YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Strese Giren Hayvanın Eti Çabuk Bozuluyor

Et ve et ürünlerinden kaynaklanan gıda zehirlenmelerinin önemli bir paya sahip olduğunu belirten uzmanlar, strese giren hayvandan elde edilen etin

Et ve et ürünlerinden kaynaklanan gıda zehirlenmelerinin önemli bir paya sahip olduğunu belirten uzmanlar, strese giren hayvandan elde edilen etin daha çabuk bozulduğunu bildirdi.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mükerrem Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurbanlık hayvanın sağlıklı olması, sağlık kontrollerinin yapılmış olması gerektiğini söyledi.

Et ve et ürünlerinin, gıda zehirlenmesi içerisinde önemli bir paya sahip olduğunu dile getiren Kaya, "Hayvanlardan insanlara geçen çok sayıda hastalık var. Bu hastalıkların önlenebilmesi için çiftlikten sofraya kadar geçen tüm aşamalarda hijyenik ve teknolojik kurallara uyulması gerekiyor" dedi.

Hayvanların çiftliklerinde de gerekli hijyenik tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Kaya, şunları kaydetti:

"Bu çoğunlukla önemsenmiyor. Bu aşama geçiliyor. Aslında bu aşamada başlıyor hijyen, hastalıklardan korunabilmek için bu aşamada da tedbirlerin alınması lazım. Daha sonra hayvanların sağlık kontrollerinden geçirilmiş olması gerekiyor. Sağlıklı hayvanların seçilmesi gerekiyor. Bu hayvanlar seçilirken bu işi bilen insanlar tarafından yapılması gerekiyor. Hayvanın görünüşüne bakılmalı, genel durumu kontrol edilmelidir. Genellikle gerekli kontroller devletimizin yetkilileri tarafından yapılmaktadır. Bu hastalıkların önlenmesi açısından. Ama daha sonraki aşamalarda dikkat etmemiz gereken hususlar var."

-"Mutlaka hayvana iyi muamele edilmeli"-

Hayvanlara iyi muamele yapılmasını öneren Kaya, "Bu çok önemli. Hayvanlar kesimden önce mutlaka dinlendirilmeli. Hele yorgun hayvan olması durumunda kan akışı iyi olmaz. Kurbanlık hayvana 8 saat öncesi yemlemenin kesilmesi gerekiyor. Ama su yeterince verilmeli" diye konuştu.

Prof. Dr. Kaya, şöyle devam etti:

"Kesilecek hayvan, stres oluşturacak ortamlardan uzak tutulmalıdır. Strese sokulmaları durumunda hayvanın vereceği etin kalitesi düşük olur. Mutlaka hayvana iyi muamele edilmeli. Kötü muamele edildiğinde etin rengi koyu oluyor, et sert oluyor. O et normal ete göre daha çabuk bozuluyor. Bu bilimsel bir kuraldır. Kesim sırasında da strese sokmayacaksınız. Kesim işlemi, bu işi bilen, sertifikalı kişiler tarafından yapılması gerekiyor. Derinin dış kısmının etle temas etmemesi, bağırsak içeriğiyle temas etmemesi lazım. Eğer bu noktada bulaşmalar olursa, ciddi hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Et aracılığıyla insanlara bazı hastalıklar, mikroorganizmalar geçer ve böylece gıda zehirlenmeleri ortaya çıkabilir."

Kesim işleminin askıda yapılması gerektiğinin altını çizen Kaya, askıda yapılan kesimin hem eti parçalama işlemlerini kolaylaştırdığını hem de kanın akıtılmasını kolaylaştırdığını ifade etti.

Kaya, "Ette ne kadar fazla kan kalırsa, o kadar kısa sürede bozulur. Onun için etin kanının iyi akıtılması gerekiyor" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler