Adana - Türkiye'de sadece 4 üniversitede bulunan Sualtı Teknolojileri Bölümü'nde okuyan öğrenciler, dalgıçlık, su altında kaynak ve kesim işleri yapmayı öğreniyor ve mezun olunca aylık ortalama 2 bin 500 lira maaşla işe başlayabiliyor.
Çukurova Üniversitesi Yumurtalık Meslek Yüksekokulu Sualtı Teknolojileri Bölüm Başkanı Mustafa Çekiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölümün Türkiye'de ilk olarak 1990'lı yılların başında istanbul Üniversitesi'nde kurulduğunu belirterek, şu an ise İstanbul'un yanı sıra Çukurova, Ege ve Mustafa Kemal üniversitelerinde bu eğitimin verildiği söyledi.
Bölümü tercih edecek kişilerden detaylı bir sağlık raporu istendiğini belirten Çekiç, öğrencilerin gerekli sağlık koşullarını sağlamasının yanı sıra yüzmeyi bilmesi, denizi ve dalmayı sevmesinin de önemli olduğunu vurguladı.
Bölümde 2 yıllık eğitim verildiğini ifade eden Çekiç, "Öğrenciler birinci yıl serbest dalış, can kurtarma ve aletli dalış eğitimi alıyorlar. Bu arada ikinci yıl su altı sanayisinde kullanacakları kesme ve kaynak işleri için de karada kaynak ve kesim eğitimi veriyoruz" dedi.
Çekiç, öğrencilerin birinci yıl sonunda çeşitli dalış okullarında yardımcı dalgıç unvanı ile turizm dalgıçlığı alanında staj yaptığını söyledi.
İkinci yıl ise bölümde sanayi dalgıçlığı eğitim verildiğini anlatan Çekiç, "Su altı kaynağı, batık kurtarma, arama kurturma gibi eğitimler alıyorlar. Bunun yanında su altı film ve fotoğrafçılığı derslerini de görüyorlar. İkinci yıl sonunda da sanayi dalgıçlığı stajlarını yapıyorlar. Öğrenciler hem birinci hem de ikinci sınıfta staj yaparken ücret alıyorlar. Okulu bitirince birinci sınıf sanayi dalgıcı unvanını alan öğrencilerin iş imkanları çok geniş" diye konuştu.
- Okurken iş teklifi alıyorlar
Çekiç, bölüm öğrencilerin eğitim ve staj sırasında dalış sayıları çok fazla olduğu için staja gittikleri yerlerden iş teklifi aldığını belirterek, şöyle devam etti:
"Öğrencilerimiz daha mezun olmadan birçok firma tarafından tercih ediliyor. İş teklifi alıyorlar. Birçoğu da staj yerlerinden teklif alıyor ve orada işe başlıyor. Birinci sınıf sanayi dalgıcı olarak mezun olan kişi 2 bin 500 lira civarında bir ücretle başlıyor ama bu onların sadece ham maaşı. Çünkü her dalışa ayrı bir ücret ödeniyor. Sığ dalışlara 100 dolar, 30 metre derin dalışlar 150-200 dolar, daha derin dalışlarda bu ücret 300 dolardan da yukarı çıkıyor. Uluslararası ve ulusal bazı su altı işlerinde bir dalgıcın eline geçen ücret aylık 10 bin liraya kadar çıkabiliyor."
Çekiç, okuldan mezun olan öğrencilerin su altı inşaat işlerinde görev yapabildiği gibi turizm alanında dalgıç olarak da hizmet verebileceğini sözlerine ekledi.
Çukurova Üniversitesi Yumurtalık Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Çelik de 2 yıl önce kurdukları bölümün bu yıl ilk mezunlarını vereceğini ifade ederek, öğrencilerin sanayi dalgıçlarının ihtiyacı olan tüm araçları kullanarak eğitim aldığını kaydetti.
- "Su altında olmak çok ayrıcalıklı"
Bölümde sanayi dalgıçlığıyla ilgili tüm eğitimleri alan öğrenciler, daha sonra eğitmenler gözetiminde dalış yapıyor. Su altında kaynak ve kesim gibi işlemleri yapan öğrencilerin çalışmaları su altı kamerası tarafından da görüntüleniyor.
Gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra dalış yapan ikinci sınıf öğrencisi Dren Birol Malja, su altından karayla iletişimini sağlayan sistem üzerinden AA muhabirine yaptığı açıklamada, su altında olmanın çok ayrıcalıklı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Su altında iş yapabilmek çok farklı. Bu mesleği sağlığı yerinde olan herkese tavsiye ediyorum. Bu işi yaparken inanılmaz keyif alacaklar. Kadın veya erkek herkes yapabilir. Neticede çok mutlu olacaklarına inanıyorum. Okulumuz da altyapı için büyük yatırımlar yapıyor. Okulun ilk mezunları biz olacağız ama daha mezun olmadan piyasada konuşulmaya başladık."
Bölümün tek kız öğrencisi Yağmur Gülüm Tozmanlı da yaptığı araştırmada geniş iş imkanına sahip olduğunu öğrenince bölümü tercih ettiğini anlatarak, "Denizi de çok seviyorum, onun için geldim. Kadın olarak zorlukları var ama isterse insan her şeyi yapabilir. Tüm kadınlar bu bölümü tercih edebilir" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz