HABER

SSK'lılara eczaneler serbest

ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, ilaç sektörü ile yaptıkları anlaşma gereği 35 milyon SSK'lının en geç 10 Şubat'tan sonra serbest eczanelerden ilaç alabileceğini söyledi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise, SSK'lı hastaların serbest eczanelerden ilaç almasının Başbakan Erdoğan'ın en önemli hayallerinden biri olduğunu vurgulayarak, "Anlaşma ile Başbakanın, 'SSK eczaneleri önündeki kuyruğu kaldıracağız' sözü yerine gelmiş oluyor" dedi.

Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türk Eczacıları Birliği (TEB), Türkiye İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (TEİS), Türkiye İlaç Sanayicileri Derneği ve Araştırmacı İlaç firmaları Derneği arasında yapılan anlaşmanın imza töreni Sheraton Otel'de yapıldı. Törende konuşan Türkiye İlaç Sanayicileri Derneği Başkanı Cengiz Celayir, yapılan anlaşma ile kamu sigorta kurumu mensuplarının çağa uygun hizmet almaya başlayacağını belirterek, anlaşmanın hükümetin insan sağlığına verdiği önemi gösterdiğini kaydetti. Türkiye İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkanı Bülent Eczacıbaşı ise, anlaşmanın, ülkede sağlık hizmetlerinin topluma sunumunda çok önemli bir aşamayı ifade ettiğini vurgulayarak, "Çok yoğun görüşmeler ve uzun aşamalardan sonra bu noktaya gelindi. Anlaşma sosyal güvenlik sisteminin gelişmesi için ciddi bir adımdır. Amaç ilaçların en üstün kalitede, her zaman erişilebilir ve makul fiyatta bulunmasıdır. İlaç üreticileri, içinde bulundukları zor şartlara rağmen üzerlerine düşen görevi yaptı" diye konuştu. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Mehmet Domaç ise, varılan anlaşma ile SSK'lıların istedikleri eczaneden ilaç alabileceğini ifade ederek, böylece hizmetin hızlanıp gelişeceğini kaydetti. Domaç, anlaşmanın yapılmasında eczacıların büyük çabası bulunduğunu ifade ederek, "Öncelikle insanların yüzü gülecek. Eczaneler daha açık ve rahat hizmet verecek. Anlaşma halk sağlığı açısından dönüm noktasıdır. Ancak hizmetin aksamaması için kamu kurumlarının ödemeleri zamanında yapması gerekiyor. Aksi halde eczaneler büyük sıkıntı yaşar. Ödeme sorunu tüm bu çalışmaları sıkıntıya düşürür" şeklinde konuştu.

"DEVLET İLACI TEK ELDEN ALACAK" Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise törende yaptığı konuşmada, ilaç sektörü ile yapılan anlaşma ile devletin ilacı tek elden alacağını söyledi. Anlaşma öncesi ilaç sektörü ile uzun görüşmelerin yapıldığını hatırlatan Unakıtan şunları söyledi:
"Bu anlaşmanın iki önemli boyutu var. Birinci boyutu insana hizmetin en önde tutulmasıdır. Anlaşma ile Başbakanın, 'SSK eczaneleri önündeki kuyruğu kaldıracağız' sözü yerine gelmiş oluyor. Türkiye'de en az 22 bin eczane var. Yani her mahallede bir eczane bulunuyor. Anlaşmanın sağlanmasında emeği geçenleri kutluyorum. Anlaşmanın ikinci boyutu ise devletin bu anlaşmadan sağladığı kardır. İlaç sektörünün yüzde 85 ile en büyük müşterisi devlettir. Madem devlet ilaç alıyor, o halde ilacı tek elden almalıdır. Eskiden beri bu konuşuluyordu; ama hükümetimiz döneminde hayata geçti. Hem devlet, hem vatandaş hem de ilaç sektörü kazandı."
İlaç sektörüne ödemeleri zamanında yapmak için bazı tedbirler aldıklarını açıklayan Unakıtan, "Bu konuda elimizden geleni yapacağız. İmkanlarımız çerçevesinde azami gayret göstereceğiz" diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu da, gelinen noktayı, 'uzlaşmanın final tablosu' sözleriyle değerlendirdi. 35 milyon SSK'lının ilaç temininde güçlük çektiğini hatırlatan Başesgioğlu, bu durumun başta Başbakan Recep Tayip Erdoğan olmak üzere kendilerini rahatsız ettiğini kaydetti. Anlaşmanın sosyal güvenlik kurumlarının alım politikalarını standart hale getirmek anlamında önemli olduğunu ifade eden Başesgioğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu gönüllülük esasına dayalı bir projedir. Eczacılar yüzde 3.5, ilaç üreticileri ise yüzde 11 iskonto sağladılar. Anlaşma hayata geçtiği zaman kamu bir yılda 1 katrilyon lira tasarruf sağlayacak. Ayrıca 2004 yılı için geçerli olan fiyat tarifesi 2005'de geçerli olacak. SSK'lıların 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren serbest eczanelerden ilaç almasını istiyoruz. Ancak daha sonra sorun çıkmaması için 40-45 gün hazırlık dönemine ihtiyaç var. Sanırım en geç 10 Şubat 2005 tarihinde uygulamaya geçeceğiz. Sosyal statüsü ne olursa olsun, sosyal güvenlik kurumu ne olursa olsun herkesin eşit ve ulaşılabilir sağlık hizmeti almasını istiyoruz."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler