Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Uluslararası İslami Uyanış Konferansı çerçevesinde İran'a gitti. Aralarında devlet adamı, siyasetçi ve entellektüellerin yer aldığı 50'yi aşkın ülkeden 500'ün üstünde katılımcının yer aldığı konferansta ikili temaslarda bulunan Kamalak, İslam coğrafyasının tarihi bir süreç yaşadığı belirterek adil bir dünyanın kurulmasının öncelikli şartının İslam Birliği’nin kurulması olduğunu vurguladı.
SP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Kamalak, ‘Uluslararası İslami Uyanış Konferansı’nda bugün bir konuşma yaparak, İslam ülkelerinden gelen davetlilere seslenecek. Konferansın önceki günkü açılışına İran dini lideri Ayetullah Hamaney ve Cumhurbaşkanı Ahmedinejad katılmıştı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Hamaney, bölgedeki gelişmelere değinerek, ABD ve İsrail’in bölgede başlayan halk hareketlerini istikametinden saptırmak için her yolu denediğine dikkat çekti. Hamaney, konuşmasında İslam dünyasının Batı’nın sömürgeci oyunlarına karşı dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Ümit Yardım, Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak ve beraberindeki heyetine dün akşam konutunda bir akşam yemeği verdi. Büyükelçi Yardım, Genel Başkan Kamalak’a Türkiye İran ilişkileri hakkında bir brifing verdi. Kamalak’ta Büyükelçi’ye çini bir tabak hediye etti.
Uluslararası İslami Uyanış Konferansı çerçevesinde İran’da bulunan Saadet Lideri Kamalak’a İran medyası yoğun röportaj talebinde bulundu. Kamalak, gerek ikili temaslarında gerekse medya röportajlarında İslam coğrafyasının tarihi bir süreç yaşadığına dikkat çekerek, adil bir dünyanın kurulmasının öncelikli şartının İslam Birliği’nin kurulması olduğunu vurguladı. Kamalak, İslam coğrafyasında yaşanan bu sürecin İslam Birliğinin kurulmasına vesile olması temennisinde bulundu.
İranlı gazetecilerin özellikle ‘Arap Baharı’ olarak tanımlanan süreçle ilgili sorularına muhatap olan Kamalak, halk hareketlerinin yaşandığı ülkelerde zulüm ve baskının tekrar yaşanmaması ve sorunların ortak çözümü için biran önce İslam Ülkeleri Birleşmiş Milletler Teşkilatının kurulmasının önemine dikkat çekti. Kamalak, şunları kaydetti: "İçinde bulunduğumuz 2011 yılında ise Tunus’ta başlayan ve hızla diğer ülkelere yayılan halk hareketleri, etkili olmuştur. Tunus ve Mısır’da yönetimler değişmiştir. Libya’da ise Batı doğrudan taraf olmuş ve silahlı çatışmalarda baş kaldıranlara açık destek vermiştir. İşin garip tarafı Fransa’nın bu müdahalesini ‘Haçlı Seferi’ olarak tanımlamış olmasıdır. Müslümanlar olarak bizim hedefimiz ve maksadımız bellidir: Biz, zulüm ve baskı olmasın, sömürü ortadan kalksın, insan haklarına saygı gösterilsin, Hukuk üstün tutulsun, çifte standartlara son verilsin istiyoruz. Bizler aynı zamanda, bu hedeflere ulaşmak için çaba sarf edilirken, kimseye haksızlık da yapılmasın, zulüm de edilmesin, istiyoruz. Irkçı-Emperyalizmin ise maksadı ve hedefi bunun tam tersidir. Müslümanların kendi meselelerini birlikte görüştükleri bir ‘İslâm Ülkeleri Birleşmiş Milletler Teşkilatı’ kurulmalıdır. Ekonomik konularda dayanışmamızı sağlayacak bir ‘İslâm Ülkeleri Ortak Pazar’na ihtiyaç vardır. Bizi, ekonomik yönden Batıya adeta esir eden dolar yerine, kendi ‘Müşterek para birimimize’ yani , ‘İslâm Dinarına’ geçmeliyiz. Aramızdaki kültürel bağlarımızı ihya etmek için, ‘İslâm Ülkeleri Kültürel İşbirliği’ni geliştirmeliyiz. İslâm Ülkelerine yapılacak herhangi bir saldırı durumda kendimizi savunabilmek için ‘İslâm Ülkeleri Savunma Teşkilatı’nı kurmalıyız."
Saadet Lideri Kamalak’ın İran ziyaretine eşi Zübeyde Kamalak, Genel Başkan Yardımcıları Temel Karamollaoğlu, Mustafa Yılmaz ve GİK üyeleri Mehmet Karaman ile Musa Okçu eşlik ediyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz