HABER

Soykırım iddialarına belgelerle cevap

ANKARA (İHA) - Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili araştırmaların daha verimli yapılabilmesi için, Osmanlı arşivlerine ulaşımdaki bürokratik engelleri kaldırdı. Yapılan düzenlemeler, önümüzdeki hafta düzenlenecek basın toplantısıyla tanıtılacak.

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, modern arşivciliğin ana ilkesi olan açıklık prensibini temel esas kabul eden kurumun, tasnifini tamamladığı belgeleri hiçbir kısıtlamaya tabi tutmadan hızla araştırmaya açtığı belirtildi. Bazı Batı ülkelerinde siyasi bir yaklaşımla ele alınan Ermeni meselesinin, tarihin asıl kaynaklarına dayanılarak objektif bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla, Osmanlı arşivlerinde son zamanlarda yapılan yoğun çalışmalarla Ermeni meselesiyle doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili bulunan Sadaret Evrakı, Zaptiye Nezareti, İradeler Tasnifi, Yıldız Sarayı Evrakı, Meclis-i Vükela Mazbataları, Sura-yı Devlet, Dahiliye Nezareti, Hariciye Nezareti, bağlı ve alt kuruluşlara ait fonların analitik tasnifine öncelik verildiği ve tasniflerin tamamlandığı bildirildi. Katalogları hazırlanan bu fonların süratle yerli ve yabancı araştırmacıların hizmetine sunulduğu açıklandı.

Açıklamada, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nde araştırmacılara sunulan hizmetlerde çağın gereklerine ve AB standartlarına uygun düzenlemeler yapıldığı ifade edildi. Bu çerçevede araştırma mevzuatının yeniden düzenlendiği, müracaat eden yerli ve yabancı araştırmacılara aynı gün araştırma izni verilmesinin sağlandığı, belge isteklerinin 2-3 saat içinde karşılanmaya başlandığı bildirildi.

Ermenilerin soykırım iddialarının tarihi ve bilimsel temellerden çok hatırat türü subjektif eser ve değerlendirmelere dayandığı ifade edilen açıklamada, Osmanlı arşivlerinde Ermeni soykırım iddialarının asılsızlığını ortaya koyacak on binlerce belge bulunduğu vurgulandı. Bazı Ermeni ve Ermeni yanlısı çevrelerin, tarihi delillerden yoksun bulunan iddialarını sürdürebilmek için olayı bilimsel temelden siyasi platforma kaydırarak Türk Milleti'ni suçladıklarına işaret edilen açıklamada, arşivlere dayalı bilimsel çalışmaların, önyargıları ve siyasi yaklaşımları ortadan kaldıracağı belirtildi.

Açıklamada, "Bazı ülkelerde siyasi bir yaklaşımla ele alınan Ermeni meselesinin tarihin asıl kaynaklarına inilerek değerlendirilmesi gerekir. Biz tarihi konularda verilecek hükümlerin, tarihin sessiz tanıkları olan arşivlere dayanılarak ortaya konulmasını arzu etmekteyiz. Aksi halde tarihin objektif kaynakları olan arşivlere dayanmayan subjektif yaklaşımlar milletlerarası küllenmiş düşmanlıkları yeniden canlandırmaktan başka bir işe yaramamaktadır" denildi. Ermeni meselesinin arşivlere dayanılarak objektif bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla Osmanlı arşivlerinin, yerli ve yabancı bütün bilim adamlarına açıldığı, yapılan mevzuat düzenlemesi ve otomasyon sistemi ile kolay ulaşılabilir bir arşiv haline getirildiği, bilgiye ve belgeye ulaşımdaki bürokratik engellerin ortadan kaldırıldığı açıklandı. Açıklamada, gerçekleştirilen gelişmelere paralel olarak Osmanlı Arşivi'ne müracaat eden yabancı bilim adamlarının sayısının giderek attığı, bugüne kadar 80 farklı ülkeye mensup 3 bin 500'den fazla araştırmacının Osmanlı Arşivi'nde araştırmalarını kolaylıkla yaptığı bildirildi.

Öte yandan, Osmanlı arşivine daha kolay ulaşım için yapılan çalışmaların ve Osmanlı arşivlerinin taşıdığı önemin kamuoyuna aktarılması amacıyla, 28 Mart'ta İstanbul'daki Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'nda bir basın toplantısı düzenleneceği duyuruldu.

En Çok Aranan Haberler