HABER

Su da AB'ye uyumlu olacak

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, ambalajlı içme suyu, maden suyu ve doğal mineralli suların satışı, depolanması ve şişelenmesini Avrupa Birliği'ne (AB) uyumlu hale getiriyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik hazırlandı. Söz konusu yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte, 18 Ekim 1997 tarihinde yürürlüğe giren, "İçilebilir Nitelikteki Suların İstihsali, Ambalajlanması Satışı ve Denetlenmesi Hakkında Yönetmelik"te yer alan 'doğal maden suyu ve oligometalik sular'la ilgili hükümler yürürlükten kaldırıldı. Suların "doğal mineralli su" olarak tanımlanabilmeleri için içerisinde bir bilimsel komite değerlendirmesinin de bulunduğu bir onay prosedürü getirildi. Önceki yönetmelikte yer alan "doğal maden suyu" tanımı kaldırılarak, yerine "doğal mineralli su" tanımı getirildi. Bununla birlikte maden sularının diğer sulardan ayırt edilmesi konusunda önceki yönetmelikte yer alan "suda 1000 mg/lt'den fazla katı madde ya da 250 mg/lt'den fazla çözünmüş karbondioksit bulunması" şartı kaldırıldı.

Böylece, içme suyu tadında bazı suların gerekli koşulları sağlaması halinde, "doğal mineralli su" olarak ruhsat alabilmeleri mümkün olacak. Doğal mineralli suların etiketinde, "çok düşük mineralli", "düşük mineralli", "zengin mineralli", "kalsiyumlu", "klorürlü", "sülfatlı" gibi uyarıların bulunması da zorunlu olacak. Ayrıca, doğal mineralli sularda suyun sağlığa etkisi konusunda herhangi bir ibarenin yer alabilmesi için söz konusu etkinin bilimsel ve klinik deneylerle ispat edilmiş olması ve Sağlık Bakanlığı'nca onaylanması şartı getirildi. Yönetkelik gereğince Avrupa Birliği mevzuatına uyum açısından fason dolumlar yasaklandı.

Bu arada Doğal Mineralli Sular Yönetmeliği yürürlüğe girdikten sonra, işletmeciler yaptıracakları analizleri il sağlık müdürlükleri vasıtasıyla Sağlık Bakanlığı'na bildirecekler. Yönetmeliğe göre, işletmelere kimyasal parametrelerin uyumu için 31 Aralık 2005 tarihine kadar, florür ve nikel parametrelerin uyumu için ise 31 Aralık 2007 tarihine kadar geçiş süresi verildi. Ayrıca, işletmeciler, gerekli onay ve izinlerini 31 Aralık 2007 tarihine kadar almak zorunda olacak. Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasına yönelik olarak bilimsel gelişme ve çalışmalar da dikkate alınarak Sağlık Bakanlığı'nca tebliğ, yönerge ve genelge ile düzenleme yapılabilecek. Geri dönüşümlü ve geri dönüşümsüz kap tanımları geri dönüşlü ve geri dönüşsüz olarak değiştirilerek metal, krom, nikel ve benzeri maddelerden yapılan kaplar tanıma dahil edildi. AB'de malların serbest dolaşımına tabi olduğu için, onaylanan doğal mineralli suların Dış Ticaret Müsteşarlığı'na bildirimi yapılacak. Sağlık Bakanlığı'nca yeterli ve uygun görülen laboratuarlara da ruhsata esas analizleri yapabilmeleri için yetki verilmesi hususu getirildi. Bunun dışında İl İnceleme Kurulları yeniden düzenleniyor. Yönetmelik kapsamında kaplar ve kapaklarda üretim izinlerinin ilgili bakanlıktan alınması şartı getirildi ve bu kaplarda tutma yerlerinin kabın iç hacmine dahil olmaması konuldu.

En Çok Aranan Haberler