YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Spil Dağı'ndaki Yangının Ardından

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, dün saat 17.30 sıralarında başlayan ve gece saat 23.30'da sağanak...

Spil Dağı'ndaki Yangının Ardından

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, dün saat 17.30 sıralarında başlayan ve gece saat 23.30'da sağanak yağmurun etkisiyle söndürülen Spil Dağı'ndaki yangın bölgesinde incelemelerde bulundu.

Dün akşam saatlerinde çıkan ve 6,5 saat süren yangın karadan yapılan çalışmalar sonucunda sağanak yağmurun da etkisiyle söndürülebildi. Tamamen kontrol altına alınan ve soğutma çalışmaları tamamlanan yangında, ilk belirlemelere göre 15 ile 40 hektarlık bir alanın etkilendiği belirtildi. Sabaha kadar yangın bölgesinde bekleyen ekiplerin yorgunluğu dikkat çekti. Öte yandan Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz de yanan bölgede incelemelerde bulundu. Yangınla ilgili açıklama yapan Vali Daşöz, "29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutladığımız akşam Manisa Spil Dağı Milli Parkı’nda yangın çıktı. Akşam saatlerinde karanlığın başlamasıyla başlayan bir yangındı. Gece yarısına kadar devam etti. Yangının yaktığı bölge gördüğünüz gibi doğa şartları çok zorlu bir yer. Derin uçurumların ve yamaçların olduğu bir bölge. Gece, meteorolojinin tahmin ettiği gibi yağmur başladı. Yağmurun desteğiyle yangın söndü. Tabi gece yarısına kadar bütün orman araç ve ekipleri, Manisa Valiliği’ne bağlı afet işeri, belediyenin itfaiye servisi, diğer kurum ve kuruluşların makine desteği ve personellerle birlikte bu bölgede yoğun çalışma oldu. Maalesef milli parkımızdan hepimizi üzecek miktarda ormanımız yanmış oldu. Yangın tamamen sönmüş vaziyette. Yağışların büyük bir katkısı oldu."

YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILMASI GEREKİYOR

Orman idaresinin çalışmalarına devam ettiğini belirten Vali Daşöz, ilk belirlemelere göre 15 ile 40 hektarlık bir alanın yangından etkilendiğini söyledi. Bu bölgede rüzgarın çok kuvvetli olması ve girdap yapmasının bir çok yere sıçramasına neden olduğunu anlatan Daşöz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gerek tepe yangını şeklinde gerekse taban yangını şeklinde etkilenen bölgeler var. 30-40 hektara kadar olabileceği söyleniyor. Şu an 15 hektarlık kısmın etkilendiği şeklinde belirtiliyor. Ama kesin sonuçlar GPRS aletleriyle yapılacak çalışmayla ortaya konacak. Yangından sonra ne yapılmalı? Tabi tespitler yapılmalı. Yangından sonra hangi mevcut noktalar kendini rehabilite edebilir? Veya ne tür ekim dikim çalışmalarının yapılması gerekiyor? Hangi tür ağaçlar dikilirse daha etkili olabilir? Bunların uzmanlar tarafından orman idaremizin milli parklar beraber çalışması gerekiyor. Tespitler ve arkasından burada yenileme çalışmalarının yapılması gerekiyor."

SABOTAJ İHTİMALİ HER ZAMAN DÜŞÜNÜLECEK BİR ŞEY

Vali Daşöz, gazetecilerin "sabotaj olma ihtimali var mı?" sorusuna şöyle karşılık verdi: "Nedenlerini hem güvenlik birimlerimiz hem de jandarmamız araştırıyor. Henüz tespit edilemedi. Teorik olarak sabotaj ihtimali her zaman düşünülecek bir şey. Yani rüzgarlı bir havada olması. Karanlığın başladığı saatlerde olması. Önemli ihtimallerden biri olarak ön plana çıkıyor. Kurban bayramının da sonu olması nedeniyle piknik olayları söz konusu olabilir. Bir sigara izmariti olabilir. Ancak, hava yeterince soğuk rüzgarla birlikte hızla yayıldı. Kendiliğinden çıkabilecek bir yangın çeşidi değil bu. Gece boyunca yangın mücadelesine katılan arkadaşlardan 3 kişi hastaneye sevk edildi. Ayakta tedavi edildikten sonra taburcu edildi."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler