YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Sosyal Güvenlik Reformu Sayesinde Kamburdan Kurtulduk'

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan yardımcılarından Mehmet Ali Sağlam, Sosyal Güvenlik Reformu ile Türkiye'nin sırtındaki...

'Sosyal Güvenlik Reformu Sayesinde Kamburdan Kurtulduk'

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan yardımcılarından Mehmet Ali Sağlam, Sosyal Güvenlik Reformu ile Türkiye'nin sırtındaki bir kamburdan kurtulduğunu söyledi.
SGK Erzurum İl Müdürlüğü tarafından, Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) toplantı Salonunda,"SGY'ya ilişkin düzenlemeler" konulu konferans düzenlendi. Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği'nin (ESOB) katkıları ile düzenlenen konferansa çok sayıda işveren ile meslek örgütlerinin temsilcileri katıldı. SGK'nın toplumun geleceği adına önemli bir kurum olduğunu belirten Mehmet Ali Sağlam, "SGK bir ülkenin kaderidir. İyi yönetilirse ülkenin 50 yıl sonraki sosyo- ekonomik politikaları güçlü olur." dedi. İzlenen yanlış politikalar sonucunda 2000'li yılların başında sosyal sigortalar kurumunun iflas noktasına geldiğini ve bunun da Türkiye'ye kambur olduğunu ifade eden Sağlam,"Eğer Sosyal sigortalar reformu olmasaydı Yunanistan gibi Türkiye'de iflas etmiş olacaktı. Çocuk ve torunlarımızın bugün yüzüne bakamayacaktık." diye konuştu.

SGK reformu ile ülkede sağlık politikalarında kökle değişik olduğunu ve en ücra ilçedeki hastanelerde bile uzman hekimle, ultrason gibi tıbbı cihazların bulunduğuna da değinen Sağlam," Eskiden hekim olmayan, ilçelerde bugün uzman hekim var. İlaçda vurgun, sıra bekleme dönemleri sona erdi. Avrupa'nın en iyi sağlık sistemini vatandaşın hizmetine sunduk" şeklinde konuştu. Kayıt dışı istihdamla mücadeleye de konuşmasında vurgu yapan Sağlam," Kayıt dışı ile mücadelede sonuçlar almaya başladık. 2000 yılında yüzde 50 olan kayıtdışı istihdam oranı yüzde 25'e düştü. Hedef 2023'te bu oranı yüzde 15'e çekebilmek. Kayıt dışıyla yapılan mücadele sonucunda aktif sigortalı sayısı yüzde 1,5'den yüzde 7.3'e yükseldi. Kurum gelirleri ise son 4 yılda yüzde 117 arttı" şeklinde konuştu.

KAYITDIŞI İSTİHDAM ÖNLENMELİ
ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, kayıt dışı istihdamın önlenmesinin gerektiğini söyledi. Özakalın, yeni istihdam alanlarında sıkıntı yaşandığını ve bu sıkıntının da kayıt dışı ile mücadeleye bağlı olduğunu vurgu yapan Özakalın,"Ülkemizde 25 milyon istihdam var. Bu istihdamın da yüzde 10'u kayıt dışı. Erzurum'da yaklaşık 8 bin iş yeri var ve buralarda çalışan aktif sigortalı 125 bin çalışan var. İşletmelerin iç ve dış pazar paylarının azalmasında kayıt dışı istihdamın önemli yeri var. Çünkü kayıt dışılık işsizliğin büyümesine neden olmakta" dedi. Özakalın ayrıca 31 Aralıkta süresi bitecek olan teşvik yasasının süresinin de uzatılmasını istedi.

TEŞVİK YASASI SÜRESİ UZATILSIN
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Fırat, teşvik yasasının süresinin sona ermesiyle SGK'ya kayıtlı çalışan sayısında azalma olacağını ifade etti. Teşvik yasasından yararlanan işletmelerde 36 bin kişinin sigortalı olarak çalıştığına dikkat çeken Fırat,"Teşvik yasasının süresinin sona ermesiyle, çok sayıda işletme çalışanını kapı önüne koyacak. Bu ülke, bu millet hepimizin Teşvik yasasının süresinin uzatılmasını talep ediyoruz. Yoksa teşvikten yararlanan 36 bin çalışanın önemli bir kısmı işveren tarafından kapı önüne konulacaktır" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler