ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, vatandaşlardan gelen yoğun şikayetler üzerine SSK'lı hastaları hastanelerde rahatlatacak yeni uygulamalar geliştiriyor. Hazırlanan protokole göre, SSK'lılar ve diğer vatandaşlar doktorun yazdığı reçeteleri hastane yönetimine onaylatmak için saatlerce kuyrukta beklemeyecek. İlaç alabilmek için doktorun reçeteyi imzalaması yeterli olacak.
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan, "Sağlık Hizmetleri Protokolü' taslağına göre, hastanelerce karşılanamayan ilaçlar Bütçe Uygulama Talimatı hükümleri doğrultusunda SSK ile sözleşmeli eczanelerden temin edilecek. Hastaneler yatarak tedavi gören hastalara temin ettikleri tıbbi sarf malzemelerini kullanacaklar. Kullanılan bu tıbbi sarf malzemelerinin ücretini sosyal güvenlik kurumları ödeyecek. Önümüzdeki günlerde imzalanması beklenen protokole göre, Bütçe Uygulama Talimatı listesinde yer alan malzemeler hiçbir şekilde hastalara aldırılmayacak ve fatura edilemeyecek. Reçetelerde doktor imza ve kaşesi dışında mühür ve onay işlemi yer almayacak.
Üniversite hastaneleri ve özel hastanelerde yatarak tedavi gören hastalara kullanılacak tıbbi sarf malzemeler esaslar çerçevesinde üniversite ve özel hastaneler tarafından temin edilecek. Hastanelerce temin edilen tıbbi sarf malzemelerinin bedelleri il sigorta müdürlüklerince ödenecek. SSK ile anlaşmalı olan üniversite ve özel sağlık tesislerine ilk müracaat ve sevk işlemleri bu birimler ile SSK arasında yapılan sözleşme veya protokol hükümleri doğrultusunda yapılacak.
SSK'LILAR ANLAŞMALI ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARINA SEVKSİZ GİDEBİLECEK Hastanede yapılamayan ESWL, diyaliz, anjio tanı ve tedavi işlemleri için sağlık kurulu raporu ile tedavinin gerekliliğinin belirlenmesi şartıyla, hasta SSK ile sözleşmeli özel kurumlara sevk edilecek. Hastalar, anlaşmalı bu merkezlere provizyon almak kaydıyla doğrudan müracaat edebilecek. Hastanın il, ilçe dışına sevk işlemlerine de bazı değişiklikler yapıldı. Hastanın il, ilçe dışına sev işlemi Sağlık Bakanlığı sağlık tesislerince yapılacak. İlçelerden illere veya bir ilden diğer bir ile yapılacak şevklerde yol parası ve zaruri masraf bedeli il sigorta müdürlüklerince ödenecek. Sigortalılar ile emekli sigortalıların ve bunların geçindirmekle yükümlü olduğu eş, çocuk, ana ve babaları ile hak sahibi durumundaki hastaların sevksiz başvurmaları halinde de muayene, teşhis ve tedavileri sağlanacak. Ancak bu durumda yol ve zaruri masraf ödenmeyecek. Hastalar, Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kuruluşlarına ve hastanelere doğrudan başvurabileceklerdir. Hastanın, ileri tetkik ve tedavi amacıyla sevk edilmesi halinde sadece ilgili branş adı yazılarak hastane ve/veya merkez adı belirtilmeksizin sevk edilecek. İlçe-merkez, il dışı sevklerde Bütçe Uygulama Talimatı esas alınıp ilçe-merkez, il ve o ildeki hastane adı belirtilerek sevk yapılacak. Sağlık Bakanlığı hastanelerinden üniversite hastanelerine sevk, hastane adı belirtilerek doğrudan yapılabilecek. Hastanın, sevk edildiği branş dışında muayene ve tedavisinin gerekmesi halinde ise aynı sevkle muayene ve tedavisi yapılacak, ayrıca sevk istenmeyecek. SSK'lılar SSK ile anlaşması olan üniversite hastanelerine doğrudan ve sevksiz başvuru yapılabilecek.
SSK, HASTANE FATURALARINI 60 GÜN İÇİNDE ÖDEYECEK
SSK'lı hastaların Sağlık Bakanlığı sağlık tesislerine başvurmadan SSK tarafından sözleşme ya da protokol yapıldığı bildirilen kamu ve özel sağlık tesislerine doğrudan müracaat etmeleri halinde, yapılacak muayene, teşhis ve tedavi masrafları, sözleşme veya protokol kapsamında SSK tarafından karşılanacak. Protokole göre sağlık kurum veya kuruluşlarında tekrarlayan hataların tespiti halinde sorumlular hakkında idari ve adli işlem yapılacak.
Birinci basamak sağlık kuruluşlarının faturaları SSK Sağlık İşleri İl Müdürlüklerine gönderilecek. İhtilaf halinde ise muhatap Sağlık Bakanlığı İl Müdürlükleri olacak. Sağlık tesisleri tarafından her ayın ilk 10 günü içinde SSK'ya intikal ettirilen fatura tutarları, fatura tesliminden sonraki 60 gün içinde ilgili sağlık kuruluşu hesabına aktarılacak. Hastane tarafından temin edilerek hastalara kullanılan ilaçlar, kamu kurumlarına serbest eczanelerde uygulanan indirim oranları yansıtılarak fatura edilecek. Bu arada sigortalılara tedavilerinin gerektirdiği istirahat raporu tanzim edilirken Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nin 62. maddesi uyarınca, "Müdavi hekim, tedavi altına aldığı sigortalıya bir defada en çok 10 gün istirahat verebilir ve bunu bir defa tekrarlayabilir. Tek hekimden 2 defa istirahat almış olan sigortalının tedavisine devam edilmesi gerektiği taktirde, sigortalı sağlık kuruluna sevk edilir. Sağlık Kurulu'nun ilk vereceği istirahat süresi sigortalının tedavi altına alındığı tarihten başlamak üzere 6 ayı geçemez" hükmü uygulanacak. Yurt dışı sigortalılarından ancak yatarak tedavi görenlerin raporları 'geçici iş göremezlik' ödeneğine tabi olacak.