İSTANBUL (ANKA) – Türkiye genelinde kızamık virüsünün neden olduğu SSPE olarak bilinen "Subakut Sklorezan Panansefalit" hastası bin 500'e yakın çocuk olduğu bildirildi. SSPE Derneği Başkanı Cengiz Kara, bu rakamın Almanya'da 4, Arjantin ve Berzilya'da ise 40 olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye'de iki gün arayla bir SSPE hastası çocuk ölüyor ve her gün bir çocuk daha bu hastalığa yakalanıyor" dedi.
Kızamık virüsünün beyin omurilik sıvısına karışması ile beyne yerleşen virüsün neden olduğu SSPE hastalığı, dünya genelinde daha çok az gelişmiş ülkelerde görülüyor. "Gelişmekte olan ülke" sınıfında bulunan Türkiye'de ise SSPE'ye yakalanan çocukların sayısı her geçen gün artıyor.
-"KÖYLERDEKİ HASTALARIN SAYISI BİLİNMİYOR"-
SSPE Derneği Başkanı Cengiz Kara, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Türkiye'de bin 400'den fazla SSPE hastası olduğunu, iki gün arayla bir SSPE hastası çocuğun öldüğünü ve her gün bir çocuğun da bu hastalığa yakalandığını söyledi. Hasta sayısının en fazla Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görüldüğünü ifade eden Kara Şanlıurfa'da 138, Diyarbakır'da 90, İstanbul ise 80 SSPE hastası bulunduğuna dikkat çekti.
Son bir yıl içerisinde derneğe kayıtlı 826 çocuktan 155'inin vefat ettiğini, sadece 2007 yılı içinde 160 çocuğa daha SSPE teşhisi konulduğunu kaydeden Kara, "2005 yılı Aralık ayında Sağlık Bakanlığı 1131 SSPE hastası olduğunu bildirdi. Geçen sene bizde kayıtlı 120 hasta vardı bu yıl da 160 hasta kayıt yaptırdı. Toplarsak 1500 civarında bir rakam çıkar karşımıza. Ama bu veriler internet imkanından yararlanan hastaların verileri. Köylerdeki hastaların ne kadar olduğu ise bilinmiyor" diye konuştu.
-"SAĞLIK BAKANLIĞI YERİNE BİZ HAREKETE GEÇİYORUZ"-
Kara, Türkiye'de bir an önce SSPE hastalığını yok etmek üzere aşı kampanyaları düzenlenmesi gerektiğine işaret ederek, SSPE'ye duyarlılığı arttırmak ve hastalıkla mücadelenin desteklenmesi amacıyla bayramın ikinci günü olan, 13 Ekim 2007 Cumartesi günü Diyarbakır Dağkapı Meydanı'nda "BİZE BAYRAM YOK" adlı bir etkinlik düzenlediklerini dile getirdi. SSPE hastası çocukların bakımı için ailelere maddi destek sağlanması gerektiğini belirten Kara, şöyle konuştu:
"SSPE Derneği olarak 1980'den bu yana Türkiye'de sayıları artan SSPE hastaları için Sağlık Bakanlığı yerine biz harekete geçiriyoruz. Japonya Kobe Üniversitesi tarafından geliştirilmeye başlanan siRNA tedavisinin uygulanmasını, ilacın bir ilaç şirketi tarafından üretim programına alınmasını, Almanya Würzburg ve Akdeniz Üniversitesindeki araştırmaların desteklenmesini, hastalığımızın araştırılması, hastalarımızın hastane, ilaç, rapor, bez, mama gibi mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz."
-"KIZAMIKTAN 5-10 YIL SONRA ORTAYA ÇIKIYOR"-
Çocuk Nörolojisi Doktoru Aydan Angay ise, kızamık enfeksiyonundan sonra ortalama 5-10 yıl içerisinde ortaya çıkan SSPE hastalığının belirtilerini davranış bozukluğu, okulda başarısızlık, ilgisizlik, uyuklama hali, yazı yazmanın bozulması olarak sıraladı. Angay, hastalığın son aşamasında ise zekada düşmelerin, nöbetlerin, hareket bozukluklarının, görme bozukluğunun başladığını, bunun sonunda ise hastanın yatağa bağımlı hale geldiğini kaydetti.
-"1988-98 ARASI EKSİK YAPILAN AŞILAR HASTALIĞI TETİKLEDİ"-
Hastalığın, Türkiye'de çok fazla oranda görülmesinin, geçmiş yıllarda yapılan kızamık aşısının tek doz kullanımından kaynaklandığını vurgulayan Angay, "1988-1998 yılları arasında tek doz aşı yapılıyordu Sağlık Bakanlığı tarafından. Koruyucu olarak ikinci dozun yapılmamasından dolayı, bu çocuklar hep riske atılmış durumda. Bu, bilinçsizlikten ileri gelen bir durum. Politikacılar, bununla ilgili bir çocuk doktoruna, bir komisyona danışayım demiyor. Kulaktan dolma bilgilerle, ayrıntısız çalışma yapmamaktan doğmuş bir durum" diye konuştu.
Angay SSPE'nin tek çaresinin kızamık aşısının düzgün yapılması olduğunu belirterek, "Kızamığı çok basit, çok ucuz, aşı gibi bir yöntemle önleyebiliriz. Batı en kolay en güzel yolu bulmuş bu konuda; kızamığı kurutmuşlar. Avrupa ve Amerika'da insanlar bu şekilde bu hastalığı yok etmişlerdir. Kızamığı ortadan kaldırırsak o zaman bu hastalık da ortadan kalkıyor" değerlendirmesinde bulundu.