HABER

Sosyal Güvenlik'te tek çatı

Sosyal Güvenlik'te tek çatı

ANKARA (İHA) - Hükümet, sosyal sigortacılık ilkelerine dayalı, etkin, adil, kolay erişilebilir, aktüeryal ve mali açıdan sürdürülebilir çağdaş standartlarda sosyal güvenlik sistemini yürütmeyi öngören Sosyal Güvnelik Kurumu Kanunu Tasarısı'nı TBMM'ye gönderdi. Tasarıyı IMF'nin birinci ve ikinci gözden geçirmeyi tamamlamak için ön koşul olarak sunduğu belirtiliyordu.

Söz konusu tasarının getirdiği yenilikler şöyle:

- SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı tarih oluyor. Yerine Sosyal Güvenlik Kurumu oluşturuluyor. Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu, Yönetim Kurulu ve Başkanlık olmak üzere 3 organdan oluşacak.

- Kamu, sendika ve meslek örgütü temsilcilerinden oluşacak Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu yılda bir kez toplanacak. Yönetim Kurulu'nda da kamu temsilcileri ile işçi, işveren, memur sendikaları ile esnaf ve emekli temsilcilerinden oluşan 11 üye bulunacak. Yönetim Kurulu'ndaki kamu temsilcileri atamayla, diğerleri seçimle göreve gelecek. Başkan dışındaki Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi 3 yıl olacak.

- Kaldırılan SSK, Emekli Sandığı ve Bağ- Kur'un yerine Sosyal Sigortalar, Genel Sağlık Sigortası, Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü ve Hizmet Sunumu Genel Müdürlükleriyle, Rehberlik ve Denetim ile Aktüerya ve Fon Yönetimi Daire Başkanlıkları kurulacak. Ayrıca her bir genel müdürlük bünyesinde Yönetim Kurulu kararıyla en fazla 8 daire başkanlığı oluşturulacak.

- Yönetim Kurulu her yıl için, prim borcu kamuoyuna açıklanacak işverenlerin belirlenmesine esas olmak üzere asgari borç tutarını belirleyecek. Başkan da ödeme tarihi altı aydan daha uzun süre gecikmiş ve Yönetim Kurulu tarafından her yıl için belirlenecek tutardan daha fazla prim borcu olan işverenleri her yıl kamuoyuna açıklayacak.
- Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü, genel sağlık sigortası ve primsiz ödemeler dışındaki konularda verilen görevleri yerine getirecek. Kurumun tahsil edilemeyen prim ve diğer alacaklarını gecikme süresi ve miktarına göre sınıflandırarak takibine öncelik vermek, süresi içerisinde tahsil edilemeyen prim ve diğer alacaklarıyla ilgili olarak borçlular hakkında gerekli idari ve icra takibatını yapacak. Ayrıca işsizlik sigortası primlerinin tahakkuk, tahsil ve takip işlemlerini yerine getirecek. Ayrıca kayıtdışı çalışmanın önlenmesi amacıyla çeşitli kamu ve özel kuruluşlarla sigortalılık ve işyeri denetimi, veri paylaşımı ve kontrolü konusunda işbirliği yapacak. Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü ise sağlık sigortasıyla ilgili konularda verilen görevleri yerine getirecek.

- Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü, primsiz ödemelere ilişkin konularda verilen görevleri yürütecek. Bedeli Hazine tarafından karşılanmak üzere kaldırılan Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü tarafından yapılması gereken tazminat ve yardım işlemleriyle bu kapsamda bulunan er, erbaş ve sivil görevlilere yönelik aylık ve diğer ödemeleri de Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü yapacak.

- Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü, sosyal güvenlik merkezleri aracılığıyla Kurumun gerçek ve tüzel kişilere yönelik hizmet sunumunun kesintisiz olarak yerine getirilmesini sağlayacak.

- Aktüerya ve Fon Yönetimi Daire Başkanlığı, Kurumun nakit ve benzeri varlıklarını finansal araçlar aracılığıyla değerlendirecek. Demografik ve finansman yönünden kısa, orta ve uzun vadeli aktüeryal esaslara göre projeksiyonlar yaparak, finansman, aktüerya ve fon yönetimiyle ilgili her türlü istatistiki bilgiyi derleyerek bu bilgileri değerlendirip sonuçlarını ilgili birimlere bildirecek.

- Kurum, merkezi yönetim bütçesinden kendisine ayrılan yıllık sosyal sigortalar, genel sağlık sigortası ile primsiz ödemelere ilişkin ayrı ayrı olmak üzere transfer tutarını, 3 yıllık transfer projeksiyonunu ve uzun dönemli emeklilik ve genel sağlık sigortası finansman hedeflerini gerçekleştirecek. Finansman hedefleri, her yıl en geç ekim ayında bir sonraki yıl uygulanmak üzere Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Bakanın başkanlığında, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı ve Hazine Müsteşarları ile Başkanın katılımıyla oluşan Komisyon tarafından belirlenecek ve Komisyon kararları Resmi Gazetede yayımlanacak. Bakan gerekli gördüğünde hedeflerin revize edilmesini görüşmek üzere Komisyonu toplantıya çağırabilecek.

- Kurumun gelirlerini sosyal sigorta ve genel sağlık sigortası primleri, para cezaları, gecikme zamları ve katılım payları, uzun vadeli sigorta kollarına yapılan devlet katkısı, taşınır ve taşınmaz gelirleri, primsiz ödemeler karşılığı olarak merkezi yönetim bütçesinden yapılan ödemelerle oluşacak.

- Kurumun giderlerini ise sosyal sigortalar, genel sağlık sigortası, primsiz ödemeler kapsamında sigortalı ve hak sahiplerine ödenecek olan gelir, aylık ve ödenekler, genel yönetim giderleri, faiz giderleri, eğitim, araştırma, danışmanlık hizmetleri giderleri ile diğer giderlerle oluşturulacak. Kurum, görevlendirildiği hizmetlerin gereği ve bağışlar dışında taşınmaz edinemeycek.

- Kurumun genel yönetim giderleri yıllık toplam gelirinin yüzde 5'ini aşamayacak. Kurumun primsiz ödemeler için yapılan giderleri merkezi yönetim bütçesinden karşılanacak. Diğer giderlerin primler ve primlerin değerlendirilmesinden elde edilecek gelirlerden karşılanması öngörülüyor. Kısa ve uzun vadeli sigorta fonları, genel sağlık sigortası fonları ile primsiz ödemelere ilişkin fonlar hiçbir şekilde birleştiremeyecek ya da birbirlerine kaynak aktaramayacaklar.

- SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı personeli, hiçbir işleme gerek kalmaksızın kanunun yürürlük tarihi itibarıyla kuruma devredilecek. Kurumun 2006 yılı harcamaları devredilen kurumların 2006 yılı bütçelerinde yer alan ödeneklerden yapılacak. Kurumun merkez ve taşra teşkilatı ve kadroları kademeli olarak en geç üç yıl içinde bu kanuna uygun hale getirilecek.

- Devir süreci tamamlanıncaya kadar kurumun yürütmekle sorumlu olduğu görevler, kaldırılan kurumların personeli tarafından yürütülecek. Kurumun merkez ve taşra teşkilatı için toplam Çalışma Bakanlığı tarafından Başbakanlığa gönderilen taslakta toplam 29 bin 342 kişilik kadro oluşturulması öngörülürken, Başbakanlık'ta söz konusu kadro 3450 kişi artırıldı.Ödemeleri Genel Müdürlük yapacak.

Kurumun merkez ve taşra teşkilatı için toplam 29 bin 892 kadro verilmesi öngörüldü. Kuruma devrolan taşınmazlardan oteller ve iştirakler hariç Kurumun hizmet gereği ihtiyaç duymadığı taşınmazlar, rayiç bedeli üzerinden, Maliye Bakanlığına üç ay içinde devredilecek. Tapuda Hazine adına tescil edilmesinden önce bu taşınmazların bedeli, Hazine'den karşılanmak suretiyle Kuruma bir yıl içerisinde beş eşit taksitte ödenecek. Oteller ve iştirakler ise, rayiç bedeli üzerinden Özelleştirme Yasası'na göre satış işlemleri gerçekleştirilmek üzere, bu tasarının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığına devredilecek.

Tasarı 2006 yılında ilgili komisyonlarda ele alındıktan sonra Genel Kurul'da yasalaştırılacak.

En Çok Aranan Haberler