YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Stajyer Avukatlar 'sınav' İstiyor

Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından gündeme getirilen 'avukatlık sınavı' önerisine stajyer avukatlardan da destek geldi....

Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından gündeme getirilen 'avukatlık sınavı' önerisine stajyer avukatlardan da destek geldi. Stajyerler, savunma mesleğinin gelişimine katkı sunacağını düşündükleri sınavın Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce (ÖSYM) değil, bizzat TBB tarafından yapılmasını istedi.

'Türkiye 5. Stajyer Avukatlar Kurultayı', Adana Barosu'nun ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. Dün Adana Barosu Sosyal Tesisleri Çukurova Salonu'nda gerçekleştirilen çalıştayın ardından, bugün Seyhan Oteli'nde düzenlenen kurultaya; TBB Başkanı Vedat Ahsen Coşar, Adana Vali Yardımcısı Durmuş Gençer ile Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık da katıldı.

Kurultayın sonuç bildirgesini kamuoyu ile paylaşan Eskişehir Barosu stajyer avukatlarından Hüseyin Akçar, TBB tarafından hazırlanan 'Avukatlık Kanunu Değişiklik Önerisi' çalışma metninde getirilmesi düşünülen 'avukatlık sınavı' önerisini değerlendirdi.

"AVUKATLIK SINAVI SAVUNMA MESLEĞİNİN GELİŞİMİNE KATKI SUNAR"

Akçar, "Avukatlık sınavının savunma mesleğinin gelişimine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Mevcut değişiklik önerisinde belirtilen sınav, ÖSYM tarafından değil, Türkiye Barolar Birliğince yapılmalı. 'Avukatlık sınavı', staj bitiminden sonra staj eğitimini değerlendirme ve mesleki yeterliliğin ifadesi olarak tek aşamalı yapılmalı ve bu sınava giriş TBB değişiklik önerisinde belirtildiği gibi sınırlı sayıda olmalı. Barolar tarafından staja kabul esnasında kontenjan sınırlaması yapılmamalı" dedi.

Staj eğitimi ve sonraki yıllar ile ilgili görüşleri de açıklayan Akçar, avukatlık stajının, staj esnasında tüm stajyerlere ekonomik destek sağlanması halinde 2 yıl olması önerisini gündeme taşıdı.

"RUHSAT ÜCRETLERİ KALDIRILIP RUHSATLAR 15 GÜN İÇİNDE VERİLMELİ"

Staj bitiminde alınan ruhsat ücretinin kaldırılmasını ve staj bitiminden itibaren en geç 15 gün içinde ruhsatların avukatlara teslim edilmesini isteyen Akçar, staj dönemi boyunca stajyer avukatlara verilecek ücretleri TBB'nin karşılaması ve bu ücretin de en az asgari ücret düzeyinde olması gerektiğinin altını çizdi. TBB tarafından verilen staj kredilerinin karşılıksız olması gerektiğini vurgulayan Akçar, staj eğitiminin merkezi hale getirilmesi ve bu eğitimin de 'Avukatlık Akademisi'nde verilmesi gerektiğini, ancak bu şekilde eğitimin tüm stajyerlere eşit bir şekilde sunulabileceğini savundu. Eğitim içeriğinin de bol teori değil, pratiğe dayalı olması gerektiğini vurgulayan Akçar, akademide; avukatlık mesleği kuralları, drama, yöneticilik, diksiyon ve iletişim eğitimi verilerek kurgusal duruşmalar düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

"SORUN, HUKUK FAKÜLTELERİNİN ALTYAPISINDAN KAYNAKLANIYOR"

Stajın avukat yanında yapılacak olan kısmında stajyer avukatların yaptığı işlerin barolar tarafından denetlenmesi gerektiğini belirten Hüseyin Akçar, staj eğitimi süresince mahkeme kalemlerinde stajyer avukatlara staj eğitimi ile bağdaşmayan işlemler yaptırılmaması yönünde düzenlemeler getirilmesi talebini gündeme getirdi. Avukatlık mesleğinde yaşanan sorunların hukuk fakültelerindeki altyapı sorunlarından kaynaklandığına dikkat çeken Akçar, "Bu nedenle TBB, hukuk fakültelerine öğrenci alımındaki kontenjanın düşürülmesi ile yeni açılacak fakültelerin yeterliliği konusunda kamuoyunu bilgilendirecek çalışmalar yapmalı" dedi. Akçar ayrıca, hukuk fakültelerinde 'Avukatlık Hukuku' dersinin zorunlu ders haline getirilmesini istedi.

"YENİ AVUKATLARA VERGİ VE BARO AİDATI MUAFİYETİ GETİRİLMELİ"

Mesleğin ilk yıllarında ekonomik sorunlar yaşayacağı açık olan avukatların, ilk bürolarını açabilmeleri noktasında gerekli olan kredinin TBB tarafından sağlanması çağrısında bulunan Akçar, 'Avukatlık Kanunu' kapsamında staj süresinin uzatılmasına yönelik, yönetim kurulu kararlarının kesin olduğu yönündeki ifadenin, idarenin her türlü işlem ve eylemlerine karşı yargı yolunun açık olduğu ilkesine aykırı olduğunu, bu nedenle de kaldırılması gerektiğini vurguladı. Akçar, mesleğe yeni başlayan avukatlara vergi ve baro aidatı muafiyeti sağlanıp barolara giriş ödeneğinin kaldırılması, CMK ve Adil Yardım Yönetmeliği gereğince avukat görevlendirilen işlerde mesleğe yeni başlayan avukatlara öncelik tanınması, staj dönemi boyunca sadece genel sağlık sigortası değil, uzun vadeli sigorta kolları primlerinin de ödenmesi, TBB bünyesinde stajyer avukatların temsiline yönelik bir organ oluşturulması talebini de kamuoyu ile paylaştı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler