YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Stratonikeia ve Lagina antik kentlerinde önemli eserler çıkarıldı

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut beldesindeki 2 bin 200 yıllık Pagan dinî merkezi Lagina ile...

Stratonikeia ve Lagina antik kentlerinde önemli eserler çıkarıldı

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut beldesindeki 2 bin 200 yıllık Pagan dinî merkezi Lagina ile Eskihisar köyünde bulunan 2 bin 500 yıllık dünyanın en büyük mermer kentine sahip Stratonikeia antik kentlerinde 2011 yılı kazı çalışmaları devam ediyor. Çalışmaları yerinde inceleyen Yatağan Kaymakamı Hasan Tanrıseven, kazı başkanları Doç. Dr. Bilal Söğüt ve Prof. Dr. Ahmet Tırpan’dan bilgi aldı. İncelemeye Yatağan Cumhuriyet Başsavcısı Soner Gül, Hâkim İlker Bilgin ve İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Göksel Söylemez de katıldı.
Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Tırpan, bir aydır 50 öğrenci ve 13 işçiyle çalıştıklarını, yeni kaza alanları bulduklarını belirterek, “Rahip evi olarak kapı lentosu üzerinde gördüğümüz bir yazıt üzerine çalışma başlattık. Burada rahipler ve rahibeler, tapınağın kutsal kollukları var. Bu kolluklarda zeytin ve kurbanlık hayvan besliyorlar. Diğer çalışma alanımız stoalarda, geçen sene iki dükkân ortaya çıkarılmıştı; bu sene dükkân sayısı beş oldu. Stoalar ayrıca 10 basamaklı merdivenlere sahip.” dedi. Lagina'nın Türkiye’nin en sağlam kalmış tarihî yapılarından bir olduğunu ifade eden Tırpan, “Elimizdeki ödenek bitti ama öğrencilerimiz, bulabildiğimiz paralarla karın tokluğuna çalışıyor. Muğla sahip çıkarsa gerekli desteği görür, çıkmazsa iki ay çalışıp okulumuza geri döneriz. Esas amacımız turizm değil, buranın bilimsel bilgisini ortaya çıkarmak, bizden sonraki arkeolojik nesli yetiştirmek.” şeklinde konuştu.
Kaymakam Tanrıseven ise Stratonikeia'nın siyasi, Lagina’nın dinî merkez olmak üzere 2 bin 500 yıllık geçmişi bulunan antik kentler olduğunu kaydetti. Tanrıseven, “Bunlar sadece Anadolu değil, bütün dünyadaki en büyük mermer antik kentlerinin başında geliyor. Amacımız, buraları tanıtıp yerli ve yabancı turist çekmek. Bu seneki kazılarda da önemli eserler çıkarıldığını gördük.” dedi. Yaklaşık 70 bin insanın yaşadığı Stratonikeia'da eski kanalizasyon şebekelerinin de bulunmasının önemine dikkat çeken Tanrıseven, “Günümüzde bazı şehirlerde kanalizasyon sistemi hâlâ yetersiz. Şehirleşme açısından 2 bin 500 yıl önce yaşayan insanların bizden ileri olduğunu görüyoruz. Amacımız, buradaki vatandaşlarımızın ve turistlerin bu tarihi güzellikleri görmesi. Adeta iğneyle kuyu kazılıyor ve çok değerli eseler elde ediliyor. Binlerce çanak çömlek ve kapılar bulunmuş durumda. Sadece Stratonikeia’da ve Lagina’da çıkmış, bir müzede sergilenecek kadar eser var. Hocalarımız, zaman zaman ödenek yetersizliğinden şikâyet ediyor. Bakanlıklara yazı yazarak ödenekler talep ettik. Hocalarımızı sıkıntılarını da rapor haline Muğla İl Özel İdaresi'ne sunacağız. Kaymakamlık olarak zaten kazı heyetinin birtakım ihtiyaçlarını karşılıyoruz ve karşılamaya da devam edeceğiz.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler