KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sperm Bağışı ile Olan Bebeğe Gerçeği Söylemeli Mi?

Sperm bağışı ile gebe kaldım. Çocuğum bunu bilmeli mi?

Sperm Bağışı ile Olan Bebeğe Gerçeği Söylemeli Mi?

Soru: Kocam ve ben sekiz yıldan beri evliyiz. İkizlerimiz var. Donör-donated spermden artifisiyel inseminasyondan gebe kaldım. Gebe kalana kadar iki yıl kısırdım. Bu sorun evliliğimizde oldukça zor bir dönem oldu. İkimizde, bu konuyu çocuklara söylememenin en iyisi olacağına karar verdik. Çocuklarımız düştüğünde, ağladığında bir baba olarak eşim her zaman onlarla ilgilendi ve biyolojik olarak onlara “babalık” yaptı.

Tek problemim, bir gün birinin, çocuklarıma onların artifisiyel inseminasyondan olduklarını söylemesidir. Bu durumdan korkuyorum ama zaten ben cevabımı düşündüm “ güzel, babanızın sperm sayıları düşük ve ben bu yüzden artifisiyel ( yapay) gebe kalmak zorunda kaldım.”

Her neyse, sorum bu, çoğu insan bu durumda ne yapıyor? Bu durumu çocuklarına söylüyorlar mı yoksa söylemiyorlar mı? Çocuklar büyüdüklerinde bunu sorun ettiklerini hiç duydunuz mu? Kime benzedikleri sorusu sorulduğunda bu durumu fark ediyorlar mı? Zaman ilerledikçe bu duygularım devam edecek mi?

Bir gün birinin gelip çocuklarıma bu durumu söylemesinden korkarak yaşamak istemiyorum. Siz ne düşünüyorsunuz? Eşim, bu durumu çocukların ( gözleri yaşlı olarak ) bilmemesini istedi.
Cevap: Aile sırlarını taşımak, zaten sırrın bir bedelidir. Sırınızın bir gün söylenmesinden endişe duyuyorsunuz. Bu temel bir gerginlik, çocuklarınız tarafından hissedilecektir. Siz ve eşiniz büyük bir sırrı sürdürüyorsunuz. Geleceğiniz için bu yalanı söylemeden önce gelecek ihanetin doğru ve sonuçlarından kendi nedenlerinizi düşünün.

Eşiniz, kısırlığından acı duyabilir. Çocuklarınızın, eşinizi babası olarak bilmesi konusunda haklısınız. Çünkü “baba olma” bir sosyalliktir ve ailevi roldür ayrıca eşinizin çocuklarına olan sevgisidir. Biyoloji, nitelikli baba-çocuk ilişkisini ve sorumluluk bakımını yaratmaz. Eşinizin sizin duygularınızı anlamasına izin verin ve kesinlikle duygusal aile hikayesinin sınırlarını kabul edin. Ama eşiniz çözülebilen kişisel problemlerinden kaçtığında ve yalan söylediğinde onu korursanız ve bu konuda hata yapmış olursunuz. Eşinizin karışık olan duygularını açıkça söylemesini kişisel sorunlarını araştırmasını önerin. Ayrıca, sizinle aynı problemi olan ailelerin bu sorunlarını nasıl hallettiklerini ve bu bilgilere dayanarak kendi sorunlarınızı çözebilmek için evlilik terapilerini kullanın. Tıbbi bilgiler toplayın. Adolesyon kendi kendine birkaç düzeydeki karışıklığı düzeltir çünkü çocuğunuzun kişiliğini tanıma kendini geliştirmesi hususunda yardımcı olur. Psikolojik ve tıbben daha fazla travmatiği ortaya çıkartır ve eşinizin kısırlık yüzünden acı geçmesini çözer. Aile yaşantınızın diğer yönlerine ve büyüyen çocuklarınızın kişiliklerine dayanarak aldığınız sorumluluk olan istersiniz, kolay ve zor olabilir. Aile geleceğinizin bu kadar karmaşık olacağını neden kabul ediyorsunuz?

Eşinize olan aşkınız, her şeyi içeriyor. Sizin durumunuz duygusal ve kararlarınız, birlikte yapabileceklerinizden daha zor. Eşinize olan aşkınızın, gerçeği ve şuan ki tehlikeyi görmesi için sizin suçunuz değildir. Bazen partnerlerimize olan aşkımız, sağlığı ve merhamet konfrontasyonunu içerir.

Bu durumda gebe kalan diğer ailelerle konsültasyonu araştırdık. Kliniksel tecrübem, ( Kaliforniya’da ) çoğu aile, çocuklarına nasıl gebe kaldıkları hususunda doğruyu söylüyorlar. Çoğu ailelerin yapabilecek başka bilgileri yok ve şüphesiz yer, eğitim ve diğer faktörlerinde önemi var. Yumurta donörlerinin son prelimineri, Kaliforniya’da açıklığa karşı bir eğilim gösterdi. Kaliforniya’daki aileler donörler hakkında bilgileri biliyorlar anonim olan yumurta donörisinin olduğu Doğu kıyılarda daha az açıklar.

Adapsiyon ( evlat edinme) ve alternatif konsepsiyon ile mücadele eden sizin gibi ailelerle bu konuları paylaşma, sizi ve eşinizi aydınlatır. Biyolojik olmayan ebeveynlerle de bu konuları paylaşın. 1980lı yıllarda, National Council on Adoption’daki uzmanlar, evlat edinilen çocuklara bu durumun açıklanmasını öneriyorlar. Donör yumurta veya inseminasyon hakkındaki bu konunun tartışması, onun bebeklik dönemindedir ama adet dönemlerinde olur. Yapay reprodüktör methodlarıyla gebe kalınan çocuk, Babanın doğum öncesi kalp atışlarıyla bir Annenin vücudunda taşınır. Bu, biyolojik ilişkiye göre evlat edinme daha parasal yönden azdır. Ama çoğu evlat edinen aileler, çocuklarına doğruyu söyleme konusunda daha zor durumdadırlar. Aileler, donör yumurta veya sperm origins çocuklarına söylediklerinde, Carole Liesber Wilkins, Los Angeles’dan bir psikolog ve “Talking to Your Children About Their Conception: İt’s Easier Than You Think” yazarı, çocuğunuza gerçekleri söylemenizi öneriyor. Dr. Wilkins, “ aileler, çocuklar büyümeden önce bunu söylemek için kendilerini hazırlamalı, böylelikle “donör” veya “kısırlık” kelimelerine çocuklarınızı alıştırın. Bu aile sorunlarınızı eşinizle birlikte çözün. Problemlerinizden kaçmak yerine onları çözmeye çalışın.

Hem geçmişteki kısırlık duygularınızdan hem de çocuğunuzun doğum mirakldan yaralanacaksınız. İkizlerin doğumunu ve biyolojik gebeliğinizi, güzel, güçlü ve sevgiyle çocuğunuza tüm gerçekleri anlatabilirsiniz. Bütün çocuklar, ailelerinin kendilerine doğumla ilgili şeyleri anlatmasından hoşlanırlar. İster doğduklarında “kar fırtınası” olarak bilinmeye devam etsinler ister ailedeki gerçek yerlerinde küçük ruhlarının gerekli olduğunu düşünsünler, çocuklarınız kedilerinin bu ailede “istenildiğini” anladıkları an bunun tadını çıkaracaklarıdır ve siz de kendi yaşamınızda onlara yer vermek için bütün bunları gözden geçirdiniz. Şüphesiz ki çocuklarınız kendilerini size ait hissedeceklerdir. Onları veya bir aile olarak sizi bir araya getiren bu özel sevgiyi çalmadınız!

Dr. Gayle Peterson

En Çok Aranan Haberler