MERSİN (İHA) - Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Murat Dikmengil, Türkiye'nin, kalp-damar cerrahisinde çok ileri bir seviyeyi yakaladığını söyledi.
Dikmengil, kalp-damar cerrahisinde Türkiye'nin dünya standartlarını yakaladığını ifade ederek, "Eskiden Türkiye'den yurt dışına ameliyat olmak için hasta giderdi, şimdi trafik tersine dönmeye başladı. Yurt dışından Türkiye'ye ameliyat olmak için hastalar geliyor ya da ben de dahil olmak üzere pek çok hoca, ameliyat yapmak için yurt dışına davet ediliyor. Şu ana kadar davet üzerine Bakü'ye, Rusya'ya giderek ameliyatlar yaptım. Demek ki bizim cerrahi düzeyimiz hatırı sayılır bir düzeydedir" dedi.
Damar yapıları üzerine de çalışmalar yaptıklarını kaydeden Dikmengil, "Ayrıca bir grup olarak oluşturduğumuz, gerek damar yapısı, gerekse cerrahi şekli olarak tamamen bize ait suni damarlarımız var. Bu damarı şöyle açıklayabilirim. Vücutta kalpten çıkan aort damarı var. Bu damarlar sonra bu vücudun her tarafını besleyecek şekilde dağılıyor. Bu damarlar, şah damarları, karın içindeki damarlar, bacak damarları ve kol damarların yerine takmak üzere geliştirilmiş damarlardır. Ürettiğimiz damarın, kanama ve tıkanma yapmayacak bir damar olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
Stresin önüne geçilmesi için sporun önemli bir etken olduğunu dile getiren MEÜ Tıp Fakültesi Kalp-Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Dikmengil, spor yaparken salgılanan endorfinin, vücutta rahatlamaya yol açtığını ve ağrıları azaltıcı etkisi bulunduğunu belirtti. Ancak sporun kimi insanlarda tehlikeli durumlar da oluşturabildiğini anlatan Dikmengil, bu nedenle halter önerisinde bulunduğunu kaydetti. Halteri önermesindeki en önemli nedenin ölçülebilmesi olduğunu ifade eden Dikmengil, şunları söyledi:
"Stres, adrenalin deşarjı demektir. Adrenalin, vücudun pek çok hormonel mekanizmalarını harekete geçirerek deşarj olur. Ayrıca, pek çok hormon ve yan ürünün de ortaya çıkmasına neden olur. Adrenalin sağlıklı bir insan için tansiyonu yükseltir, dolaşımı zora sokar. Bu nedenle stresten uzak durmalıyız. Stres adrenalin deşarjı yapar ve vücut da yorulur. Spor çok faydalı bir şeydir. Spor, bazı insanlarda özellikle kalbi ve diğer organları zayıf insanlarda tehlikeli durumlar oluşturabilir. Sporun temel faydası da endorfin salgılanmasını artırmasıdır. Endorfin vücutta rahatlamayı sağlayan ve ağrıların azalmasıyla sonuçlanacak bir süreci başlatan çeşitli hormonlardır. Spor da endorfin salgılanmasını sağlar. Halteri özellikle önermemdeki sebep şudur; halter ölçülebilen, ölçümü çok kolay bir değerdir. 'Herkes kendi ağırlığının 1 katı, 2 katı ağırlık kaldırmalıdır' demiyorum. Çok düşük ağırlıklarla 1 kilo ya da 1.5 kilo gibi yormayacak ağırlıklarla çalışıp vücudumuzda endorfin salgılanmasını sağlayabiliriz."