Erkeklerdeki sperm enfeksiyonları hem genital sistemdeki bütünlüğü hem de spermlerin faaliyetlerini ve kalitesini önemli ölçüde etkileyebilmektedir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak spermde görülebilen enfeksiyonlar ağırlıklı olarak cinsel birleşme sırasında bulaşır. Hem kadını hem de erkeği tehdit edebilecek olasılıklardan uzak durabilmek için cinsel ilişki sırasında korunmak önemlidir. Sperm enfeksiyonlarında gonore, klamidya ya da prostatit gibi sperm enfeksiyonları kısırlıktan sperm DNA hasarlarına, oksidatif stresten semen parametrelerinde bozulmaya kadar birçok olumsuz sonuca yol açabilir.
Diğer birçok hastalıktan ayrı olarak cinsel yol ile bulaşabilen enfeksiyonlar, virüsler ya da hastalıklar kadın cinsel organından gelen akıntılar, kan ya da sperm gibi sıvıların birbirlerine temas etmesi yolu ile bulaşır. Çeşitli yollardan da bulaşarak kişiler için tehdit oluşturabilirler. Kişinin sperminde herhangi bir nedene bağlı olarak enfeksiyon bulunduğu tespit edilirse vakit kaybetmeden bu alanda uzman bir doktora danışılmalı ve doktorun başlatacağı tedaviye birebir olarak uyulmalıdır. Başka hastalıklar ve rahatsızlıklar da bu durumda ihmal edilmemesi gereken ciddi bir durumdur.
En kısa tanımı ile sperm enfeksiyonu; spermin görevlerini, normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesine engel olabilen duruma verilen bir isimdir. Kişilerin üreme kapasitelerini düşürebilir ya da kısırlığa neden olabilir. Geri dönmesi imkânsız olan sonuçlar da doğrulabilecek enfeksiyonlara bir an önce müdahale edilmesi gerekir. Bu nedenle spermde enfeksiyon bulunduğuna dair belirtilerin görüldüğü anda doktora danışılması son derece önemlidir.
Testosteron üretmekle görevli olan testislerin arka taraflarında yer alan epididime ait enfeksiyonların başında orşit olarak da isimlendirilen ve yaygın olan hastalık gelmektedir. Tıp literatüründe epididimit olarak da tanımlanan orşit, kronik ve akut olmak üzere iki farklı şekilde görülebilmektedir. Akut epididimit, epididimin alt tarafında başlar ve hızla ilerler. Son olarak da testislere yayılır. Genel olarak bakteriler nedeni ile oluşur. Bunun dışında konjenital sebeplere bağlı olarak da gelişebilir.
Akut epididimitler çok ağır geçiyorsa durum sık ama hafif şiddetlerde ilerleyen kronik epididimite de dönüşüyor olarak da yorumlanabilmektedir. Kronik epididimitler geri dönüşümü olmayan hasarlara neden olabilir.
Spermde enfeksiyon belirtileri görüldüğü anda bu alanda uzman bir doktora gidilmesi gerekir. Doktor çeşitli ve gerek gördüğü testleri yaptıktan ve spermde enfeksiyon tespiti yapıldıktan sonra kişiye ve duruma en uygun tedaviyi vakit geçirmeden başlatır. Bu noktada doktorun başlattığı tedavi sürecine sadık kalmak son derece önemlidir.
Enfeksiyon olduğuna dair belirtilerden bazıları şunlardır:
Yapılan çeşitli laboratuvar testlerinden sonra spermde enfeksiyon tespit edilirse tedavi süreci başlatılır. Enfeksiyonun asıl nedeni araştırılır. Doktorlar kişilere bazı sorular sorduktan sonra fiziksel muayene yapar. Spermi olumsuz yönde etkileyen enfeksiyonlar epididimden ya da testisten kaynaklanabilir. Aynı zamanda vücuttaki farklı bölgelerde oluşan hastalıklar da spermde enfeksiyona sebebiyet verebilmektedir.
Kişilerde oluşan sperm enfeksiyonlarının yol açtığı en yaygın sorun kısırlık olarak tespit edilmiştir. Yol açtığı sonuçlar genel olarak geri dönülemezdir. Ancak diğer tüm hastalıklarda da olduğu gibi erken teşhis bu rahatsızlık için de son derece önemli görülmektedir. Spermi etkileyebilen enfeksiyonlar başka kişilere de cinsel ilişki sırasında bulaşabilir.
Yapılan sperm testlerinde önemli görülen bazı değerler vardır. Örnek olarak hareketli olan spermlerin toplam sperm oranına göre %40 olması önerilir. Her 10 spermden 4'ünün hareketli olması sağlıklı görülür. Ancak bunun altında tespit edilen oranlar sorun olarak görülür. Sperm hareketi azalmış ve spermler görevlerini yerine getiremez hâle gelmiş olarak değerlendirilir.
Spermde enfeksiyon görülmesi ve durumun ilerlemesi şu sorunlara yol açabilir: