HABER

Sözleşmeli Öğretmenlik Başvuru Tarihleri ve Şartları! Sözleşmeli öğretmenlik atamaları kontenjanları

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sözleşmeli öğretmen alım şartlarını ile ilgili detaylar açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı resmi gazetede yayımlanan şartları nelerdir? Sözleşmeli öğretmenlik atamaları kontenjanları ne kadar olacak ? işte tüm bunların cevabı.

Sözleşmeli Öğretmenlik Başvuru Tarihleri ve Şartları! Sözleşmeli öğretmenlik atamaları kontenjanları

Milli Eğitim Bakanlığı sözleşmeli öğretmen alım şartlarını 03 Ağustos Çarşamba günü sayısında yayımlandı. İşte o detaylar.

Adayların en çok merak ettiği konulardan biri ise Milli Eğitim Bakanlığı'nın sözleşmeli öğretmen alım şartları olduğu biliniyor. İşte o şartlar.

Sözleşmeli öğretmen başvuru şartları Resmi gazetenin 5 maddede açıklama yapılmış durumda. İşte o 5. madde:

(1) Sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere başvuruda bulunacaklarda, 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartların yanında aşağıdaki özel şartlar aranır:

a) Mezun olunan yükseköğretim programının, Bakanlığın öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararına göre atama yapılacak alana uygun olması,

b) Öğretmenliğe kaynak teşkil eden yükseköğretim programlarından mezun olanların ihtiyacı karşılamadığı alanlara atanacaklar hariç, Bakanlıkça uygun görülen pedagojik formasyon eğitiminin başarıyla tamamlanmış olması,

c) Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanların, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca yükseköğrenimlerinin ve/veya pedagojik formasyon belgelerinin yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına veya programlarına denkliğinin kabul edilmiş olması,

ç) KPSS’den, atanacakları alanlar için belirlenen taban puan ve üzerinde puan almış olması,

d) Devlet memurluğundan veya öğretmenlik mesleğinden çıkarılmayı gerektiren bir ceza alınmamış olması.

Sözleşmeli öğretmen adaylarının başvuru şekli nasıl olacak?

Bu husus ise resmi gazetede 6. madde olarak açıklanmıştır. İşte o madde : ''Sözleşmeli öğretmenlik pozisyonlarına Şubat döneminde atama yapılır. Bakanlıkça gerekli görüldüğü hallerde pozisyon imkanları ve ihtiyaç çerçevesinde bu dönem dışında da atama yapılabilir.''

Sözleşmeli öğretmen başvuru durumu nasıl olacak ?

Bu ise resmi gazetede şöyle açıklanmıştır: '' Sözleşmeli öğretmenlik için başvuracaklarda aranacak şartlar, başvuruda bulunacakların nitelikleri, başvuru yeri, süresi, başvuruda bulunacaklardan istenecek belgeler, sözlü sınav, sınav sonuçlarının açıklanmasına yönelik süreler, itiraz süreleri ve atama ile uygulamaya ilişkin diğer hususlar Bakanlıkça ilan edilecek duyuruda belirtilir. Bu Yönetmelikte öngörülen şartları taşıyanlar, duyuruda belirtilen süre içinde sözleşmeli öğretmen olarak atanmak üzere başvuruda bulunabilir. Öğrenimleri birden fazla alana kaynak olanlar, bu alanlardan yalnızca birisi için başvuruda bulunabilir.''

Sözleşmeli öğretmen alımında önemli bir husus ise sözlü komisyon olduğu söyleniyor. Herkesin merak etmesi üzerine sözlü komisyonun açıklanması şöyle oldu.

Sözlü Mülakat Komisyonu nasıl olacak ?

![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/1564876/640xauto.jpg)

Sözlü mülakat ile ilgili açıklama resmi gazetede '' Sözlü sınav komisyonu; Bakan veya görevlendireceği birim amiri tarafından belirlenen kamu görevlilerinden oluşacak bir başkan, iki asıl ve ihtiyaç duyulduğunda değerlendirilmek üzere iki yedek üyeden oluşur. Yedek üyeler, sınav merkezlerinde oluşturulan yedek üye havuzundan görevlendirilir.

Sözlü sınav komisyonu, üye tam sayısı ile toplanır. Asıl üyenin bulunmadığı toplantıya Komisyon başkanının çağrısı üzerine yedek üye katılır. Başarı puanı, her üyenin verdiği puanın aritmetik ortalaması alınarak hesaplanır.

Gerek görülmesi halinde aynı usulle birden fazla sözlü sınav komisyonu kurulabilir. Sözlü sınav komisyonu başkan ve üyeleri, boşanmış olsalar dahi eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve kayın hısımlarının ve evlatlıklarının katıldığı sözlü sınavlarda görev alamaz.

Bakanlıkça, sözlü sınav merkezlerinde oluşturulan sözlü sınav komisyonlarının koordinasyonlarını sağlamak üzere Bakanlık merkez teşkilatı yöneticileri arasından görevlendirme yapılabilir.

Sözlü sınav komisyonunun sekretarya işlemleri, sınav merkezlerinin bulunduğu il milli eğitim müdürlüklerince yürütülür.'' olarak belirtilmiştir.

Sözlü sınavda konu ağırlıkları ve soru cevapları ise aşağıda belirttiğimiz gibi olacak;

(1) Sözlü sınav konuları ve ağırlıkları şunlardır:

a) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü: %25,

b) İletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti: %25,

c) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı: %25,

ç) Topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri: %25.

![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/1564877/640xauto.jpg)

Sözleşmeli öğretmen başvuru tercihleri ve görev yeri belirlenmesi konusunda ki açıklamada ise resmi gazetede ;''Sözlü sınav sonrasında sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere tercih hakkı kazananların atama başvuruları, sözlü sınav sonuçlarının kesinleştiği tarihten itibaren ilan edilen süre içinde elektronik ortamda alınır.

Sözleşmeli öğretmenliğe atanma isteğinde bulunanlara en fazla 20 tercih hakkı verilir. Adaylar başvurularında, tercihleri dışına atanmayı kabul edip etmediklerini de belirtir. Tercihleri dışında atanmayı kabul etmediğini beyan eden adayların tercihlerine yerleştirilemedikleri takdirde atamaları yapılmaz.'' şeklindedir.

Sözleşmeli öğretmen alımlarında ise sözlü mülakattan 60 ve üzeri bir puan almak gerekiyor. Adayların puan sıralamalarına göre tercih yapılacak ve puanı yüksek olanlar yani sözlü mülakat üstünlüğüne göre atanma yapılacaktır. Sözlü mülakat puanları aynı olan adayların ise KPSS puanlarına bakılacaktır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler