YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sosyolog Doç. Kolukırık’tan Teröre Karşı Sivil Adım Ve Sosyal Projeler

Teröre karşı bölgesel kalkınma politikalarının devam ettirilmesi gerektiğini belirten Sosyolog Doç. Dr. Suat Kolukırık; göç,...

Teröre karşı bölgesel kalkınma politikalarının devam ettirilmesi gerektiğini belirten Sosyolog Doç. Dr. Suat Kolukırık; göç, kentleşme, altyapı ve istihdam süreçlerini inceleyerek hazırladığı taslağı Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı’na sundu. Raporda, terörün yol açtığı travmalarla mücadele ve gençlerin terör örgütü saflarına çıkmaması için bir dizi önlem planı yer alıyor.

Güneydoğu bölgesindeki illerin mevcut durumunu içeren rapor, teröre karşı atılması gereken sivil adım ve sosyal projeleri içeriyor. Terörün yalnızca askeri yöntemlerle bertaraf edilemeyeceğini belirten Kolukırık, bölgenin ihtiyaç duyduğu ekonomik kalkınma, belediye hizmetleri ve altyapı yatırımlarının önemine dikkat çekiyor. Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Sosyolog Doç. Dr. Suat Kolukırık, hükümetin yaklaşık 10 yıldır sürdürdüğü ekonomik ve sosyal dönüşümün devam ettirilmesi politikasını, demokratikleşmenin ve zenginleşmesinin anahtarı olarak tanımlıyor.

"SON TERÖR OLAYLARI BÖLGEDEKİ SOSYOLOJİK DEĞİŞİME ENGEL OLMAK İÇİN"

Raporunda, son terör olaylarının, bölgedeki sosyolojik değişime engel olmak için yapıldığına dikkat çeken Kolukırık, bölgede etnik ve mezhep çatışması çıkartmaya çalışan zihniyetlerin Anadolu’nun ebruliğini anlamayan batılı bakış açısından kaynaklandığını söyledi. Kolukırık, “Van depreminde tek yürek olan Anadolu insanı, askeri araç kazasına da kadını ve erkeği ile yardıma koştu, bölgenin ve ülkenin 'savunma psikolojisi' ve 'güvenlik siyaseti' içerisinde tutulmaya çalışılması büyük bir stratejik oyun." dedi.

"DEVLET VE VATANDAŞ DAHA SAMİMİ OLACAK"

Devletin, bölge halkı ile daha samimi ilişkiler kurması için ortak işbirliği projelerine ihtiyaç duyulduğu vurgusunun yapıldığı raporda, terörün yol açtığı sosyal travmaları önleme politikalarından meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının geliştirilmesi, kardeş kent projesinden altyapı ve kentleşme çalışmalarına kadar bir dizi öneriler yer alıyor.

“EKONOMİK VE SOSYAL DÖNÜŞÜM DEVAM ETMELİ”

- Terörün yol açtığı sosyal travmalara karşı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı destekleyici aktörler olarak rol alabilir ve yeni sosyal ortamın şekillenmesinde destekleyici projeler üretebilir.
- Bölgedeki meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerinin geliştirilmesi ve bölgesel sorunlara yönelik proje üretme ve gönüllülük becerileri desteklenebilir.
- Bölge üniversiteleri ve yerel dinamikler arasındaki sosyal ilişki düzeyinin artırılması sağlanabilir.
- Bölgede görevli bürokratların ve belediye başkanlarının ortak akıl üretme ve işbirliklerinin artırılması sağlanabilir.

"GÖÇ, YOKSULLUK VE KENTLEŞME SÜRECİNDE KALICI STRATEJİLER GEREKİYOR”

- Kent yoksullarının ekonomik ve sosyal düzeylerinin artırılmasına yönelik kalıcı stratejiler geliştirilebilir.
- Göçle gelen yeni kent sakinlerine yapılan sosyal yardımların, profesyonel yardım alıcılar haline dönüşmesine ve mevcut nüfusun çalışma yeteneklerini kaybetme riskine karşı stratejiler geliştirilebilir.
- Kadın ve yaşlı nüfusun okur yazarlık ve istihdam oranlarının düşüklüğü dikkate alınarak, yoksulluk ve sosyal dışlanma risklerine karşı önlem alınabilir.
- Sokakta yaşayan çocuklar ve çocuk işçiliği noktasında farkındalık sağlanması ve çözüm önerilerinin belirlenmesi yararlı olabilir.
- Çok amaçlı toplum merkezleri aracılığıyla özellikle çocuk ve kadın nüfusunun niteliğinin artırılmasına yönelik kurs ve beceri geliştirme programları düzenlenebilir.
- Kamusal hizmetlere kolay ulaşımın sağlanması amacıyla, bakıma muhtaç, özürlü, yaşlı, kadın ve çocuk gibi dezavantajlı nüfusa yönelik 'kamu destek merkezleri' oluşturulabilir.

“KONUT SORUNU VE KENT ALTYAPISI POLİTİKALARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

- Konut stoğuna yönelik olarak mevcut yapı envanteri gözden geçirilerek ve konutların fiziki durumlarının ve bölge mimarisine uygun nitelikli yapılaşmalar haline dönüşmesi teşvik edilebilir.
- Güvenliksiz ve sağlıksız yapı stoğunun olduğu mahallelerde kentsel dönüşüm projeleri, ucuz arsa üretimi ve nitelikli konut projeleri desteklenebilir.
- Kent altyapılarının gözden geçirilmesi, atık yönetimi sisteminin kurulması ve sokak sağlıklaştırmaları gözden geçirilebilir.
- Elektrik altyapısı, sokak aydınlatma, kanalizasyon, sokak asfaltlama, kaldırım, sokak temizliği, sivrisinek, ilaçlama ve park ve oyun alanları noktasında sorunlar projelendirilebilir. - - Kent temizlik hizmetlerinin örgütlenmesi yeniden yapılandırılabilir.
- Kentsel donatı alanlarının (park, oyun alanı, açık alan, meydan, otopark vs) yeniden gözden geçirilmesi ve iyileştirilmelerin sağlanması hedeflenebilir.

“İSTİHDAM VE MESLEKİ EĞİTİMİN DESTEKLENMESİNE İHTİYAÇ DUYULUYOR”

- İnsan kaynaklarının ve mesleki kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik olarak yaşam boyu eğitim projeleriyle yeni bilgi ve becerilerinin aktarımı ve sosyalleşme kanallarının artırımı sağlanabilir.
- Hizmetler sektöründe çalışan işgücü için mesleki standartlara dayalı yeterlilikler belirlenebilir ve mesleki belge akreditasyonu sağlanabilir.
- Ticari gelişimin desteklenmesi amacıyla bölgedeki kayıt dışılığın tedrici olarak kontrol altına alınması ve sıcak para akışının kurumsallaştırılması sağlanabilir.

“ORTAK SOSYAL DESTEK PROJELERİ GERÇEKLEŞTİRİLMELİ”

- Sosyolojik manada görülen “kültürel gecikme” olgusu karşısında sosyal etkinlikler ve sosyalleşme projeleri üretilebilir.
- Ulusal ölçekli kardeş kentler, vakıflar, dernekler projesi desteklenebilir ve işbirliği sağlanabilir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler