Türkiye’de Trafik Yönetmeliği kapsamında 2016 yılından bu yana stajyer ya da aday sürücü terimi kullanılmaya başlamıştır. Bu terim sürücü olmak isteyen ve bunun için kurslara giden kişilerin geçmesi zorunlu olan süreçlerden birini ifade eden bir terimdir. Trafikte güvenliği sağlamak amacı ile uygulanan prosedürlerden biri olarak uygulanır ve stajyer sürücülerin uyması gerekli kılınan bazı kurallar bulunur.
2016’dan beri kullanılan aday sürücü ifadesi ile birlikte kullanılmaya başlanan stajyer ehliyet ifadesi, sürücü belgesi almak isteyen ve trafiğe yeni çıkan kişilere verilen belgenin adıdır. Stajyer ehliyet belgesi alabilmek için öncelikle bir kursta hem pratik hem de teorik eğitimler alma zorunluluğu vardır. Alınan eğitimlerin ardından Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınava girilir ve bu sınavlarda başarı sağlayan aday sürücüler, bulundukları yerdeki nüfus müdürlüklerinden talepte bulunarak stajyer ehliyetlerini alırlar.
Sürücü olmak isteyen kişi, trafik kurslarına gider ve kurs bitiminde hem teorik derslerden hem de pratik olarak yapılan direksiyon sınavlarına girer. Bu sınavlardan başarı ile geçen kişiler için yeni bir süreç başlar. Sınavları geçen kişiler ehliyet alma hakkı kazanır ancak öncelikli olarak stajyer sürücü kabul edilirler.
Sürücü adayı ya da diğer adı ile stajyer sürücü olan kişilere geçici bir süre için stajyer ehliyet sahibi olarak kabul görürler. Kişiler bu süre içinde trafiğe stajyer sürücü olarak çıkarlar ve bu süreci başarıyla sonlandırarak sürücü olma hakkı kazanırlar.
Geçici olarak verilen stajyer ehliyet sahiplerinin uyması gereken bazı kurallar bulunur. Resmî olarak belirlenen stajyer ehliyet kurallarına göre:
Stajyer ehliyet süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir. Ehliyet alma hakkı kazanan sürücü adayları ehliyetlerini en yakın nüfus müdürlüklerine başvurarak alır ve 2 yıllık stajyerlik süreci başlamış olur. Direksiyon sınavlarında başarılı olan sürücü adayları sürücü sertifikası alma hakkına sahip olur. Nüfus müdürlüklerine de bu belgelere ek istenen diğer belgelerle birlikte gidilir ve başvuru işlemi gerçekleştirilir.
Geçici / stajyer sürücü olma hakkı kazanan kişiler 2 yıllık süre içerisinde herhangi bir nedene bağlı olarak 75 ceza puanına ulaşmamalıdır. Aynı zamanda 2 yıllık süre boyunca bazı kuralları ihlali etmemelidir. Aksi takdirde stajyer ehliyetleri ellerinden alınır ve çeşitli testlere tabi tutulurlar. Stajyer sürücülerin stajyer ehliyet ceza puanı en yüksek limiti 75 olarak belirlenmiştir. Bu limite ulaşan kişilerin ehliyetlerine el konur.
Stajyer ehliyet alma hakkı kazanmış olan kişiler trafiğe çıkabilir. Ancak bazı sınırlamaları ve uymakla zorunlu oldukları aksi takdirde cezai yaptırımlara maruz kalacakları bazı durumlar vardır:
Çeşitli eğitimler almış ve gerekli sınavlardan başarı ile geçmiş herkesin stajyer sürücü olma ve stajyer ehliyeti almaya hakkı vardır. Stajyer ehliyet alan kişilerin uyması gereken bazı kurallar bulunur. 75 ceza puanına ulaşmamaları gereklidir. Ayrıca diğer sürücüler gibi onlar da alkollü araç (0,20 promilin üzerinde) kullanmamalı ve trafik kurallarına harfiyen uymalıdırlar.
Stajyer ehliyet sahibi olan kişilerin 2 yıl olarak belirlenen süre içinde 75 ceza puanına ulaşmamaları gerekmektedir. Stajyer ehliyet sahibi kişiler, tek başlarına araç kullanabilir ve trafiğe çıkabilirler.
Stajyer sürücü olan kişiler, 2 yıl boyunca trafiğe çıkabilirler ancak trafik kuralları konusunda son derece hassas olmaları gerekir. Aday sürücüler, yanında refakatçi bulunmadan kendi başlarına araç kullanabilirler.
2 yıllık stajyer sürücülük süreci biten kişiler sürücü olma hakkı kazanır. Ancak stajyer sürücü olan kişiler belirlenen kurallara uymakla yükümlüdürler.