Sperm enfeksiyonu, spermin normal işlevlerini yerine getirmesine engel olabilen durum için verilen bir isimdir. Bazı durumlara göre kısırlığa da yol açabildiği bilinen sperm enfeksiyonları kişilerin üreme olasılıklarının ve kapasitelerinin düşmesine veya geriye dönülemez biçimde zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle ihmal edilmemeli ve düzenli olarak doktor kontrolünde doktorun önerdiklerine harfiyen uyularak tedavi edilmelidir.
Kişideki spermin kalitesini olumsuz yönde etkileyen enfeksiyonlar epidimden ya da testisten kaynaklanabilmektedir. Ancak vücudun farklı bölgelerinde oluşmuş olan hastalıklara bağlı olarak ortaya çıktığı da görülmüştür. Testisler, testosteron üretmekle görevlidir ve arka kısımlarında epididime ait enfeksiyonlar oluşabilir. Halk arasındaki ismi ile orşit adı verilen bir rahatsızlık, epididime ait bu enfeksiyonların başında gelmektedir.
Spermde enfeksiyon oluşmasına neden olan virüsler şunlardır:
Doktorlar spermde enfeksiyon tespit edilmesi hâlinde öncelikle kişinin anamnezini alır. Daha sonra ise fiziksel muayenesini yapar. Sperm enfeksiyonu sperm hücrelerini etkileyen tüm enfeksiyonların tamamı olarak değerlendirilir. Bu nedenle spermin neden etkilendiğinin araştırılması ve tespit edilmesi gereklidir. Eğer doktor gerekli görürse bazı testler yapılmasını ister.
Sperm testinde enfeksiyon çıkması hâlinde ek bazı testler de gerekli görülebilir. Diğer adı spermiogram olan sperm testi meninin içinde yer alan sağlıklı sperm hücresi oranını ve spermin kalitesini ölçme amacı ile yapılan bir laboratuvar testidir. Yapılan sperm testinde enfeksiyon tespit edilmesi sonucunda doktor uygun gördüğü bir tedavi süreci başlatır.
Ağırlıklı olarak spermde enfeksiyon oluşması klamidya, gonore ya da benzeri bakterilerin korunma söz konusu olmadan cinsel ilişkiye girilmesi sonucunda gerçekleşen bir durumdur. Çeşitli bakteriler aracılığı ile de enfeksiyon oluştuğu görülmüştür. Bazı durumlarda ise aynı tarafta olan testiste de enfeksiyon oluşabilir.
Oluşan sperm enfeksiyonuna bağlı olarak sık idrara çıkma, erkek cinsel organının uç kısmından akıntıların gelmesi, genital bölgede lezyon oluşması, idrarın renginde ve kokusunda farklılık görülmesi, ateş, hâlsizlik ya da yorgunluk belirtileri de görülebilmektedir.
Erkeklerdeki genital sistemde yerleşmiş olan bazı mikroorganizmalar spermin sağlığını bozar ya da yumurta ile bir araya gelmesini engeller. Bu da kısırlığa varan sonuçlar doğurabilmektedir. Cinsel ilişki esnasında partnere de virüs bulaşabilir ve bu da döllenmenin bozulmasına ya da hamilelik durumunda düşüklere sebebiyet verebilir.
Ağırlıklı olarak cinsel ilişki yolu ile bulaşan ve enfeksiyon oluşumuna neden olan bazı durumlar şunlardır:
Tedavisi olduğu bilinen sperm enfeksiyonu için farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Enfeksiyonun ve hastanın durumuna göre en uygun görülen tedavi yöntemi, yapılan testlerin ardından uygulanır. Sperm enfeksiyonu çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sonuçları ve etkileri de çeşitlilik gösterebilir.
Kişiden kişiye geçebilen sperm enfeksiyonları kan, vajinal akıntı, sperm gibi vücut sıvılarının birbirlerine temas etmeleri hâlinde kişilere çeşitli yollar aracılığı ile bulaşabilmektedir. En sık görülen enfeksiyonlar cinsel yol ile bulaşan enfeksiyonlar olarak tespit edilmiştir. Belirtileri genel olarak şu şekildedir: