Teknolojinin her geçen gün geliştiği günümüzde çocukların çoğunu teknolojik aletlere bağımlı olarak görmek mümkün. Çocuklar üzerinde bedensel aktiviteyi kısıtlayan bu durum ileriki yaşantılarını da olumsuz etkiliyor. Türkiye'de 10 çocuktan sadece 2'si spor yapıyor ve bu tablo spora olan ilgisizliği görmemiz için yeterli.
Çocuklarını spora teşvik etmek için ise ailelere ciddi bir görev düşüyor. Bunun için uzmanlar öncelikle çocuğunuza kulak vermenin doğru olduğu düşüncesinde. Severek ve isteyerek yaptığı bir spor onun hayat boyu buna devam etmesini sağlayacak en önemli etken. Çocuğunuzun sporla birlikte büyümesinin onu neden daha sağlıklı bir birey hale getirdiğine bakalım:
Güçlü ve sağlıklı bir beden
İyi ve sağlıklı bir bedenin yolu spor yapmaktan geçer. Erken yaşta yapılmaya başlanan spor, kasları doğru şekilde geliştirir, kemikleri güçlendirir ve yağ hücrelerinin gereksiz büyümesini engeller.
Kendini tanıma
Spor yapan çocuklar bedenlerini iyi tanır, yeteneklerini ve vücudunun eğilimlerini erken yaşta keşfederler. Kim hangi spora yatkın ya da bu konuda sınırları nedir gibi soruların cevabına kolaylıkla ulaşılır.
Esnek vücut
Özellikle jimnastik gibi sporlar çocukların esnek bir vücuda sahip olmasını sağlar. Bu esneklik ilerleyen yaşlarda istenilen sporun daha kolay bir adaptasyonla yapılmasına olanak tanır.
Doğru beslenmeyi gerektirir
Sağlıklı olmanın en önemli koşulları; doğru beslenme ve spordur. Spor yapan çocuklar için doğru beslenme kaçınılmaz bir sonuçtur. Paketli gıdalardan uzak, doğal besinlerin daha çok tüketildiği, meyve-sebze-et-tahıl dengesi korunarak beslenen çocuklar daha sağlıklı bir bedene sahip olurlar.
Bağışıklığı güçlendirir
Özellikle okul çağındaki çocukların birbiriyle etkileşimleri sonucu sık hastalandığına rastlarız. Spor yapan çocuklar ise yukarıda bahsettiğimiz doğru beslenme ve spor sonucunda güçlü bir bağışıklığa sahip olur.
Kalp ve damar sağlığını korur
Düzenli olarak küçük yaşta başlayarak spor yapan çocukların kalp çalışma sistemi de düzenli olur ve ileride kalp-damar hastalığına yakalanma riski düşüktür.
Omurga bozukluklarını engeller
Kifoz ve sikolyoz gibi ilerleyen yaşlarda karşılaşılabilecek omurga bozuklukları erken yaşta yapılan spor sayesinde büyük ölçüde engellenmiş olacaktır. Omurga bozukluklarını önlemenin en etkin yolu; iyi bir duruştur ve spor çocuklara bu özelliği kazandırır.
Kilo kontrolü
Spor yapan çocuklar kilolarını kontrol etmek durumundadırlar. Sağlıklı beslenme ve düzenli spor sonucunda böyle bir sorunla karşılaşma olasılıkları da düşüktür. Obeziteyle mücadelenin en etkin yolu çocuk yaşta yapılan spordur.
Sağlıklı bir psikoloji
Sporun beden sağlığının yanı sıra psikilojik olarak da çocuklar üzerinde olumlu etkileri vardır. Öz güveni gelişmiş, sosyal ve disiplinli çocuklar psikoljik yönden daha güçlüdürler. Sosyal bir gruba dahil olma, grup içerisinde kendini gerçekleştirebilme imkanı tanıyan spor aktiviteleri çocukların sağlıklı bir psikoloji ile büyümelerine imkan tanır.
Olimpik Anne ol, çocuğunu sporla büyüt
Çocukların sporla büyümesini teşvik etmek amacıyla P&G Türkiye ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin başlattığı ''Olimpik Anneler'' kampanyasına katılabilirsiniz. #Olimpikanneyim etiketi ile sosyal medyada çocuğunuzun spor yaptığı anı paylaşarak çocukların sporla büyümesini teşvik eden bu projeye destek olmanız mümkün.
Ayrıca; Olimpik Anneler projesi, Türkiye'nin farklı bir çok bölgesinde halkla buluşarak aileleri bilinçlendirmek için çeşitli aktiviteler düzenliyor. Nisan ayı itibariyle başlayan 1 paket=1 destek kampanyasıyla her P&G ürününün bir kısmı çocuklara bağışlanıyor. Alacağınız her ürün ile bu kampanyaya destek olabilirsiniz. Unutmayın; çocuğuna spor yaptıran her anne Olimpik Anne'dir.