HABER

Soya fasulyesi liflerinden iplik

ANKARA (İHA) - Türk tekstil sektörü, dünyada ilk defa soya fasulyesi liflerinden iplik yaptı. Avrupalı ve Amerikalı firmaların soya iplikli ürünleri talep etmeye başlamasıyla 'Sağlıklı ürünler' başlığı altında yeni bir ihracat grubu açılacak.

Türkiye'de soya lifinden iplik üretmeye başlayan Haytek Danışmanlık Temsilcilik Ltd. Şti. Genel Müdürü Tahir Haytaoğlu, iki yıl önce biyoteknoloji konusunu araştırırken soya fasulyesi ve bunun tekstildeki kullanımı ile karşılaştıklarını ve soya fasulyesi elyafını tekstil sektöründe kullanmaya başladıklarını söyledi. "Şu anda birçok firmadan deneme siparişi almış durumdayız" diyen Haytoğu, bazı firmaların iplik üretme veya küçük koleksiyonlar oluşturma çalışmalarına başladığını kaydetti. Tahir Haytaoğlu, "Bizim hedefimiz ipliğin Türkiye'de üretilmesini ve Türk tekstilcilerinin iplikten itibaren tüm soya tekstili tedarikinin Türkiye'den karşılanmasını sağlamak" dedi.
Tekstil sektörüne yön veren büyük firmalarla temas kurduklarını ve hazırlıkların son aşamaya geldiğini bildiren Haytoğlu, çok yakında soya fasulyesi ipliğinin Türk kalitesi ve standartlarına uygun bir şekilde Türkiye'de üretilmeye başlanacağını ifade etti. Haytoğlu, "Yavaş yavaş Avrupalı ve Amerikalı firmalar Türk tekstilcilerinden soya fasulyesi ipliğinden üretilmiş ürünler istemeye başladılar. İpliğin Türkiye'de üretilmesiyle bu taleplere çok daha hızlı ve kalite bir şekilde cevap verebileceğiz. Bu iplik türü ile 'sağlıklı ürünler' başlığı altında yeni bir ihracat grubu açılmış olacak" diye konuştu.

Soya fasulyesi ipliğinin hem örmede hem dokumada rahatlıkla kullanabildiğini belirten Haytaoğlu, soya elyafının hemen hemen diğer tüm elyaf türleriyle harmanlanabildiğini kaydetti. Soya ipliği kullanarak bazı durumlarda maliyetlerin azaltılabileceğini ve buna rağmen kaliteli ve sağlıklı ürünler üretilebileceğini dile getiren Haytaoğlu, soya ipliğinin pamuğa göre fiyatın daha pahalı olduğunu söyledi. Öte yandan soya ipliğinin özellikleri arasından kaşmir, ipek gibi elyaflarla karşılaştırıldığını vurgulayan Genel Müdür Haytaoğlu, bu türlere göre fiyatın ucuz olduğunu söyledi.

Soya ipliğinin özellikleri hakkında da bilgi veren Haytaoğlu, Soya Fasulyesi fonksiyonel lifinin insanların derisini koruyan dünyadaki tek botanik lif olduğunun altını çizdi. Soya ipliğinin nem geçirme, ütüleme rahatlığı ve anti bakteriyel fonksiyonlarının da olduğunu belirten Haytaoğlu, zararlı ultraviyole ışınlarının emme yüzdesinin ise yüzde 99.8'e kadar çıktığını ifade etti.

En Çok Aranan Haberler