YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Su altındaki enkazda fotoğraf sergisi

Gölcük Belediyesi'nce düzenlenen fotoğraf yarışmasında dereceye giren 40 eser, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde su altında kalan restoran ve çevresindeki

Gölcük Belediyesi'nce düzenlenen fotoğraf yarışmasında dereceye giren 40 eser, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde su altında kalan restoran ve çevresindeki çınar ağaçlarına asılarak sergilendi.

Değirmendere Mahallesi Çınarlık Meydanı'nda düzenlenen açılış töreninde konuşan Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, engellilerin önleri açılınca ve bir takım değerler verilince başaramayacakları bir şey bulunmadığını söyledi.

Toplumun çok önemli, duyarlı olunması gereken bir kesiminin engelliler olduğuna işaret eden Yazıcı, "Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 14'ü, 10 milyondan fazla insanımızın engelli olduğunu görüyoruz. Onların çok önemli bir potansiyel olarak karşımıza çıktığını, engelsiz yaşam için taleplerini, isteklerini karşılamak sorumluluğumuz, devletin en önemli sosyal devlet ilkelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizin anayasasına madde koyacak kadar bu sorumluluğa sahip bir ülke konumuna gelmesi bizleri son derece sevindiriyor" diye konuştu.

Yazıcı, Gölcük'te tespit edilen yaklaşık 2 bin engelli bulunduğunu belirterek, engellilere kendilerini dört duvar arasına kapatmamaları çağrısında bulundu.

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ise 8 yıldır belediye başkanlığı yaptığını ifade ederek, pek çok proje gerçekleştirdiğini ve hiçbir projenin sergi kadar kendisini heyecanlandırmadığını kaydetti.

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Başkanı Ahmet İnkılap Obruk da federasyonun 520 bin üyesi bulunan büyük bir aile olduğuna dikkati çekerek, engelli dalıcıların diğer dalıcılardan farklı olmadığını, onlar kadar başarılı olduğunu, su altında her türlü çabayı, etkinliği yapabildiğini söyledi.

Engellilerin eğitiminin yaygınlaştırılması için önemli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Obruk, "Merkez üssümüz Uludağ Üniversitesi'nin başlattığı engelli dalışı projesiyle ilgili yönetmeliklerimiz hazırlandı. Önümüzdeki sezon büyük bir kampanyayla Türkiye genelinde her tür engelli kardeşimize suyun altında, yer çekiminin hissedilmediği ortamda o duyguyu yaşatmak federasyonumuzun temel görevlerindendir" dedi.

Engelli sporcu Ufuk Koçak ise şunları kaydetti:

"Yürüyecek ayaklarımız, kucaklayacak kollarımız, sizi gören gözlerimiz, sesinizi duyacak kulaklarımız yoktu fakat sevgi ve hayata dair kocaman bir yüreğimiz vardı. Engel tanımayan, onurlu, insanca, kültür ve sanattan kopmadan, dayanışma içinde yaşayan bireyler olabilmenin mutluluğunu arkadaşlarımla birlikte yaşıyorum. Bu projeye bin kişiyle başladık, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının nasıl olması gerektiğini gösterdik ve birlikten güç doğurduk."

Konuşmaların ardından belediyenin düzenlediği "Engellileri Anlıyoruz" fotoğraf yarışmasında derece alan ve sergilemeye değer görülen 40 fotoğraftan oluşan serginin açılışı su altındaki restoranda ve Değirmendere Kültür Merkezi'nde aynı anda gerçekleştirildi.

Değirmendere açıklarında, denizin 25 metre altındaki serginin açılışını eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Dünya Sualtı Etkinlikleri Federasyonu (CMAS) Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Şahika Ercümen, milli sporcu Cenk Devrim Ulusoy ve engelli dalgıçlar Hasan Bat ve Ufuk Koçak kurdele keserek gerçekleştirdi.

Dalgıçlar, aralarında AA Muğla Büro Sorumlusu Kenan Gürbüz'ün 2 eserinin bulunduğu sergide, bir çınar ağacına da "Sizleri unutmadık, anıyoruz" yazılı plaket bıraktı.

-Dalışın ardından-

Açılışın ardından Tüzmen, gazetecilere yaptığı açıklamada, hafta boyunca engellilerle ilgili birçok etkinliğe katıldığını belirterek, dün Ankara Anıttepe Havuzu'nda paralimpik oyunlara katılacak engelli yüzücülerle beraber olduğunu anımsattı.

Depremin ardından engelli hale gelen arkadaşlarıyla açılışı gerçekleştirdiklerini kaydeden Tüzmen, şunları söyledi:

"Depremin izlerini aşağıda tekrar gördük. Her an engelli olabiliriz, hepimizde engelli olmaya ya da öbür dünyaya doğru hızlı bir yaklaşım gözükebilir. Onun için bu arkadaşlarımızın farkına vararak, neler çektiğini hissederek, onlara yardımcı olmamız gerekiyor. Hayatı ben ciddiye almıyorum ama yaptığım işi ciddi yapmaya çalışıyorum. Hayat, her an insana her türlü engeli çıkarabiliyor. Bu arkadaşlarımızın yüreği engelli değil, onlar bugüne kadar yürekleriyle hayattan kopmadılar, engelli olmalarına rağmen bizlerle beraber dalış gerçekleştirdiler."

Tüzmen, "Su altındaki bu sergi bir ilk, çok zevk aldık. Dünyada, Türkiye'nin ay yıldızlı bayrağını en üst göndere dikmiş 2 sporcumuz var" diyerek, Cenk Devrim Ulusoy ve Şahika Ercümen ile fotoğraf çektirdi.

Tüzmen, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş'in kendisine verdiği plaketi, "Bu ödülü, şu anda Güneydoğu'da sınır içi ve ötesinde şerefsizlere karşı mücadele veren kahraman güvenlik güçlerimiz adına alıyorum. Uzman jandarma ve çavuşların özlük haklarının iyileştirilmesi lazım, bunu burada bir kez daha vurguluyorum" diyerek aldı.

Şahika Ercümen ise etkinlikte bulunduğu için gurur duyduğunu ifade ederek, "Suyun altında görüş çok iyi değildi. Özel ışık kaynaklarıyla görebildik. Yaklaşık 2 metre görüş vardı. Suyun altında pek çok kalıntı var. Oraya 'Sizleri unutmadık, anıyoruz' yazılı bir plaket bırakıldı ve bunun hala etkisindeyim" diye konuştu.

Engelli dalgıç Hasan Bat ise "Suyun altı harika, bambaşka bir dünyaya indim. Atmosfer süper, her şey çok güzel. Bize bu duyguyu yaşatan tüm hocalarıma, sayın kaymakamımıza ve Belediye Başkanımız Mehmet Ellibeş'e sonsuz teşekkür ediyorum" dedi.

Sergi, 14 Mayıs'a kadar gezilebilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler