HABER

SPK Başkanı: Tasarı köklü değişiklikler öngörüyor

Ankara (AA)- Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, Türk Ticaret Kanunu Tasarısının, son 50 yılda yaşanan gelişme ve yeniliklere uyum konusunda önemli kazanımlar getireceğinin açık olduğunu söyledi.

SPK Başkanı Erol, tasarıya ilişkin yaptığı açıklamada, 2000 yılından bu yana devam eden çalışmalar sonucunda Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nın 25 Kasım 2008 tarihinde TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlandığını ve söz konusu tasarı üzerindeki müzakerelerin sürdüğünü hatırlattı.

Tasarının, Türkiye'de yaklaşık 50 yıldır uygulanmakta olan Türk Ticaret Kanununda (TTK) "köklü değişiklikler" öngördüğünü ifade eden Erol, şöyle konuştu:

"Aradan geçen yaklaşık 50 yıllık dönem, çok büyük teknolojik gelişmelere tanık oldu. Ticaret yaşamının koşulları değişmiş, internet yaşamın ayrılmaz bir parçası olmuş, elektronik imza yaygın biçimde kullanılmaya başlanmıştır. Bu teknolojik gelişmeler, Medeni Kanun, Borçlar Kanunu ve Ticaret Kanunu gibi temel kanunların çağdaş standartlarda yeniden düzenlenmesini gerekli kılmaktadır. Türk Ticaret Kanununda değişiklik yapılmasının genel kabul gören bir ihtiyaç olduğuna şüphe yoktur."

SPK Başkanı Erol, TTK tasarısında pay sahiplerinin anonim şirket içindeki konumunun güçlendirildiğini vurguladı.Tasarıda, şirketler topluluğunun ilk defa kanunda düzenlenerek, grup şirketler, hakim-bağlı şirket ilişkileri, yatırımcının menfaatlerini gözetecek bir biçimde kaleme alındığını belirten Erol, "Aynı şekilde şirket birleşmeleri,
bölünme ve tür değiştirme işlemlerinde de ciddi ölçüde reform yapıldığını söylemek mümkündür" dedi.

-"Ekonomik yönden de analiz edilmeli"-

Tasarı hükümlerinin ekonomik yönden de analiz edilmesi gerektiğini kaydeden Erol, şunları söyledi:

"Bu açıdan anonim şirketlere, düzenleyici kurumlara hatta pay sahiplerine ilişkin olarak öngörülen hükümlerin maliyeti de gözden uzak tutulmamalıdır. Bu çerçevede bütün sermaye şirketlerine web sitesi hazırlama yükümlülüğü öngörülmesi ve bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde hapis cezası getirilmesine ilişkin düzenlemelerin, özellikle yaşadığımız küresel finansal kriz ortamında şirketlerin maliyetlerinin mümkün olduğunca düşürülmesi gereği karşısında tekrar gözden geçirilmesinin yerinde olacağı açıktır."

Turan Erol, tasarının, Sermaye Piyasası Kurulu'na yalnızca borsaya kote şirketlerle ilgili olarak bazı konularda düzenleme yapma yetkisi tanıması ve tasarıda açıkça yetki verilmeyen konularda düzenleme yapılmasının uygulamada sorunlara yol açabileceğine de işaret etti.

Tasarının 134. maddesinin ikinci fıkrasının, TTK dışındaki diğer kanunlarda yer alan birleşme, bölünme ve tür değiştirmeye ilişkin ayrık hükümleri yok saydığını ifade eden Erol, "Oysa TTK genel bir kanundur. Buna göre bankacılık, sigortacılık, sermaye piyasası ve rekabet alanlarını düzenleyen kanunlar özel kanunlardır. Kanunlar arası ihtilaflarda hangi yolun izleneceğine ilişkin karışıklığa yol açıcı düşüncelere sebebiyet verilmemesi için ikinci fıkra kaldırılmalıdır" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler