Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin, ABD Wayne State Üniversitesi Karmanos Kanser Enstitüsü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Küçük ve Fırat Üniversitesi Veteriner ve Tıp Fakülteleri ile Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü tarafından soya fasulyesiyle ilgili çok önemli araştırmalar yaptıklarını belirterek, söz konusu kanser araştırmalarının 3 grup halinde yürütüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Kazım Şahin, "Soya fasulyesiyle ilgili 3 grup oluşturduk.
Oluşturduğumuz gruplardan birisinde hayvanların yemlerine isofalvonları (antikansorojenik maddeleri) katmadık. Diğer iki hayvan grubunun yemlerine 400 ve 800 miligram/kilogram soya isoflavonlarını (soyada bulunan antikanserojenik maddeleri) kattık. Bir yıl süren araştırma sonucunda, yemlerine soya fasulyesinde bulunan antikanserojenik maddeleri eklenen her iki gruptaki hayvanların vücutlarında, yumuşak doku tümörlerinin sayısında azalma tespit edildi. Yemlerine 800 miligram soya fasulyesinde bulunan antikanserojenik (isoflavonlar) maddeler katılan gruptaki hayvanların ise vücutlarında tümör boyutlarının diğer gruplara göre daha küçük olduğunu saptadık" dedi.
Benzeri çalışmaların insanlarda yapılabileceğini ve iyi sonuçlar alınabileceğini tahmin ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Şahin, bu kapsamda insanlar üzerinde Karmanos Kanser Enstitüsü ve Tıp Fakültesi ile klinik çalışma yapmayı hedeflediklerini kaydetti. Şahin, kendisinin de soya fasulyesini çok tükettiğini belirterek, bu ürünün özellikle Uzakdoğu ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de üretilip tüketilmesini tavsiye etti.