HABER

Staj defteri kayboldu, "kolay staj" yazılımı geliştirdi

İSTANBUL (AA) - KAAN BOZDOĞAN - Üniversitede staj defterinin kaybolması üzerine web tabanlı "kolay staj platformu" geliştiren yazılımcı Hamza Üzümcü, hem verilerin dijital ortamda depolanmasını, hem de kağıt tasarrufu yaparak öğrencilere "yeşil staj" imkanı sağlıyor.

Üniversite yıllarında tamamladığı zorunlu staj evraklarının okul arşivinde kaybolmasına sinirlenen Üzümcü, evrakların dijital ortamda depolanması gerekliliği üzerine harekete geçti.

Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduktan sonra kurduğu yazılım firmasında bu konuda araştırmalar yaparak staj evrakları hakkında bilgi toplayan Üzümcü, "kolay staj" adlı onlineplatform geliştirdi.

Web tabanlı uygulama sayesinde, staj bilgileri dijital ortamda saklanabiliyor, böylelikle staj defterinden kaynaklı olası sorunlar ortadan kalkıyor. Staj komisyonunun iş yükünü asgariye indirecek uygulama, aynı zamanda kağıt tasarrufu yaparak öğrencilere "yeşil staj" imkanı sunuyor.

- "Staj defteri online yazılıyor"

Üzümcü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitede staj yapmanın da staj defteri tutmanın da zorunlu olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Proje falan yaptıysak ek olarak bu deftere koyup bunu okula teslim ediyorduk. Defterimi teslim edip mülakatı da başarıyla gerçekleştirdikten sonra staj defterim kayboldu. Böyle olunca araştırma yapmaya başladık. İTÜ ve ODTÜ'nün de dahil olduğu bazı üniversitelerde araştırmalar yaptık. Anladık ki bu defterler bir odada tutuluyormuş, bütün staj evraklarını bir odaya yığıyorlarmış. Sonra 'biz bilgisayarcıyız, nasıl böyle bir sorun olabilir?' diye düşündük. Üniversiteden izin aldım, 'Böyle bir şey yapsak kullanır mısınız?' diye sorduk. Olur aldıktan sonra online staj yönetim platformunu hazırladık. Genel olarak bir öğrencinin staj başlangıcından staj bitişine kadar bütün evrakları online olarak yapabilmesini sağlıyor, staj defterini online olarak yazıyor."

Yazılım firması sahibi olduğu için uygulamayı 2 ayda tamamlayıp deneme imkanı bulduğunu belirten Üzümcü, proje ortağıyla 'Bu işi okullara nasıl pazarlayabiliriz?' diyerek istişare ettiklerini ve üniversitelerle iletişime geçtiklerini anlattı.

Uygulamanın tamamlandığını, geri bildirimlerle ürünü geliştirmeyi sürdürdüklerini aktaran Üzümcü, halihazırda 2 üniversitenin yazılımı aktif olarak kullandığını, 3 üniversitenin de bu yönde talebinin olduğunu söyledi.

Üzümcü, "Staj imzaları da elektronik imza üzerinden yapılıyor, elektronik imza yoksa IP adresleri üzerinden e-mail ile alıyoruz onayı. Yeni kimliklerle artık her vatandaşın cebine e-imza geliyor. Kişinin kağıt tasarrufuna katkı sunarak 'yeşil' bir staj geçirmesini amaçlıyoruz. Türkiye'de 200'e yakın üniversite var. Hayalimiz bunların yüzde 30-40'ının stajlarının bizim programımz üzerinden yapılması" ifadelerini kullandı.

Benzer bir uygulamanın bulunmadığını ama bazı üniversitelerin kendi içinde çözümler geliştirdiğini anlatan Üzümcü, "Mesela İTÜ bunu kendisi yaptı. Biz onlarla danışmanlık olarak görüştük. Bu ürün çok zor bir ürün değil, isteyen firma yapabilir. Sadece kritik noktalarını iyi düşünmek gerekli. Biz staj ile değil, evraklarıyla ilgileniyoruz fakat bazı firmalar bizimle iletişime geçti. Örneğin, 'Ben senede 200 stajyer arıyorum, stajyerleri sizin aracılığınızla alsam nasıl olur?' diyenler oldu. Haliyle biz onlar için de platform oluşturmaya başladık." dedi.

En Çok Aranan Haberler