VAN (İHA) - SSK'lı hastaların devlet hastanelerinden hizmet almasını sağlamak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokole, Van Bölge Tabipler Odası Başkanlığı'ndan tepki geldi.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Van Bölge Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Şaban Şimşek, imzalanan protokolün hastanelere her hangi bir rahatlama getirmeyeceğini, aksine yığılmanın bu sefer devlet hastanelerine kaymasına sebep olacağını söyledi. Doç. Dr. Şimşek, "Hastanelerdeki kuyrukların ortadan kaldırılması ancak hastaları özel sağlık sektörüne kaydırmak ile mümkün olur" dedi.
Sağlıkta tek çatı altında hizmet alabilmenin ön şartını sağlamak ve SSK'lı hastaların kuyruk çilesini bir nebzede olsun gidermek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında protokol imzalanması Van'da tepkiye neden oldu.
Protokol gereği SSK hastanelerinde hizmet alan SSK'ların artık Sağlık Bakanlığı'na bağlı devlet hastanelerinden de hizmet alabilecekler. Her iki bakanlık arasında imzalanan protokol çerçevesinde SSK'lı hastaların sevksiz olarak sağlık ocaklarına başvurabileceklerini ve buradan da hekiminin uygun görmesi şartı ile devlet hastanelerine gidebileceklerini belirten Oda Başkanı Doç. Dr. Şaban Şimşek, imzalanan protokol gereği kuyrukların azaltılmasının aksine SSK hastanelerinde yaşanan yoğunluğun devlet hastanelerine kayacağını söyledi. Doç. Dr. Şimşek, şunları söyledi:
"SSK hastanelerindeki yoğunluğu devlet hastanelerine kaydırmak için imzalanan protokolün hiç bir faydasının olmayacağı kanısındayız. Çünkü devlet hastanelerindeki yoğunluk zaten gereğinden fazlaydı. Devlet hastaneleri kendilerine başvuran hastaların ihtiyacanı karşılayamıyor ki SSK'lı hastalara hizmet versinler. Sadece SSK hastanelerindeki yoğunluk devlet hastanelerine kayacak. Bu yoğunluğu ortadan kaldırmanın tek bir çözüm yolu vardır. O da sağlık sorunu olan kişileri özel sektöre kaydırmak ile mümkün olur. Türkiye'nin nüfusunun yüzde 90'ı yeşil kartlı ve SSK'lıdır. Devlet bir hastanın yıllık sağlık giderini ortalama olarak hesaplayarak, özel sektöre devredecek. Bu tür hastaların özel sektöre ait hastanelere gidip, tedavi olduğu an özel hastane sayısı da artacak ve daha iyi hizmet verebilmek için özel sektörde bir rekabet içine girecek. Böylece bundan hem vatandaşlar iyi hizmet alacak, hem de hastanelerdeki kuyruk yoğunluğu ortadan kalkmış olacak."