AP üyesiAndrew Duff da, Twitter'da oturumu "en karamsar AP tartışması" olarak niteledi.
Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda Türkiye Raporuna ilişkin tartışmaları dikkat çekerken oturuma katılan parlamenterler ve üst düzey AB bürokratları görüşmelere ilişkin ilginç mesajlar veriyorlar. Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, kendisinin de söz aldığı oturumun ardından Twitter üzerinden "Türkiye, destekçilerini kaybediyor" mesajını atarken İngiliz Liberal Demokrat Andrew Duff ise Twitter'dan yaptığı açıklamada Türkiye hakkında "en karamsar AP tartışması" yorumunu yaptı.
Stefan Füle, dünkü oturumun ardından Twitter üzerinden "AP'de bu gece yapılan toplantı Türkiye'nin destekçilerini kaybetmekte olduğunu gösterdi, Ankara'nın bu eğilimi tersine çevirmesi gerekiyor" yorumunu yaptı.
Füle ayrıca, "AP'de, Türkiye ile hukukun egemenliği ve temel özgürlükler üzerine kararlı ve samimi bağlantının derinleşmesi kararlılığının altı çizildi" şeklinde tweet attı.
Andrew Duff da Twitter üzerinden ""Türkiye hakkında hatırladığım en karamsar AP tartışması" dedi.
Bu arada, oturum sırasında görüşlerini dile getiren bazı önde gelen AP üyelerinin de görüşmelerdeki değerlendirmeleri ayrıntılarıyla yansıtılıyor. ABHabere göre, AP Hristiyan Demokrat Grubu üyesi Fransız Arnaud Danjean'ın AP'nin Türkiye'ye yaklaşımını eleştiren sözleri, tartışmaya damga vurdu.
Danjean, "AP üyeleri siyasi, ekonomi, eğitim, yargı, azınlıklar vs her alanda Türkiye'yi eleştirip negatif yönlerini ön plana çıkardı. Sayın parlamenterler biz Türkiye'ye ne öneriyoruz. Gittiğimiz yol yanlış yol. Avrupa Komisyonu olarak ne öneriyoruz. Müzakere başlıklarını açarak Türkiye'yle ile daha iyi bir siyasi diyalog yolunu açarız. AP üyeleri ne Türkiye nede Türk halkı için seçildi. AP üyeleri AB halkı için seçildi" şeklinde konuştu.
'BAŞBAKAN SÖYLENENLERDEN HOŞLANMADIĞI İÇİN YOUTUBE'YU KAPATMAK İSTİYOR'
Alman Liberal parlamenter Alexander Graf Lambsdorff da, EUObserver tarafından yansıtılan konuşmasında Türkiye'de, Çin veya İran'dan fazla gazetecinin cezaevinde bulunduğunu savunarak "ve şimdi Başbakan YouTube ve Twitter'i kapatmak istiyor çünkü insanların onun hoşuna gitmeyen şeyler söylüyorlar" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de basın özgürlüğü bakımından önemli gelişmeler olduğunun altını çizen Türk kökenli Sosyalist Emine Bozkurt'un da "Türkiye gazetecileri mahkum etmekle suçlanıyor. Ancak Türkiye'de son zamanlarda birçok gazeteci serbest bırakılmıştır. AB yolunda ilerleyen Türkiye, yargı alanında reformlar yapmaya devam etmelidir" dediği aktarıldı.
(ANKA)