YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Spor Ve Sanatla Hayata Tutunuyorlar

Akif ARICI/ ANTALYA, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı Aşır Aksu Devlet Hastanesi'ndeki Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, 2011 yılında hizmete

Spor Ve Sanatla Hayata Tutunuyorlar

Akif ARICI/ ANTALYA, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı Aşır Aksu Devlet Hastanesi'ndeki Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, 2011 yılında hizmete girdi. Psikiyatri uzmanı, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, hemşire ve halk eğitim merkezi öğretmenlerinin görev yaptığı merkezde, 30 yataklı psikiyatri servisi de bulunuyor. 2 milyonu aşkın nüfusa sahip kentte Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı şizofreni hasta sayısı 795. Bunlardan 30'u hafta içi her gün merkeze gelerek 7 saat boyunda terapi ve etkinliklerden faydalanıyor. Merkeze gelemeyenler için de gezici ekip oluşturuldu. İki hemşire her gün ev ziyaretinde bulunurken, haftanın iki günü gezici ekibe psikolog da eşlik ediyor.
RESİM ONLARIN HER ŞEYİ
Merkezde grup terapisinin yanı sıra, spor faaliyetleri ve sanatsal etkinlikler ön sırada. Sabahları açık hava yürüyüşü egzersiz ve voleybolun ardından masa tenisi turnuvaları düzenleniyor. Hastaların en çok vakit geçirmek istediği yerlerin başında sanatsal aktivitelerin gerçekleştirildiği resim odası geliyor. Karakalem çalışmasından yağlı boya resimlere kadar yapılan eserlerin çoğu kısa süre önce açılan sergide satıldı. Resim yapmanın hastaların kendilerini ifade edebilmelerine yardımcı olduğunu belirten Psikolog Sibel Demir, "Burada özgürce duygularını kağıda aktarıyor, içlerinden geldiği gibi resimler yapıyorlar. Çok güzel çalışmalar ortaya çıkıyor" dedi.
Aşçılık kursunda ise yemek yapmayı öğrenen hastalar, ilk kurabiyeleri heyecanla fırından çıkarıyor. Tadına bakılan kurabiyeler Halk Eğitim Merkezi'nde görevli öğretmenin geçer not vermesiyle merkezdeki diğer hastalara da ikram ediliyor. Saat 09.00'da başlayan eğitim, saat 16.00'ya kadar devam ediyor.
ŞİZOFRENİ SİNSİCE İLERLEYEN BİR HASTALIK
Şizofreninin çoğunlukla 15-25 yaş arasında ortaya çıktığını ve toplumun yüzde 1'inde görüldüğünü dile getiren Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Psikiyatri Uzmanı Şermin Nursavaş, şöyle dedi:
"Şizofreni bazı hastalarda aniden ortaya çıkabileceği gibi genelde yavaş yavaş başlayan, hayat boyu süren bir hastalık tipidir. Ana belirtileri düşünce ve davranış bozuklukları, algısal bozukluklar, bilinçsel işlevlerde azalma, gerçeği değerlendirme yetisinin bozulması, ilgi ve istek kaybı, toplumdan geri çekilme ve içine kapanma tarzıdır."
Kentteki ağır ruhsal hastaları kayıt altına alarak sürekli kontrol etmek ve onları topluma kazandırmayı amaçladıklarını vurgulayan Dr. Nursavaş şunları söyledi:
"Psikoeğitim ile hastalarımızı hastalıkları hakkında bilinçlendiriyor, aile eğitimleri ile de ailelerin hastaya olan bakımını artırıyoruz. Bunun yanında sosyal beceri eğitimleri ile hastaların kaybettikleri yetilerini tekrar kazandırmak için el sanatları, keçe, aşçılık, resim ve bilgisayar kursu ile spor faaliyetleri gerçekleştirmekteyiz. Terapi ve tedaviler sayesinde ilk günden daha sağlıklı bireyler haline gelen hastalarımız, toplumda kendilerini daha rahat ifade edebilecek beceriye sahip oluyor."

Spor Ve Sanatla Hayata TutunuyorlarSpor Ve Sanatla Hayata TutunuyorlarSpor Ve Sanatla Hayata Tutunuyorlar

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler