ANKARA(ANKA)-Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonunda bugün son kez görüşüleceği öğrenilen sosyal güvenlik yasa tasarısına ilişkin olarak, "Hükümet, uzlaşmalı ve doğru bir sosyal güvenlik için uzlaşmayı sonuna kadar temel ilke edinmeli, tarafların görüş ve önerilerini dikkate almalıdır" dedi.
Salim Uslu, yaptığı yazılı açıklamada, "Sosyal güvenlik sisteminin yenilenmesinin gerekliliğine inanıyoruz. Mevcut yapının sürdürülemezliği görülmüştür. Ancak yeni düzenlemelerin diyalog mekanizmalarında süzülerek olgunlaştırılması önemli bir gerekliliktir" dedi. Bu kapsamda, başta Üçlü Danışma Kurulu, Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu ve Ekonomik ve Sosyal Konsey olmak üzere yürütülen teknik çalışmaları önemli bir platform olarak gördüklerini, itiraz ve önerilerini ilettiklerini ifade eden Uslu, ancak bunların Parlamentoya nasıl yansıyacağı konusunda henüz bir açıklık bulunmadığını vurguladı.
Uslu, "Hükümet, uzlaşmalı ve doğru bir sosyal güvenlik için uzlaşmayı sonuna kadar temel ilke edinmeli, tarafların görüş ve önerilerini dikkate almalıdır" dedi.
Sosyal Güvenlik Reformu, başta Kamu Personel Reformu olmak üzere çalışma hayatı yasaları ile bir bütün olarak ele alınması ve birbiriyle uyumlu olması gerektiğine işaret eden Uslu, şöyle dedi:
"Çünkü Sosyal güvenlik sistemi, ülkemizin ekonomik refah düzeyinin yükselmesi, eşit, adil, çağdaş ve sürdürülebilir bir sosyal yapı oluşturulması açısından büyük önem taşımaktadır.
Türkiye eğer bir Sosyal Güvenlik Reformu yapacaksa önceliklerini doğru belirlemek zorundadır. Sağlıklı bir sosyal güvenlik sistemi ve aktüeryal denge için sistem dışındakilerin derhal sisteme dahil edilmesi, kayıt dışı çalışmanın önlenmesi gerekmektedir. Sadece mevcut sigortalılar üzerinden Sosyal Güvenlik Reformu yapmak akılcı bir yaklaşım değildir. Yasayla, memur tanımına girenlere ayrı ve imtiyazlı bir sınıf yaratılmaya çalışılmaktadır. Bunun için işçi ve memur tanımının yeni baştan yapılması gerekmektedir.
Sosyal Güvenlik Reformu ile tüm vatandaşları kapsayan ve oluşmuş faklılıkları ortadan kaldıran, norm ve standart birliğini sağlayan, herkese eşit hizmetler sunan tek bir sistem hayata geçirilmelidir."(ANKA)