HABER

SP Başkanlık Divanı toplandı

ANKARA (İHA) - Saadet Partisi lideri Recai Kutan, hem hükümetin düşürülmesi hem de seçimin ertelenmesi hususunda milletvekilleri seviyesinde kendilerine tekliflerin geldiğini kaydederek, "Bu konu bize aktarıldığında böyle bir teşebbüse destek vermeyeceğimizi o vakit ifade ettik. Ancak resmi bir anlamda görüşme yapılmamıştır" dedi.

Saadet Partisi (SP) Başkanlık Divanı toplantısı öncesi basın mensuplarının soruların cevaplayan SP Genel Başkanı Recai Kutan, bir gazetecinin 'Çiller'in planınıdan bahsediliyor. SP'nin verdiği bir gensoru vardı. Bu gensoru önergesinin görüşülmesi için Meclis'in olağanüstü toplantıya çağrılması şeklinde bir formül gündeme geldi. Siz buna destek verir misiniz?' sorusuna, "Biz bu gensoruyu erken seçim kararı alınmadan önce Temmuz ayında vermiştik. Muhtemel bir erken seçime bu hükümetle gidilmemesi ve bu arada yapılmış olan büyük yanlışlıkların bir nevi hesabının sorulması maksadıyla verilmişti. Ancak şimdi anlaşılıyor ki bizim gensorumuz bizim dışımızdaki partiler tarafından kullanılmak isteniyor. Biz bu konuyu henüz yetkili kurullarımızla görüşmedik. Ancak baştan beri kanaatimizi ifade ediyoruz. Seçim kampanyaları başlamıştır. Dolayısıyla seçimin ertelenmesi şu anki görüşlerimize göre Türkiye'nin lehine değildir. Bu anlayış içerisinde yetkili kurullarımızda eğer bu konu gündeme geldiği takdirde oradan çıkacak karar önemlidir. Şu an net bir şey ifade etmem mümükün değil" karşılığını verdi. Kutan, 'Bu konuda Çiller'den bir öneri geldi mi' sorusuna ise "Hayır" yanıtını verdi. 'Meclis'in olağanüstü toplanması için imza toplamayı düşünüyor musunuz?' sorusuna Kutan, "Hayır. Bundan önceki yaptığım açıklamalarda ifade ettiğim gibi genel başkanlar seviyesinde veya yetkili kurullar seviyesinde bu konuda herhangi bir görüşme olmuş değil. Ancak milletvekilleri seviyesinde vaktiyle bize getirilmiş olan teklifler vardı. Hem bu hükümetin düşürülmesi hem de seçimin ertelenmesi hususunda. Biz bu konu geldiğinde milletvekillerimiz tarafından bize aktarıldığında, böyle bir teşebüse destek vermeyeceğimizi o vakit ifade ettik. Ancak, resmi anlamda hiçbir görüşme yapılmamıştır" cevabını verdi. Kutan, 'Bu aşamadan sonra imkansız mı görüyorsunuz?' sorusuna ise "Gelişmelere bir bakalım nasıl olacak bilemiyoruz" diye cevap verdi. Kutan, 'Çiller başkanlığındaki hükümete onay veriyor musunuz?' sorusu üzerine şunları söyledi: "Şu an onun için birşey söylemem mümkün değil. Türkiye'nin büyük problemleri var. Bunların düşündüğü icraat hükümeti mi, seçim hükümetimidir o dahi belli değil. Bütün bunları belirledikten sonra görüşlerimizi ifade ederiz".

'İcraat hükümeti olması halinde kabul eder misiniz?' sorusuna ise Kutan, "SP dışında Meclis'te temsil edilen partilerin hepsi IMF'ci. IMF politikalarını uygulayacağız diyorlar. Bununla Türkiye'nin düzlüğe çıkması şurada dursun çok yakın zamanda şimdikinden daha derin bir batağa gömülme ihtimali var. Biz endişemizi hep ifade ediyoruz. Önümüzdeki iki sene zarfında bizim önerdeğimiz tedbirler hayata geçirilmezse 2005'ten sonra Türkiye endişe ederim ki moratoryum ilan etme mecburiyetinde kalacaktır. Dolayısıyla böyle bir icraat hükümeti önümüze gelirse, hangi politikalar uygulanacak, bunu bilmeden herhangi bir görüş bildirmemiz mümkün değil" dedi.

En Çok Aranan Haberler