HABER

Sporun çocuk psikoloji üzerindeki etkisi

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Üniversitesi Spor Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Aksoy, modern dünyada çocukları spordan uzaklaştıran en önemli iki öğenin internet ve televizyon olduğuna dikkat çekti.

Anne ve babanın çocuğu ile spor yapmaya zaman ayırmasının, çocuğu sportif yönden etkileyeceğini ifade eden Prof. Dr. Aksoy, "Çocuğa verilen pozitif değer, onu okulda da başarılı kılacaktır. Maalesef modern dünyada iki büyük tehlike çocukları spordan uzaklaştırmaktadır; internet ve televizyon. Çocuklar bu iki modern olgu ile hareketsizliğe ve hatta uykusuzluğa itilmektedirler. Diğer taraftan toplumların fazla motorize olmaları da, büyükler kadar çocukları da hareketsizliğe yönlendirmiştir. Geri kalmış toplumlarda beden eğitiminin iyi organize olamadığı görülmektedir. Bu durum da, toplumun sportif bir toplum olamamasını etkileyen bir faktör olarak karşımıza yeniden çıkmaktadır" dedi.

Prof. Dr. Aksoy, çocukların normalde hakiki stresi bilmediklerini, ancak ailevi geçimsizlikler ile maddi güçlüklerin çocuğu psikolojik olarak etkileyeceğini ve bu durumun çocuğu spordan uzaklaştırabileceğini belirtti.

Çocuğun sporda başarılı olamaması halinde azarlanmasının çocuğu sportif çevreden uzaklaştırabileceğini vurgulayan Aksoy, bu durumda ortaya çıkacak otoagresyonla çocuğun nikotin, alkol ve uyuşturucu gibi alışkanlıklara itilebileceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Aksoy, pasif ve çekingen çocukların sporla tedavisinin mümkün olduğunun altını çizdi. Çocuğun spor hayatındaki negatif faktörler arasına yanlış din eğilimini de katmak gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Fevzi Aksoy, "Kız ve erkek çocuklarının beraber oynamalarına ve spor yapmalarına set çekmek gibi. Cinsel açıdan telkinlerde bulunmak gibi. Spor ülkesi olabilmek için o ülkenin çocuklarının en aşağı yüzde ellisinden fazlasının sporu yapabiliyor olabilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Aksoy, Türkiye'de son yıllarda bilgi öğreniminin spor öğretimini ve yaptırılmasını önlediğinden yakınarak, şunları söyledi:
"Daha iyi okullara ve üniversitelere girebilmeleri için maddi ve manevi gayretler sarf edilmektedir ve başarılı olamadıkları zaman da psikolojik yıkılma göstermektedirler. Kimse spordan ve bedensel faaliyetlerden uzak kalan bu çocukların sağlıksız olmalarının yanı sıra, öğrenme motivasyonlarının da zedelendiğini düşünmektedir. Görüldüğü gibi oyunsuz ve sporsuz kültürel eğitim, istenen başarıya ulaşamamaktadır."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler