MERSİN (İHA) - Toros Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Nedim İnce, spor ve egzersizin, kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığını korumanın yanında sosyalleşmesine de önemli katkıda bulunduğunu belirterek bir nevi koruyucu hekimlik yönü olduğunu söyledi.
Nedim İnce, spor ve egzersizin insan sağlığına etkileri konusunda yaptığı açıklamada, sporun, belirli kurallar çerçevesinde rakip veya rakipleri geçmek için yapılan bedensel etkinlikler, egzersizin ise vücudun hareket sistemini çalıştıran hareketler dizisi olduğunu belirtti. Sporun, bir kurallar zinciri içerisinde rakiplerle yapıldığını, egzersizin ise sadece önerilen davranışlar çerçevesinde gerçekleştirildiğini ifade eden İnce, spor ile egzersizin bir birine karıştırılmaması gerektiğini söyledi.
Spora hazırlık için egzersizin gerekli olduğunu ancak sporun, egzersizden daha fazla bir şey olduğunu anlatan İnce, sabah yürüyüşleri, havuzda yapılan yüzmeler ve kültür fizik hareketlerinin egzersiz, lisanslı veya lisanssız, önceden bilinen kurallara uygun olarak belirli mesafelerde rakiplerle yapılan yürüyüş ve yüzmelerin ise spor faaliyetleri olduğunu anlattı.
Spor ve egzersizde vücudun belirli hareketler çerçevesinde çalıştığını, bu hareketleri yapmak için bir düşünce süreci yaşandığını ve hareketlerin yapıldığı ortam nedeniyle sosyalleşmenin ortaya çıktığını belirten İnce, şöyle konuştu: "Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlık tanımlaması; kişinin fiziksel, ruhsal ve sosyal tam iyilik halinde olması şeklindedir. Spor ve egzersiz yapıldığında vücutta kaslar, eklemler, bağlar, kemikler dışında birçok süreç de devreye girer. Beyin, bir takım karmaşık süreçler sonucunda hareketin nasıl yapılacağına karar verir. Bu kararı sinirler vasıtasıyla kaslara, bağlara, eklemlere ulaştırır, hareket yapıldıktan sonra gelen geri bildirimleri alır tekrar değerlendirir, tekrar karar verir ve bu böyle devam eder gider. Yani spor ve egzersizde beyin çok aktiftir."
Spor ve egzersizde gerekli oksijeni ve enerjiyi sağlamak için akciğerlerin daha fazla çalıştığını ve kalbin daha fazla kan pompaladığını anlatan İnce, bu süreçte akciğerler ve kalbin çok aktif hale geldiğini ifade ederek, "Spor ve egzersizde gerekli vitamin, mineral ve enzimlerin kullanımı için birtakım hormonlar gerekir. Hormon salgılayan bezler çok aktif hale gelir. Spor ve egzersizin oluşturduğu enerji yıkım ürünleri bir an önce vücuttan uzaklaştırılması gerekir, bu nedenle karaciğer ve böbrekler çok
aktiftir. Spor ve egzersiz beyini çalıştırarak Alzheimer gibi hastalıkların oluşma tehlikesini azaltmakta, eklem, bağ ve kasları çalıştırarak eklem kireçlenmelerini, kas zayıflıklarını engellemekte, kemikleri çalıştırarak kemik erimesine mani olmaktadır. Kalp, böbrek, karaciğer ve akciğerleri çalıştırarak bu organları hastalıklardan korumaktadır. Tansiyonun yükselmesini engelleyerek, kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü artırarak damar sertliği oluşmasına mani olur ve kalp krizi riskini, beyin kanaması tehlikesini azaltır. Fiziksel sağlığımızı onlarca hastalıktan koruyan çok önemli bir 'Koruyucu hekimlik' yönü vardır. Spor ve egzersiz fiziksel sağlığımızı korur."
Spor ve egzersizin insanların kendini iyi hissetmesini sağladığını, yapabilme yetenekleri arttıkça, fiziksel güçleri geliştikçe özsaygılarının da artmaya başladığını anlatan İnce, sözlerine şöyle devam etti: "Çağımızdaki yaşam tarzı insanları büyük bir stres altında bırakmaktadır. Spor ve egzersiz insanlarda stres ile başa çıkma becerilerinin gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Kendini iyi hissetme, özsaygının artması, stres ile başa çıkabilme becerileri insanları depresyondan korumakta, depresyonda
olanları iyileştirmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalarda bunu doğrulamaktadır. Düzenli 12 hafta egzersiz yapan kişilerin depresyonları azalmakta, iyileşmekte, depresyonda olmayanları bu hastalıktan korumaktadır. Spor ve egzersiz ruh sağlığımızı korur. Spor ve egzersiz sırasında birçok kişi ile etkileşim içinde olmak zorundayız. Egzersiz arkadaşı, takım arkadaşı, çalıştırıcı, yönetici, seyirci gibi. Tüm bu insanlarla yapılan iletişim kişinin sosyalleşmesini sağlar. İnsanlarla olumlu ve doyumlu ilişkiler kurmasına ortam oluşturur. Yalnızlıktan kurtarır. En küçük bir sıkıntısında yardımına koşacak insanların olması gelişebilecek ciddi bir hastalığın başlangıçta önlenmesini kolaylaştırır. Spor ve egzersiz sosyal sağlığımızı korur."
Yapılan bilimsel çalışmaların spora yapılan bir liralık yatırımın, sağlığa yapılan harcamalardan 6 liralık tasarruf sağladığını ortaya koyduğunu anlatan İnce, sözlerini şöyle tamamladı: "Spor ve egzersizin gerek sağlığımızı gerekse de kıt olan kaynaklarımızı koruduğu açıkça görülmektedir. Merkezi ve yerel yönetimlerin sporun ve egzersizin yaygınlaştırılmasını kamu görevi olarak üstlenmeleri, kişi ve kuruluşların bu konuda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeleri daha mutlu, daha doyumlu ve
kaynakların daha verimli kullanıldığı bir yaşam için şart gibi durmaktadır."