HABER

Sosyal Güvenlik Tasarısı Genel Kurul'da

Sosyal Güvenlik Tasarısı Genel Kurul'da

Ankara - AA- TBMM Genel Kurulunda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarının 4. Bölümünde yer alan 5 madde daha kabul edildi.

Tasarının kabul edilen maddelerine göre, 8 Eylül 1999 tarihinden 30 Nisan 2008 tarihine kadar ilk defa sigortalı sayılan kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşını doldurmuş ve 25 yıl sigorta primi ödemiş olması veya kadınlarda 60, erkeklerde ise 62 yaşını doldurmuş olup, en az 15 yıl malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi ödenmesi şartıyla kısmi yaşlılık aylığından yararlanacaklar.

Bu yasa yürürlüğe girmeden önce yer altı işlerinde çalışmaya başlayan sigortalılar, en az 1800 gün çalışmış olması halinde bu çalışmaların dörtte biri toplam ödeme prim gün sayısına ilave edilecek. Bunlar için malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, sigortalının prime esas kazancının yüzde 23'ü olacak. Bunun yüzde 9'u sigortalı hissesi, yüzde 14'ü de işveren hissesi olacak.

Ancak SSK kapsamında çalışanlarda aranan prim ödeme gün sayısı, 7000'den 7200'e çıkacak. Yaş hadlerinin uygulanmasında da prim gün sayısı şartının doldurulduğu tarihte geçerli olan yaş hadleri, esas alınacak.

Sigortalılar, yaş hadlerine 3 yıl eklenmek ve adlarına en az 5400 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak koşuluyla yaşlılık aylığı alabilecekler.
4 Ekim 2000 tarihinden bugüne kadar vergi mükellefiyet kaydı bulunan BAĞ-KUR'lular, kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar olan süreyi geçmişe dönük Borçlanabilecek.

10 yıl süreyle sağlık sigortası veya genel sağlık sigortası primi ödemeyen BAĞ-KUR emeklisinden, maaşının yüzde 10'u tutarında 10 yılı tamamlayacak şekilde prim kesilecek.

Banka, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birliklerin personeli için kurulmuş bulunan sandıkların iştirakçileri ile aylık veya gelir bağlanmış olanlar ile bunların hak sahipleri, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 yıl içinde
Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilecek ve bu sandıklardan yararlanan kişiler kanun kapsamına alınacak.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarının 73. maddesindeki geçici 22. maddenin oylamasında karar yeter sayısı bulunamadı.
TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, verilen aranın ardından Komisyonun yerine oturmaması üzerine birleşimi bugün saat 13.00'te toplanmak üzere
kapattı.

En Çok Aranan Haberler