır yapılan transferler, Hazine iç borçlanma faiziyle hesaplanarak güncellenmiş toplam değeri 715 milyar doları buldu.
ATO'nun sosyal güvenlik sisteminin finansman açıklarına ilişkin araştırmasıyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin sosyal güvenlik sisteminin finansman açığı problemini büyük bir ekonomik kriz yaşanan 1994 yılıyla birlikte yaşamaya başladığı hatırlatılarak, sistemin her geçen yıl katlanarak artan açıkları için, 1994 yılından 1998 yılı sonuna kadar bütçeden toplam 184 milyar lira aktarıldığı, bu yıl yapılacak 46 milyar liralık transferle birlikte sosyal güvenlik sistemine bütçeden 16 yılda yapılan transferlerin toplam tutarı 219,8 milyar lirayı bulacağı bildirildi. Bu sürede, bütçeden SSK;ya 99,6 milyar lira, Emekli Sandığı;na 78,3 milyar lira ve Bağ-Kur;a 41,1 milyar lira aktarıldığı kaydedildi.
Açıklamada, bütçeden her yıl SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı;na aktarılan tutarlara, Hazine;nin ilgili yıllardaki yıllık ortalama iç borçlanma faiz oranları kadar faiz yürütülerek yapılan hesaplamaya göre, sistemin Türkiye ekonomisine 16 yıllık toplam maliyeti 1 trilyon 98 milyar lirayı bulduğu belirtilerek, bu tutarın 878,5 milyar liralık büyük kısmının, bütçeden sisteme aktarılan tutarlara 2008 yılı sonuna kadar işletilen faizden kaynaklandığı ifade edildi.
Erken emeklilik, kayıt dışı çalışma oranının yüksekliği, bazı işverenlerin sigorta ve vergi yükünü azaltmak için çalışanların gerçek kazançlarının bir bölümünü gizlemeleri ve diğer bir çok yapısal sorun nedeniyle gelirleri giderlerini karşılamaya yetmeyen sosyal güvenlik sisteminin Türkiye ekonomisine olan güncellenmiş maliyetinin bugünkü kurlarla 715 milyar dolar olarak hesaplandığı kaydedilen açıklamada, Türkiye;nin bu yıl milli gelirinin, yaklaşık 650 milyar dolar, (970 milyar lira) düzeyinde gerçekleşmesinin beklendiği bildirildi.
Açıklamada, "Sistemin kamu bütçesine olan güncellenmiş maliyetinin Türkiye;nin bir yıllık milli gelirini aşarken, devletin brüt borç stokunun ise 2,5 katı bir büyüklük oluşturdu" denildi.
-BÜTÇE FAZLA VERECEKTİ-
Sosyal güvenliğe bütçeden, 219,7 milyar lira aktarılan 1994-2009 yıllarını kapsayan dönemde Türkiye;nin toplam bütçe açığının ise 261,3 milyar lira olarak gerçekleştiği hatırlatılan açıklamada şöyle denildi:
"Eğer bütçeden sisteme para aktarılmasaydı bu dönemdeki bütçe toplam 41,6 milyar lira açık verecekti. 2005-2008 yıllarını kapsayan dönemde bütçeden sisteme aktarılan para, bütçe açığının üzerine çıktı. Dolayısıyla eğer sisteme bütçeden aktarma yapılmasaydı bu yıllarda bütçe fazla verecekti.
Aynı dönemde Hazine sadece bütçe açığının finansmanı için net olarak 251,9 milyar liralık borçlanmaya gitti. Eğer sosyal güvenlik sistemi bütçe üzerinde böylesine bir baskı yaratmasaydı, 16 yıllık dönemdeki net borçlanma sadece 31 milyar lira gibi düşük bir düzeyde kalacaktı."
AA