Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, “Uluslararası hukuka başvurmak değerlendirdiğimiz opsiyonlardan biri” şeklinde konuştu.
Sözcü Özügergin, bakanlıkta düzenlenen olağan basın bilgilendirme toplantısında “soykırım” konusunun parlamentolarca ele alınmasına karşı çıktıklarını, bu tür tasarıların hem onaylanan ülkeler ile, hem de Ermenistan ile ilişkileri olumsuz etkilediğine dikkat çekerek bu nedenle Parlamentolarda ele alınmasını “hiçbir şekilde doğru bulmadıkları”nı vurguladı.
Atılabilecek adımlara ilişkin soruları yanıtlarken de opsiyonlar arasında AİHM’ye bir devlet başvurusunun da olduğunu söyleyen Sözcü, ayrıntıya gidemeyeceğini belirtirken, “Hukuki bir tartışma doğru değil. Önümüzdeki dönemde atmayı öngördüğümüz adımlardan biri olabilecek bir konuda o kadar ayrıntılı konuşmak doğru değil. Fakat, uluslararası hukuka başvurmak ta değerlendirdiğimiz opsiyonlardan biri” şeklinde konuştu.
-OBAMA YÖNETİMİNİN TUTUMUNA “CILIZ” ELEŞTİRİSİ-
Bir sorunun karşısında Obama Yönetiminin tutumunu da değerlendiren Sözcü, “Amerikan yönetiminin ortaya koyduğu tutumu, komite oylaması bağlamında geç kalmış bir cılız olarak nitelendirmek de mümkün. Önümüzdeki döneme ilişkin bir işaret olarak görmeye tercih edersek, doğru yönde ilerliyorlar. Yani yönetimin desteklemediği bu tür konuların parlamentolara gelmesini onaylamadıklarını söylemeleri tabii ki yerinde” dedi.
-İŞVEÇ HÜKÜMETİ’NİN NET TAVRI İLE KARŞILAŞTIRMA-
Buna karşın Özügergin, İsveç Hükümeti’nin takındığı tavır ile bir karşılamayı yaparak “İsveçliler, aktif olarak parlamentolarında görüşülmekte olan o garabeti uygun görmediklerini, desteklemediklerini ortaya koydular gayet net bir şekilde. Yani bu bizim için bir sürpriz değildi. Başından beri öyle konuşuyorlardı, oylama esnasında da bu görüşleri dile getirdiler, daha sonra daha kuvvetli dile getirdiler. Arada fark var” dedi.
-BÜYÜKELÇİLERİN DÖNÜŞÜ-
Dışişleri Sözcüsü, tasarıların onaylanmasına protesto olarak Ankara’ya çağırılan Washington ve Stockholm Büyükelçilerinin görev yerlerine ne zaman dönecekleri sorusuna da “Büyükelçiler meselesini değerlendiriyoruz. Zamanı gelince iki Büyükelçi geri gider” karşılığını verdi.(ANKA)