ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Yasası hakkında bilgi eksikliği olduğunu ve yasanın olumlu yönlerinin anlatılmadığını belirterek, "Havayı bulandırmanın bir anlamı yok" dedi.
Bakan Çelik, MÜSİAD Ankara Şubesi'nin Genel Kurul Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bazı meslek gruplarının özellikle yıpranma payı konusunda beklentileri olduğunun belirtilmesi ve değişikliklerin yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine Bakan Çelik, bunların Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'na ne zaman geleceği, Plan Bütçe Komisyonu'nun raporu ve muhalefet şerhlerinin yazılmasına bağlı olduğunu söyledi. Yasanın bu çerçevede görüşülmeye devam edeceğini belirten Bakan Çelik, "Dikkat ettiyseniz, Plan Bütçe Komisyonu safhasında bazı değişiklikleri gerçekleştirdik. Yasa çok kapsamlı bir yasa. Üç yasayı birleştiren, bin küsur maddeyi 110 maddede toparlayan bir yasa. Dolayısıyla, burada bazı kesimlere dönük olumsuzlukların olumlu noktaya çevrilmesi konusunda, ana parametreleri bozmadan yasa tasarısı üzerinde çalışma konusunda açık olduğumuzu söylemiştik. Genel Kurul safhasında da katkıları almaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Yasa çıktıktan sonra da, yürürlük tarihine kadar 5-6 aylık bir süre olduğuna işaret eden Bakan Çelik, bu süre içinde de muhtemel değişikliklerin ne olabileceği konusunda, teknik çalışmaların süreceğini, sosyal taraflarla da görüşmelerin devam edeceğini söyledi. Yasanın yürürlük tarihinin sorulması üzerine ise Çelik, Ağustos ayı sonu itibariyle özellikle ana parametrelerle ilgili değişikliklerin içeren bölümlerin yetişebileceğinin öngörüldüğünü bildirdi. Türk-İş'in eylem kararının hatırlatılması üzerine Bakan Çelik, şunları kaydetti:
"Bu konuda biz, arkadaşların bazı kesimlerin bakış açıları çerçevesinde olayı ele almamalarını tavsiye ederiz. Yasanın ne getirip ne götürdüğünü onların tabanlarına iyi anlatması gerekiyor, bizim de iyi anlatmamız gerekiyor. Biz bu gayret içindeyiz. Yasa birilerinin anlattığı gibi değil. 90 gün çalışmadan sağlıktan istifade edemeyen SSK'lının durumu iyi mi? Bunu kaldırıyoruz. Bir aylık SSK primi ödeyen vatandaş sağlıktan istifade edecek. Bunları neden anlatmıyorlar. O kadar artıları var ki bu artılar
gündeme gelmiyor. Emzirme yardımını 4 katı artırıyoruz. Aksini söyleyen varsa çıksın. Emzirme yardımını 50 YTL'den 203 YTL'ye çıkartıyoruz. Bunu sağa sola çekip havayı bulandırmanın bir anlamı yok."
Yasaya SKK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı mensubu olarak bakmanın yanlış olduğunu belirten Bakan Çelik, "Şimdi istenen düzenlemeler aslında yasada var. Fakat arkadaşlar mevcut uygulanmakta olan kendi yasalarından baktıkları için buradaki avantajları görme şansını elde edemiyor. Yani bir hak kaybı galan söz konusu değil" dedi.
Emzirme süresiyle ilgili bir soruya Bakan Çelik, bunun doğum öncesi ve sonrasında 8'er hafta olduğunu ve yaptıkları değişiklikle sadece SKK değil, Bağ-Kur'luların da geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanacaklarını söyledi. Yasada olumsuzluklar varsa bunları tartışmaktan kaçınmayacağını ifade eden Çelik, "Fakat bilgilendirme eksiklikleri var. Yasanın ana parametrelerinin neyi hedeflediği konusunda öngöremezlik var" diye konuştu. 2000 yılında işe giren birinin 60 yaşında emekli olacağını ve bunun şu andaki mevcut yasada da bulunduğunu belirten Bakan Çelik, "Biz 2038-2030'lardan sonraki Türkiye'nin düzenlemesini gerçekleştiriyoruz ki, bu ülke için çok büyük bir kazançtır. 100 yıl boyunca sosyal güvenlikte önünü gören bir Türkiye, herkesin özgüven duyduğu bir Türkiye olacaktır" şeklinde konuştu.
Gazetecilerin kaldırılan yıpranma paylarıyla ilgili sorusuna Bakan Çelik, "Biz de espri yapıyoruz arkadaşlar, 'Gazeteciler bizi yıpratıyor' diye. Kriterler bellidir. Fiili hizmet zammı çok zorlandığımız bir madde. Gazetecilerin çalışma koşullarının ağır olduğuna katılıyorum. Bu ağır koşulların ve örgütlenme sıkıntısının ortadan kaldırılması için birlikte çalışmamız gerekiyor. Fiili hizmet zammı ayrı bir olay" ifadelerini kullandı.