HABER

Stresin beyne etkisi

ERZURUM (İHA) - SSK Erzurum Bölge Hastanesi Asabiye Servisi Şefi Dr. Mehmet Yavuz, kronik stresin öğrenmeyi zorlaştırdığını söyledi. Dr. Yavuz, Montreal'de Mc Gill Üniversitesi uzmanlarının yaptıkları bir araştırmada, 70 yaşında 50 kişinin 5 yıl izlendiğini, bu kişilerde stresin, beynin öğrenme ile ilgili bölümlerini küçülttüğü sonucuna varıldığını kaydetti.

Stresin beyne etkisinin azaltılmasının yollarının araştırıldığını ifade eden Dr. Yavuz, "NASA'nın önerdiği neurobiofeedback yöntemiyle, insanlar beyin dalgalarını ölçerek artık kendi streslerini kontrol etmeyi öğrenebiliyorlar" dedi. Bu sistemde önce beynin biyoelektrik haritasının çıkarıldığını belirten Mehmet Yavuz, şunları kaydetti:

"Beynin stresli çalışan alanları belirleniyor. İkinci aşamada neurobiofeedback cihazının elektrotları stresli alanlara takılıyor. Bilgisayar ekranında beyindeki dalgalar görüntüleniyor. Üçüncü aşamada kişinin, beyin gücünü kullanarak 'Alfa' dalgalarını artırması öğretiliyor. Alfa dalgası beynin istirahat dalgalarıdır. Bu dalgaları artırmayı başaran kişiye puan veriliyor. Ortalama 10 seansta kişi beyin gücünü kullanmayı öğreniyor."

Çocuklar için de geliştirilmiş programlar bulunduğuna işaret eden Dr. Yavuz, "Oyun şeklindeki programlarda çocuk beyin gücü ile uçak uçurabiliyor, yarış arabası sürebiliyor" dedi.

Neurobiofeedback'in, Türkiye'de de uygulanmaya başladığını bildiren Dr. Mehmet Yavuz, "Özellikle stresi, depresyonu yenmekte güçlük çeken insanlarla, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperakitivite gösteren çocuklarda başarıyla uygulanıyor" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler