YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Sosyal Güvenlik Haftası"

GAZİANTEP (AA) - Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Uzun, "2013 Nisan ayında yürürlüğü giren  6458 sayılı kanunla Suriyelilerin çalışması konusuna biraz esneklik getirildi" dedi.

GAZİANTEP - Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Uzun, "2013 Nisan ayında yürürlüğü giren 6458 sayılı kanunla Suriyelilerin çalışması konusuna biraz esneklik getirildi" dedi. Uzun, müdürlük toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında, haftanın önemi hakkında bilgi vererek, vatandaşa sosyal güvenliği aşılamak ve bilinçlendirmeyi amaçladığını söyledi. Suriyelilerin kaçak olarak çalışmasına ilişkin de açıklamalarda bulunan Uzun, şöyle konuştu: "Suriye'de bir dram var. Şunu biraz anlayışla karşılamak gerekiyor. Tabiri caizse oradan ülkemize gelen Suriyeli vatandaşlarımız savaş mağduru. Resmiyette bunların bir sığınmacı yada göç yani bir şekilde resmi bir statüleri yok. Bizim 4817 sayılı yabancıların çalışmaları izni hakkında kanun var. Bu kanunda bir yabancının hangi şartlarda çalışma izni alacağı açık açık yazıyor. En son 2013 Nisan ayında 6458 sayılı bir kanun çıktı. Yürürlük tarihi de 11 Nisan 2014. Kamuoyunda bu yanlış anlaşıldı. Suriyelilere çalışma izni geldi gibisinde. Çalışma izni ikamet iznine kapsayacak şekilde bu kanun düzenlendi. Bu yasayla Suriyelilerin çalışması konusuna biraz esneklik getirildi." İçişleri Bakanlığı'nda Göç İdaresi açıldığını ve bazı illerde de büroların bulunduğunu belirten Uzun, göç idaresinde kayıt altına alınanların Çalışma Bakanlığı'nda izin alınabileceğini ve bu konuda esnek davranıldığını vurguladı. Bazı kişilerin babasının ölümü üzerine maaşı alabilmek için eşinde muvazaalı boşandığını anlatan Uzun, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Boşandığı zaman bize müracaat ediyorlar. Biz de hak ettiği için maaşı bağlıyoruz. Daha ne acıdır ki yine bunu şikayet eden ya annesi, ya kız kardeşi yada yakını. Bunları ne kadar kısa sürede tespit edersek onların lehine. Çünkü diyelim ki 10 maaş almış. Biz on yıl geriye doğru maaş artı faiziyle bunu tespit ediyoruz. Yani faiziyle ödediğimiz o maaşların hepsini geri alıyoruz. Zaten bunları alanlara bakıldığında ekonomik durumu iyi olmayanlar. Gaziantep'te yıllık ortalama 300 civarında kişi tespit ediyoruz." Borcun hiç bir zaman silinmediğini, zaman aşımına uğramadığını belirten Uzun, borcun bir şekilde alındığını kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler