HABER

Stratfor’dan kara kehanet: Türkiye savaşa çekilecek

Daha önce Türkiye'dekiler dâhil gizli yazışmaları ortaya dökülen Stratfor özel istihbarat ve düşünce kuruluşu 2015-2025 yılları arasındaki tahminlerine yer verdiği onyıllık bir rapor yayınladı.

Stratfor’dan kara kehanet: Türkiye savaşa çekilecek

Daha önce Türkiye'dekiler dâhil gizli yazışmaları ortaya dökülen Stratfor özel istihbarat ve düşünce kuruluşu 2015-2025 yılları arasındaki tahminlerine yer verdiği on yıllık bir raporda Türkiye'nin güneyindeki istikrarsızlıktan kaynaklanan savaşın içine yavaşça çekileceğini iddia etti. Türkiye'nin bölgesel büyük bir güç olarak ortaya çıkacağını savunan Stratfor, "Türkiye'nin güneye çekileceğini bekliyoruz, savaşın sınırlarının çok yakınına gelmesi korkusu ve bu savaşın siyasi sonuçları onu müdahil olmaya zorlayacak. Mümkün olduğu kadar az ve yavaş karışacak fakat karışacak ve müdahalesi sonunda boyut ve genişlik olarak artacak. Ne kadar gönülsüz olsun, Türkiye sınırlarında kaosla yıllarca duramaz ve bu yükü çekecek başka bir ülke de yoktur" dedi.

Stratfor'un 2015-2025 yıllarını kapsayan 10 yıllık stratejik tahmin raporu yayınlandı. Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da yaratılan ulus devletlerin çökeceği bir döneme girildiğini iddia eden Stratfor, birçok ülkede iktidarda devletler yerine bir türlü yenişemeyen silahlı hiziplerin iktidarda bulunduğunu bildirdi. Bu durumun yoğun bir iç savaş dönemini başlattığını öne süren Stratfor, ABD'nin hava gücü ya da sınırlı kara gücü ile bu durumu hafifletmeye hazırlandığını ancak bir çözüm empoze edemeyeceğini ve etmeyi de düşünmediğini iddia etti. Raporda, "Güney sınırları bu savaşla hassas hale gelen Türkiye yavaşça savaşın içine çekilecek. Bu on yılın sonunda Türkiye büyük bir bölgesel güç olarak ortaya çıkacak ve sonuç üzerine Türk-İran rekabeti de artacak" iddiasında bulundu.

ORTA DOĞU EVRİM GEÇİRİYOR AMA SÜLALE, DİN DEVLETİNE DOĞRU

Avrupalıların Orta Doğu'da çizdikleri ulus devletlerin artık sülale, din ve değişkenlik gösteren ekonomik çıkarların belirlediği yeni yapıya doğru evrim geçirdiğini öne süren Stratfor, "Bu evrim aynı zamanda özellikle Türkiye'nin güneyindeki Arap ülkelerinde bölgesel istikrar için bir tehdit ortaya koyuyor" dedi.

"Geniş hareket edebildiği coğrafi konumundan dolayı sadece tek bir ülkenin Suriye ve Irak'ın istikrara kavuşmasında öncelikli çıkara sahip olduğu, yine konumundan dolayı, en azından bölgede sınırlı başarı kazanacağı ortaya çıkacak. Bu ülke Türkiye'dir. Bu noktada Türkiye Arap dünyası, Kafkaslar ve Karadeniz Havzası'ndaki çatışmalarla çevrilmiş durumda. Fakat Türkiye şu ana kadar risk almaktan sakındı.

"TÜRKİYE'NİN BAĞIMSIZ POLİTİKASI OLMAZ"

Türkiye ABD'nin siyasi ve askeri gerekçelerle müdahalesine ihtiyaç duymaya devam edecek. ABD üstlenebilir fakat bunun bir bedeli olacak: Rusya'nın çevrelenmesine katılma. ABD Türkiye'nin savaşta rol üstlenmesini ve kendi kendisi için savaşa girme niyetinde olduğunu düşünmüyor. Ancak bununla birlikte Karadeniz'in yönetiminde bir dereceye kadar işbirliği istiyor. Türkiye Orta Doğu'da tamamen bağımsız bir politika için hazır hale gelmeyecek ve ABD ilişkisi için bir bedel ödeyecek. Bu bedel çevreleme hattının Gürcistan ve Azerbaycan'a uzatılmasına bir yol açacak."

Raporda Arap dünyasındaki istikrarsızlığın on yıl boyunca devam etmesinin beklendiği kaydedildi. Stratfor, "Türkiye'nin güneye çekileceğini bekliyoruz, savaşın sınırlarının çok yakınına gelmesi korkusu ve bu savaşın siyasi sonuçları onu müdahil olmaya zorlayacak. Mümkün olduğu kadar az ve yavaş karışacak fakat karışacak ve müdahalesi sonunda boyut ve genişlik olarak artacak. Ne kadar gönülsüz olsun, Türkiye sınırlarında kaosla yıllarca duramaz ve bu yükü çekecek başka bir ülke de yoktur" dedi.

İran ya da Suudi Arabistan'ın askeri ve coğrafi olarak bu görevi görebilecek bir konumda olmadığını iddia eden Stratfor, "Türkiye belki durumu istikrara kavuşturmak için sonunda Kuzey Afrika'ya ulaşacak değişken koalisyonlar oluşturmayı deneyecek. Türk-İran rekabeti zamanla artacak fakat Türkiye ihtiyaç olduğunda hem İran hem de Suudi Arabistan ile çalışmaya seçeneklerini hep açık tutacak. Dinamik ne olursa olsun Türkiye onun merkezinde bulunacak" iddiasında bulundu.

Türkiye'nin dikkatini çekecek tek bölgenin Orta Doğu olmayacağını iddia eden Stratfor, Rusya zayıflarken, Avrupa'nın etkisinin, Türkiye'nin tarihi çıkarlara sahip olduğu Karadeniz'in kuzey kıyıları gibi doğu bölgelerinde görülmeye başlayacağını tahmin etti.

TÜRKİYE BUNU YAPACAK TEK GÜÇ OLARAK BALKANLARDA GÜCÜNÜ ARTIRACAK

Stratfor "Türkiye'nin gücünü ticari ve siyasi olarak kuzeye yansıttığını elbette öngörebiliyoruz fakat potansiyel olarak bir ölçüde askeri yolla da olacak. Ayrıca AB parçalara ayrılır ve tek tek ekonomiler zayıflar ya da bazı ülkeler Doğu'ya yönelirken Türkiye bunu yapabilecek tek güç olarak kalarak Balkanlar'daki varlığını artıracak" tahmininde bulundu. Stratfor raporunda Türkiye ile ilgili kehanetler şöyle devam etti:

"-Bunun gerçekleşmesinden önce Türkiye iç siyasi dengesini bulmalı. Burası hem seküler hem de Müslüman bir ülke. Şu andaki hükümet uçurumun üzerine bir köprü inşa etmeye girişti, fakat birçok yönden sekülaristlerin çoğundan ayrıldı. Gelecek yıllar boyunca yeni bir hükümet elbette ortaya çıkacak. Bu çağdaş Türkiye'de kalıcı bir fay hattı. Birçok ülke gibi Türkiye'nin gücü siyasi belirsizlik ortasında artacak. Bu iç siyasi çatışmanın yanında askeri, istihbari ve diplomatik hizmetin gelecek onyıl içinde boyut ve fonksiyon olarak evrime ihtiyacı olacak. Yani Türkiye'nin gelecek 10 yıl içinde büyük bölgesel güç olarak ortaya çıkışında bir hızlanma görmeyi bekliyoruz." (ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler