HABER

"Sporda Kal Güvende Kal" projesi

Madde bağımlılığına dikkati çekmek amacıyla düzenlenen etkinlik, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Boynukalın'ın da katılımıyla İstanbul'da düzenlendi - Abdurrahim Boynukalın: "Bu çalışmalar sayesinde uyuşturucu madde ile ilgili koruyucu ve önleyici zeminin sağlamlaşacağına inanıyoruz"

İSTANBUL (AA) - Radyo ve Televizyon Gazetecileri Derneği (RTGD) tarafından İçişleri Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığının desteğiyle, madde bağımlılığıyla mücadeleye katkı vermek amacıyla düzenlenen "Sporda Kal Güvende Kal" projesinin ikinci toplantısı İstanbul'da yapıldı.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Cevizlibağ Atatürk Kız Öğrenci Yurdu Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinlikte, Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) Bakan Yardımcısı Abdurrahim Boynukalın, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, GSB Eğitim Kültür ve Araştırma Genel Müdürü Huzeyfe Yılmaz, RTGD Başkanı Şebnem Bursalı, televizyon programcısı Müge Anlı, dünya şampiyonu milli güreşçi Rıza Kayaalp, serbest dalışçı Şahika Ercümen, müzisyen Ferman Akgül ve eşi yönetim danışmanı Bettina Kuperman ile spor yorumcusu Ersin Düzen hazır bulundu.

Çok sayıda katılımcının yer aldığı organizasyonda konuşan Abdurrahim Boynukalın, uyuşturucuyla mücadelede önleyici ve koruyucu çalışmalar kapsamında neler yapılabileceği konusundaki bir program çerçevesinde birlikte olduklarını belirterek, "Sürekli uyuşturucu konusunda bilinçlendirme çalışmalarından bahsediyoruz. Bu çalışmalar sayesinde uyuşturucu madde ile ilgili koruyucu ve önleyici zeminin sağlamlaşacağına inanıyoruz." dedi.

Uyuşturucu madde bağımlısı gençlerin buz hokeyi ile tanışması ve Zeytinburnu Belediyesi Buz Hokeyi Takımı içinde uluslararası düzeyde sporcu olmalarını örnek gösteren Boynukalın, "Bu durum Oscarlık bir hikayedir. Bir tane bilinçli adam gelir ve her şeyi değiştirir. Gerçekten uyuşturucuyla mücadele eder ve bu arkadaşlarımızın hayatını kurtarır. Bir tane bilinçli adam bunu yaptı. Biz genç kardeşlerimizin geleceğini yitirmesini istemiyoruz. Biz uyuşturucuyu, çocuğa istismarı, terörü yok edeceğiz. Bunu sizinle yapacağız." diye konuştu.

AK Parti Adana Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise kendisinin bir tıp doktoru olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu işin tıbbi durumuna kafa yormuş biriyim. Beyinde ödül ceza sistemi var ve beyin sürekli ödül istiyor. Beyne ödül sağlayacak meşru şeyler bulamazsanız, beyin meşru olmayan şeylere yöneliyor. Enerjinizi pozitif yerlerde harcayamazsanız, sigaraya, alkole, uyuşturucuya yönelme oluyor. Bağımlılığa giriş kapısı ise sigara. Aile bağları sıkı tutulmalı ve kendimize iyi çevreler edinmeliyiz. Bağımlılıktan koruyan en önemli etken bu."

- Yılmaz: "Terörün en büyük finansörü de uyuşturucu"

GSB Eğitim Kültür ve Araştırma Genel Müdürü Huzeyfe Yılmaz, "Bugün burada çocuklarımızı ve gençlerimizi tehdit eden, onları elimizden almaya çalışan uyuşturucu illetinden korunmada sporun önemini vurgulamak için bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Uyuşturucunun dünya çapında bir problem olduğunu anlatan Yılmaz, şunları söyledi:

"2017 Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Raporu ve Avrupa Uyuşturucu Raporu'ndan istatistiki bilgiler vermek istiyorum. Maalesef 10 bağımlıdan 1 tanesi tedaviyi kabul ediyor. Kabul edenlerden de 10'da 1'i rehabilite olabiliyor. Yeniden başlama oranı çok yüksek. Dünyada uyuşturucudan elde edilen rant 2016 yılında 1,3 trilyon dolara çıkmış. Petrol ve silah rantından sonra en büyük üçüncü rant. Terörün en büyük finansörü de maalesef uyuşturucu. Avrupa'da yüzde 30 seviyesinde en az bir kez uyuşturucu kullanım oranı var. Türkiye'de 2011 yılı oranı ise yüzde 2,7. Türkiye maalesef küresel uyuşturucu trafiğinin tam ortasında. Bağımlılıkla mücadelede üç ana yol var. İlk olarak bizim bunun satışını önlememiz lazım. Asıl önemli olan bu. Arzının kolay olmaması gerekli. İkincisi, siz değerli gençlerimizin boş vakitlerini sporla, sosyal ve kültürel faaliyetlerle destekliyor olmamız lazım. Üçüncüsü de medyanın uyuşturucu ile ilgili farkındalığı artırıyor olması lazım. Hep birlikte mücadele gerekiyor."

RTGD Başkanı Şebnem Bursalı da madde bağımlılığının tüm dünyada terör kadar tehlike arz ettiğini anlatarak, "Kurumların ve kişilerin tek tek mücadelesi mümkün değil. Topyekun mücadele gerekiyor. Biz de dernek olarak taşın altına elimizi koyduk. Farkındalık yaratmak istedik. İşimiz kolay değil ama imkansız da değil." şeklinde konuşurken, Müge Anlı ise, "Sevgili gençler, öncelikle kendinizi sevin ve 'Hayır.' demekten korkmayın. Size kötülük bulaştırmak isteyenleri hayatınızdan defedin." değerlendirmesinde bulundu.

Etkinlik kapsamında, Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Daire Başkanlığı Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğü ekipleri, eğitim köpekleriyle gösteri sunarken, Ersin Düzen'in moderatörlüğünde, Şahika Ercümen, Rıza Kayaalp, Bettina Kuperman ve Ferman Akgül'ün yer aldığı bir oturum da yapıldı. Katılımcılar, spora yönelmenin kendilerine kattığı artıları anlatıp, yöneltilen soruları yanıtladı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler