Stresin vücuda etkileri çok çeşitlidir. Öncelikle, stres kortizol gibi stres hormonlarının salınımını tetikler. Kısa süreli stres durumlarında bu hormonlar, kan şekerini yükselterek beyne ve kaslara ek enerji sağlar. Ancak uzun süreli veya kronik stres durumlarında, sürekli yüksek düzeyde stres hormonları salınımı, vücut için zararlı olabilir. Bu durumda bağışıklık sistemi zayıflayabilir, sindirim sistemi bozulabilir ve kalp-damar sağlığı risk altına girebilir. Stresli bir durumda vücut, kan damarlarını daraltarak kan basıncını artırabilir ve bunun sonucunda strese bağlı tansiyon yükselmesi yaşanabilir.
Stresin vücuda etkileri oldukça geniş bir yelpazede ortaya çıkar ve bu etkiler zaman içinde birikerek sağlık sorunlarına yol açabilir. Stres, kan basıncını geçici veya kalıcı olarak yükseltebilen önemli bir faktördür. Strese bağlı yüksek tansiyon belirtileri genellikle belirgin belirtilerle kendini göstermeyebilir. Ancak uzun süreli stres durumlarında veya stresin kronik hâle geldiği durumlarda, vücuttaki tansiyon düzenlemesi bozulabilir ve buna bağlı olarak belirtiler ortaya çıkabilir. Strese bağlı yüksek tansiyon belirtileri nelerdir sorusuna şu yanıtı verebiliriz:
Stresle ilişkili yüksek tansiyon belirtileri genellikle kişiden kişiye değişebilir ve belirtiler bazen diğer sağlık sorunları ile karışabilir. Bu nedenle, yüksek tansiyon şüphesi olan kişilerin bir sağlık uzmanına danışmaları önemlidir. Strese bağlı yüksek tansiyon yaşıyorsanız şunlar iyi gelebilir:
Stres seviyenizle ilgili endişeleriniz veya kan basıncınızın kontrol altında olmasında zorlanıyorsanız lütfen doktorunuza danışın.