Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Nisan ayı beklenti anketini açıkladı. Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 67'si dolarda, yüzde 60'ı ise İMKB-100 endeksinde önümüzdeki ay herhangi bir değişim beklemiyor.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 285 üst düzey yönetici tarafından yanıtlanan 2012 yılı Nisan ayı anketi sonuçlarını açıkladı. Gösterge bono faizine ilişkin katılımcıların yüzde 70'inin önümüzdeki ay değişim beklemediği yönünde görüş bildirirken, artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 20, düşüş bekleyen katılımcıların oranı yüzde 11 olarak gerçekleşti.
Altı aylık dönemde katılımcıların yüzde 44'ü, yıllık dönemde ise yüzde 38'i değişim beklemezken aynı dönemler için artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 34 ve yüzde 35 olarak gerçekleşti.
ABD dolarına ilişkin katılımcıların yüzde 67 ile çoğunluğu önümüzdeki ay değişim beklemediği, yüzde 20'si artış, yüzde 13'ü ise düşüş beklediği yönünde görüş bildirdi. Altı aylık ve yıllık dönemlerde değişim beklemeyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 42 ve yüzde 34'e gerilerken, artış bekleyen katılımcıların oranında önemli yükseliş yaşandı.
Euro'ya ilişkin beklentiler bir önceki dönem anket sonuçları ile benzerlik gösterirken, katılımcıların yüzde 65'i önümüzdeki bir ay, yüzde 47'si önümüzdeki altı ay, yüzde 36'sı ise önümüzdeki bir yıl değişim beklemediği yönünde görüş bildirdi. Altı aylık beklentilerde katılımcıların yüzde 27'si düşüş, yüzde 26'sı artış beklerken, yıllık beklentilerde değişim beklemeyen ve artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 36 oldu.
Katılımcıların yüzde 60'ı önümüzdeki ay İMKB-100 endeksine ilişkin olarak önemli bir değişim beklemezken artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 22, düşüş bekleyenlerin oranı ise yüzde 17 olarak gerçekleşti. Altı aylık ve yıllık dönemde endekste yükseliş bekleyen katılımcıların oranı arttı. Artış sırasıyla yüzde 49 ve yüzde 65'e ulaştı. Beklentiler bir önceki dönem anket sonuçları ile kıyaslandığında, sonuçların benzerlik gösterdiği gözlendi.
İMKB işlem hacmine ilişkin olarak katılımcıların çoğu (yüzde 61) önümüzdeki ay değişim beklemediği yönünde görüş bildirirken, altı aylık ve yıllık dönemler için aynı yönde görüş bildirenlerin oranı yüzde 30'lara geriledi, artış beklentisi hakimiyet kazandı.
Önümüzdeki ay katılımcıların 58'i özel sektör borçlanma araçlarının ihracına yönelik koşullarda değişim beklemediği yönünde görüş bildirdi. Altı aylık ve yıllık dönemlerde iyileşme beklentisi ağırlık kazanırken, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 66 ve yüzde 73'e yükseldi. Katılımcıların yüzde 67 ile çoğunluğu önümüzdeki ay yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık beklentilerde aynı yönde görüş bildirenlerin oranı sırasıyla yüzde 41 ve yüzde 30'a gerilerken, artış beklentisi hakimiyet kazandı.
Katılımcıların yüzde 68'i reel kesimin yurt dışı borçlanmasında önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemde aynı yönde görüş bildirenlerin oranı geriledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz