YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Soykırım yasası için AİHM'de bireysel ve devlet nezdinde dava açılabilir'

Fransa'da sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan kanunun kabul edilmesinin yankıları sürüyor. Cumhurbaşkanlığının da onaylaması...

Fransa'da sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan kanunun kabul edilmesinin yankıları sürüyor. Cumhurbaşkanlığının da onaylaması halinde yürürlüğe girecek kanun iptali için çeşitli yol haritaları sunuluyor. Bunlardan birisi de eski savcı ve gazeteci yazar Gültekin Avcı'dan geldi.

Türkiye'nin üç madde halinde işlem yapması gerektiğini savunan Avcı, bunların başında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'ne ferdi ve devlet nezdinde başvurulmasının geldiğini söyledi. Bunun için Fransa'da bilimsel toplantı yapılması gerektiğini belirten Avcı, "Gidersiniz Fransa'ya bilimsel bir kurul olarak, '1915 olayları bir soykırım mıdır, değil midir?' şeklinde, bir platform nezdinde tartışma programı düzenlersiniz. Dolayısıyla burada söylenen bilimsel fikirler suç teşkil ettiğine göre size ceza verilecek. Siz de bireysel olarak AİHM'e başvurarak kararı tahkir edeceksiniz. İkincisi ise devlet olarak yine AİMH'ye başvurabilirsiniz." dedi.

Devlet olarak başvurmanın çok etkili bir yol olduğunu aktaran Gültekin Avcı, "Daha önce Danimarka ve Kıbrıs Rum Kesimi bu yolu kullanmıştı. Devlet başvurusu etkili bir yoldur. Bu noktada Türkiye Cumhuriyeti Devleti, konuyu AİHM'e taşıyabilir. Üçüncü olarak da Uluslararası Adalet Divanı'na götürmektir. Aslında Fransa'nın aldığı bu kararın tetkiki Adalet Divanı'nın birebir konusu değil, ama Türkiye ve Fransa'nın taraf olduğu 1951 tarihli Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nin hükümleri var. Bunların yorumlanmasıyla ilgili uyuşmazlıklar söz konusu olduğunda devreye girer. Türkiye burada Fransa'nın aldığı kararların, söz konusu sözleşmesinin yürürlüğe girdiği tarihten önceki bir dönemde olduğu bahisle iddiaların hukuka uygun olup olmadığının denetlenmesini, konunun bilimsel ve hukuksal yönden incelenmesini isteyebilir." şeklinde konuştu.

Bu durumun bir riski de beraberinde getirdiğini, AİHM'nin siyasi bir karar verebileceğini vurgulayan Avcı, o zaman çok ciddi siyasi sonuçlar doğacağını, bunun karşılığında Türkiye'nin, Avrupa Birliği Konseyi üyeliğini terk etmesi gerekebileceğini, bu durumun ise Fransa'nın işine yarayacağını kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler