Mersin Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Gülpak, yeni kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) daha dinamik ve değişken bir yapıya sahip olduğunu ifade ederek, "Amacı çağdaş standartlarda sosyal güvenlik sistemini yürütmektir. Bu sebepten ekonomik gelişmelerin önünde engel değil, itici güç olma vazifesi yapmaktadır" dedi.
Mersin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından 'Sosyal Güvenlik Reformunun yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları' konulu panel düzenlendi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MTSO) gerçekleştirilen panele, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tayyar Şen, Mersin Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Gülpak, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Talat Dinçer, Mersin Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Dursun Göktaş ve MTSO Başkanı Şerafettin Aşut katıldı. Panele konuşmacı olarak Sigorta Primleri Genel Müdürü Cüneyt Olgaç katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Mersin Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Gülpak, insanların yaşam boyunca kendi iradeleriyle yada iradeleri dışında açığa çıkan çeşitli mesleki, fizyolojik ve sosyo-ekonomik risklere maruz kaldığını söyledi. Bu risklerin ortadan kaldırılması, bireyler üzerindeki etkilerinin azaltılması veya sonuçlarının onarılması gerektiğini ifade eden Gülpak, "Bu gereklilik bizi, sosyal güvenlik kavramına götürür. İnsanlığın var oluşu kadar eski olan sosyal güvenlik, evrensel bir kavramdır. Bununla birlikte sistem olarak algınlanması ancak sanayi devriminden sonra mümkün olmuştur" dedi.
Mersin SMMMO Başkanı Dursun Göktaş ise sosyal güvenlikte uygunlanması gereken konuları dile getirdi. Göktaş, "İşe giriş bildirgesi işe başlamadan verilmesi uygulaması işe başlama tarihinden itibaren 10 gün içinde verilmesi şeklinde değiştirilmelidir. Geçici iş görememezlik raporunun alınabilmesi için rapor bilgi giriş sisteminden rapor verenlerce yapılması olarak değiştirilmelidir. Eksik gün bildiriminin kaldırılması gerekir. İdari para cezaları yeniden düzenlenmelidir. Sosyal güvenlik uygulamalarını içeren usul yasasına ihtiyaç vardır. Geçici iş görememezlik ödeneği ödenmesinde ilk 2 günün SGK ödenmesi gerekir. Yine Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen mücbir sebepler SGK mevzuatında yer almamaktadır. E-Haciz ve E-Tedbir uygulamaları yumuşatılmalıdır" şeklinde konuştu.
"ESKİDEN BAĞKUR'LU OLAN ESNAFIMIZ HASTANE KAPILARINDAN DÖNERDİ"
Mersin ESOB Başkanı Talat Dincer de sosyal güvenlikten beklentilerinin hep en üst seviyede olduğunu kaydederek, "Biliyorsunuz ki daha önce Emekli Sandığı, SSK ve Bağkur ayrı ayrı kuruluşlardı. Tabi biz esnaf olduğumuz için Bağkur bize hizmet veriyordu. 5502'den önce Bağkur'lu esnafımız ve iş dünyamız büyük acılar çekti. Esnaf eskiden ilaçlarını kendi parası ile alıyordu. Acil bir durumda hastanelere başvuran Bağkur'lu esnafımız hastane kapılarından çevriliyordu. Ama çok şükür artık kurumda çalışan müdür arkadaşlarımızın ve meslek kuruluşundaki başkanların büyük gayreti ile bu olay artık aşılmaya başlandı. Artık 3 kurumun birleşmesi sağlıkta çok ciddi iyileştirmelere sebep oldu. Bugün esnafımız artık özel olsun, devlet olsun yada üniversite hastaneleri olsun hepsinden en iyi şekilde yararlanıyor. Sağlıkta çok önemli bir yere geldik. Bunu inkar etmemek lazım" diye konuştu.
"SOSYAL GÜVENLİK SADECE BİREYSEL BİR KONU DEĞİL, AYNI ZAMANDA TOPLUMSAL BİR HUZUR MESELESİDİR"
MTSO Başkanı Şerafettin Aşut da sosyal güvencenin insanların yaşam kalitesi olduğuna vurgu yaparak, "Sosyal güvence insan yaşamanın bir gereğidir. Sosyal güvence sadece bireysel bir konu değil, aynı zamanda toplumsal bir huzur meselesidir. Özellikle 2000'li yıllara kadar ülkemizde sosyal güvenlik alanında uzun yıllar, mali dengeler gözetilmeden sosyal güvenlik sisteminin nasıl zayıflatıldığını hepimiz iyi biliyoruz ve gördük. Tüm bunlar çelikleşerek yapısal sorunlara dönüştü. Sağlık ve sigorta hizmetlerinin yetersiz, kalitesiz ve adaletsiz verildiği o günleri unutmak mümkün değil. 2005 yılına kadar alt yapısı hazırlanan sosyal güvenlik reformu ile 2006'da ilk adım atıldı. İş dünyası olarak bu süreci izlemekle kalmadık çoğu zaman beraber çalıştık ve hep beraber bu konularda kararlar vermeye çalıştık. Beraber çalışmak zorundaydık" dedi.
SGK ile kendilerinin farklı iki taraf değil aynı tarafı oluşturan büyük bir aile olduklarını belirten Aşut, "Bundan dolayı sosyal güvenlik reformunun yansımalarını ve teşvik uygulamaları detaylarının ilk ve en yetkin ağızdan öğrenebileceğimiz böylesi buluşmaları çok önemsiyoruz. Mersin iş dünyası hiçbir zaman küçük hesapların peşinde olmadı. Mersin iş dünyası sosyal güvenliği bir yük ve risk olarak da görmemektedir. Mersin iş dünyası geçmişin yanlışlıkları ile kara delik haline gelerek ülkemizin zenginliğini yutan, yok eden ve geleceğimizi tehdit eder hale gelen, o eski ve geri kalmış sosyal güvenlik anlayışının asla taraftarı değildir. Her ilacın bir acı yanı vardır. Her reformun bir adaptasyon süreci vardır. Bilgilendikçe, bilinçlendikçe bu sürecin daha kolaylaşacağına ve uygulamaların ekonomimize artı değerler katacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Sigorta Primleri Genel Müdürü Cüneyt Olgaç tarafından 'Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları' konusunda panel verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz